Revista BURSA Construcţiilor

Piaţa globală a roboţilor de construcţii, estimată la 190 milioane dolari în 2025

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii / 31 octombrie 2019

Piaţa globală a roboţilor de construcţii, estimată la 190 milioane dolari în 2025

Piaţa mondială a roboţilor pentru construcţii va înregistra o creştere anuală agregată (CAGR) de peste 20% în perioada 2019-2025, potrivit unei analize Research And Markets, care menţionează că industria construcţiilor este una dintre puţinele industrii din lume care se bazează în principal pe forţa de muncă manuală, drept pentru care adoptarea automatizării încă este redusă.

Dar, această tendinţă este aşteaptă să se schimbe, ca urmare a creşterii numărului de start-up-uri şi a jucătorilor care, în ultimii ani, s-au concentrat tot mai mult pe imprimarea 3D a clădirilor, potrivit Research And Markets, care adaugă că un rol îl au şi investiţiile în creştere realizate de producătorii de utilaje în domeniul vehiculelor şi echipamentelor autonome destinate construcţiilor.

Conform Research And Markets, un alt factor de dezvoltare a roboţilor pentru construcţii este nevoia din ce în ce mai mare de clădiri eficiente din punct de vedere energetic şi rentabile.

"Factorii menţionaţi sunt aşteptaţi să stimuleze piaţa globală a roboţilor de construcţii, estimată la aproximativ 190 de milioane de dolari până la sfârşitul anului 2025", scrie raportul.

Utilajele de pe această piaţă includ roboţi de imprimare 3D, roboţi de demolare, roboţi de zidire, vehicule şi echipamente de construcţii autonome. După tipul lor, aceşti roboţi sunt cartezieni, cilindrici, sferici, umanoizi, de asamblare a conformităţii selective (SCARA), roboţi delta şi articulaţi, potrivit sursei citate.

Analiza precizează că America de Nord este principalul generator de venituri pe piaţa globală a roboţilor de construcţii, cu o pondere majoră din partea SUA.

Totodată, Asia-Pacific este una dintre regiunile cu cea mai rapidă creştere de pe piaţa globală a roboţilor de construcţii, evoluţii importante fiind consemnate în China, Japonia şi Coreea de Sud, potrivit analizei.

Research And Markets arată că ţările care au generat o parte majoră a veniturilor pe piaţa globală a roboţilor pentru construcţii au fost, în 2018, SUA, Germania, China, Japonia, Coreea de Sud, Franţa şi Danemarca, iar o parte semnificativă a acestor venituri au venit de pe segmentul roboţilor de demolare, a vehiculelor şi echipamentelor autonome de construcţii.

"Numărul din ce în ce mai mare de activităţi de renovare a clădirilor în Europa şi SUA este unul dintre factorii majori care determină cererea de roboţi de demolare, deoarece aceştia elimină într-o mare măsură activităţile de muncă intensivă din procesul de demolare", notează analiza, adăugând: "Companii precum Volvo, Caterpillar şi Komatsu sunt concentrate pe dezvoltarea de vehicule şi echipamente autonome de construcţii".

Analiza anticipează că pe piaţa roboţilor de construcţii, utilajele de tipărire 3D se vor extinde într-un ritm alert, în principal datorită investiţiilor în creştere a multor furnizori mai mici de profil.

"Imprimarea 3D este mai rapidă în comparaţie cu activităţile tradiţionale de construcţii, iar probabilitatea apariţiei erorilor în construcţie este mai mică la utilizarea roboţilor, deoarece modelul care urmează să fie construit este deja proiectat cu exactitate şi trans­mis imprimantei 3D", potrivit studiului, care mai estimează că pe viitor va spori cererea de roboţi umanoizi în construcţii, care vor înlocui lucrătorii şi vor ajuta companiile din domeniu să rezolve criza forţei de muncă.

Institutul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie Industrială Avansată din Japonia (AIST) a dezvoltat un robot umanoid, HRP-5P, în 2018. HRP-5P este aşteptat să rezolve în parte problemele legate de deficitul de forţă de muncă din Japonia, prin îndeplinirea mai multor sarcini asociate construcţiilor.

Piaţa globală a roboţilor de construcţii este dominată de Built Robotics, Brokk, Caterpillar, Construction Robotics, Fastbrick Robotics, Komatsu, Apis Cor, Blueprint Robotics, Constructions-3D şi Husqvarna, companii concentrate pe dezvoltarea de imprimante 3D, roboţi de demolare şi zidărie, vehicule şi echipamente autonome.

Conform analizei, alţi vânzători majori de astfel de echipamente sunt Avant Tecno, Contour Crafting Corporation, CyBe Construction, ICON build, MudBots, S-Squared 3D Printers, Total Kustom, Volvo şi XtreeE.

(Articol preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro