Piaţa de M&A în 2023: Cumpărătorii sunt mai prudenţi şi mai selectivi

R.S.
Miscellanea / 8 aprilie

Piaţa de M&A în 2023: Cumpărătorii sunt mai prudenţi şi mai selectivi

Fuziunile şi achiziţiile sunt un instrument strategic pentru dezvoltarea şi creşterea companiilor, în contextul presiunilor din partea concurenţei, a noilor tehnologii şi a schimbărilor climatice, conform unui comunicat transmis redacţiei.

În 2023 piaţa de fuziuni şi achiziţii a fost mult mai competitivă, cu cumpărători mai selectivi şi mai prudenţi în achiziţiile lor, care vor să se asigure că investiţiile pe care le fac pot să creeze valoare în context mai dificil. Astfel, se observă reducerea numărului de tranzacţii încheiate la nivel global, cu variaţii de la o regiune la alta. În plus, vedem o tendinţă de extindere a duratei procesului tranzactiei, în special a perioadei de analize detaliate (analizele diagnostic pe diverse arii: financiar, fiscal, juridic, operational, comercial, resurse umane, aspecte legate de mediu sau ESG) şi a celei de pregătire a activelor scoase la vânzare, potrivit comunicatului.

De asemenea, tranzacţiile în 2023 au fost îngreunate de presiunile mari pe partea de finanţare, cu condiţii mai dificile la acordare având în vedere dobânzile ridicate, dar şi de multitudinea de reglementări, din ce în ce mai stricte şi în permanentă schimbare. În România, piaţa de M&A a avut o evoluţie mai bună decât la nivel global şi regional, chiar dacă numărul total al tranzacţiilor a fost în scădere faţă de anul precedent.

Din perspectiva vânzătorului, şansele de finalizare cu succes a unei tranzacţii au scăzut cu 5 puncte procentuale, de la 51% la 45% la nivel global. În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) au rămas la acelaşi nivel de 45%. Mai mult, vânzătorii au petrecut mai mult timp pentru pregătirea activelor în vederea vânzării, respectiv cu 14% mai mult la nivel global şi cu 24% în EMEA, se arată în comunicat.

Din perspectiva cumpărătorului, şansele de încheiere a unei tranzacţii s-au redus şi mai mult, la 15% în 2023, de la 23% în 2022, iar durata procesului de due diligence s-a extins destul de mult (în medie cu 2 - 3 săptămâni), cu diferite variaţii de la regiune la regiune. Aşadar, cumpărătorii şi-au luat mai mult timp să efectueze temeinic due diligence, se precizează în comunicat.

În EMEA, mai multe tranzacţii au fost anulate/ abandonate, spre deosebire de punerea lor în aşteptare, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Există însă şanse ca la un moment dat să fie reluate.

Chiar dacă procesele de M&A încep ca fiind competitive, acestea se transformă în tranzacţii exclusive într-o perioadă mai scurtă de timp. Anul trecut s-a înregistrat un număr mai mare de tranzacţii exclusive faţă de anii anteriori, se ajunge mai repede la discuţii bilaterale, reducându-se perioada în care procesul este competitiv. De asemenea, sunt calificaţi mai puţini cumpărători în etapa de due diligence - o medie în jur de trei potenţiali cumpărători, se menţionează în comunicat.

De asemenea, vânzătorii pun la dispoziţie mai multe informaţii în etapa de calificare a ofertelor neangajante şi solicită mai multe runde de oferte neangajante îmbunătăţite.

Unul dintre principalele aspecte de îngrijorare, obstacole, provocări pe care directorii executivi le-au identificat în raportul PwC CEO Survey este zona de reglementare. Sunt foarte multe norme, care se schimbă des, intervin prea mult în activitatea companiilor şi le influenţează profitabilitatea şi modelul de business, este notat în comunicat.

O reglementare cu impact direct în zona de tranzacţii este legislaţia care vizează controlul investiţiilor străine, care există deja în toată Europa. Din momentul în care a apărut a fost modificată de mai multe ori şi sunt aşteptate modificări şi în acest an, iar modificările nu vin neapărat în sensul simplificării sau al clarificării. Procedura de notificare are potenţialul de a prelungi procesul de tranzacţie şi îl complică prin nevoia de a gestiona o etapă suplimentară, potrivit comunicatului.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb