PICODISalariul minim pe economie în întreaga lume: modul în care pandemia a afectat lucrătorii cel mai puţin plătiţi

Miscellanea / 14 ianuarie

Echipa Picodi.com a verificat cum s-a schimbat salariul minim în 2021 în mai multe ţări şi dacă un astfel de salariu poate oferi un trai confortabil.

Cum a afectat pandemia creşterea salariului minim în anumite ţări?

Studiul a inclus 56 de ţări în care salariul minim este stabilit de guvern. În unele ţări, persoanele care câştigă salariu minim sunt scutite de plata taxelor (Filipine şi Hong Kong). Cu toate acestea, în majoritatea ţărilor, valorile brute şi nete variază de la câteva procente la câteva zeci. Acesta este motivul pentru care am luat în considerare doar plata netă, care reprezintă banii pe care un angajat îi ia acasă după toate dările.

Salariul minim pe economie în întreaga lume: modul în care pandemia a afectat lucrătorii cel mai puţin plătiţi

1 din 3 ţări incluse în studiu nu şi-au majorat salariul minim în 2021. Printre acestea se numără Ungaria, Slovenia, Estonia şi SUA, unde rata federală nu s-a modificat din 2009.

Cea mai mare creştere a salariului minim a fost observată în Ucraina (27% de la an la an). După convertirea în euro, salariul minim din Ucraina este încă unul dintre cele mai mici (143 EUR).

România este una dintre ţările în care pandemia nu a oprit creşterea salariilor. Începând cu 1 ianuarie 2021, salariul minim net a crescut cu 3% faţă de anul precedent (1346 RON la 1386 RON). România ocupă locul 32 din cele 56 de ţări incluse în studiu. În Germania, salariul minim a crescut cu 1,5% (locul 35) de la an la an, în Marea Britanie cu 7,7% (locul 13), iar în Republica Cehă cu 11,6% (locul 8).

Este al doilea an consecutiv pentru Kazahstan să ocupe ultimul loc în clasament. Plata nominală în această ţară nu s-a modificat, dar creşterea contribuţiei la asigurările de sănătate înseamnă că angajaţii vor lua mai puţini bani acasă.

Preţurile alimentelor au crescut

Echipa Picodi A decis să compare salariul minim cu preţurile la alimente. Coşul de cumpărături creat în scopul acestui raport este format din opt articole: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe şi legume. Chiar dacă această listă este scurtă, aceste produse satisfac nevoile nutriţionale ale unui adult.

Lapte (10 litri) - 46,30 lei

Pâine (10 pâini, câte 500 g fiecare) - 28,70 lei

Orez (1,5 kg) - 7,49 lei

Ouă (20 de bucăţi) - 16,32 lei

Brânză (1 kg) - 24,00 lei

Păsări şi carne de vită (6 kg) - 157,20 lei

Fructe (6 kg) - 29,76 lei

Legume (8 kg) - 27,45 lei

Preţul total al produselor alimentare de bază se ridică la 337,22 lei, ceea ce reprezintă 7,1% mai mult decât în ​​anul precedent.

Salariul minim pe economie în întreaga lume: modul în care pandemia a afectat lucrătorii cel mai puţin plătiţi

Alimentele de bază reprezintă 24,3% din salariul minim net. Cu preţurile de anul trecut, aceleaşi produse reprezentau 23,4% din salariul minim la acel moment. Acest lucru înseamnă că, în România, creşterea preţurilor este mai mare decât creşterea salariilor.

Cum afectează acest lucru lucrătorii cel mai puţin plătiţi din întreaga lume?

Există la fel de multe modalităţi diferite de a cheltui bani pe cât există definiţii ale confortului de trai. Cu toate acestea, am comparat preţurile aceloraşi produse cu salariul minim din diferite ţări şi am verificat cât din bugetul lor ar trebui să cheltuiască oamenii pe produse alimentare esenţiale.

Salariul minim pe economie în întreaga lume: modul în care pandemia a afectat lucrătorii cel mai puţin plătiţi

Cel mai bun raport dintre preţurile produselor alimentare şi salariul minim a fost observat în Marea Britanie, Irlanda şi Australia: în aceste ţări, produsele alimentare de bază valorează în jur de 7% din salariul minim.

În acest clasament, România, cu scorul de 24,3%, s-a clasat pe locul 29 din 56 de ţări. Mai jos în clasament au fost Republica Cehă (locul 20), Slovenia (locul 19) şi Ungaria (locul 27).

În unele ţări, cum ar fi Nigeria sau Uzbekistan, salariul minim este atât de mic încât nici măcar nu acoperă costurile celui mai simplu coş de cumpărături.

Metodologie şi sursă de date

În raport, cele mai recente salarii minime din 2021 au fost comparate cu salariile minime aplicabile pentru 2020. Ratele salariului minim provin de pe site-urile oficiale ale guvernelor relevante. Am omis ţările în care salariul minim este negociat cu sindicatele şi cele în care nu există salariu minim la nivel naţional. În ceea ce priveşte ţările în care se aplică tarife salariale minime diferite pentru diferite unităţi administrative (Canada, Filipine, Thailanda, Vietnam), am calculat valoarea medie a tuturor salariilor nete. Plăţile nete au fost determinate cu ajutorul calculatoarelor fiscale locale. Salariile nete au fost obţinute cu ajutorul calculatoarelor salariale locale.

Exemplul unui coş cu alimente analizat în cercetare a fost creat numai în scopuri statistice. Sumele menţionate în raport au fost calculate pe baza recomandărilor unor ministere ale sănătăţii cu privire la nevoile nutriţionale minime. Preţurile produselor provin de la numbeo.com, unde datele sunt colectate de utilizatori de internet din întreaga lume.

Pentru conversia în monede locale, s-au utilizat ratele medii Google Finance pentru al patrulea trimestru al anului 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

25 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0105
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5228
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4892
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.0052

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro