PIPEREA ŞI ASOCIAŢII:"Falimentul - metodă rapidă, onestă şi ordonată de asanare a mediului economic"

E.O.
Miscellanea / 14 octombrie 2022

"Falimentul - metodă rapidă, onestă şi ordonată de asanare a mediului economic"

Soluţii de consolidare sau de creştere a lichidităţii, redresarea şi ştergerea datoriilor, precum şi insolvenţa cu metodă de salvgardare sunt câteva dintre temele ce vor fi abordate în cadrul conferinţei "Indiciile macro-economice ale insolvenţei sistemice. Realităţi şi soluţii pentru redresare", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi SCA Piperea şi Asociaţii, în parteneriat cu RomInsolv SPRL, în ziua de 3 noiembrie 2022, începând cu ora 10:00,.

Inflaţia, creşterea dobânzilor, scăderea puterii de cumpărare şi reducerea abruptă a venitului intern brut nu sunt singurele indicii ale unei posibile depresiuni economice pe final de an 2022 şi început de an 2023, atrag atenţia organizatorii. Aceştia arată: "Programele guvernamentale de susţinere a economiei contra efectelor negative ale perioadei de pandemie, cum ar fi IMM Invest, denotă o realitate cruntă, diferită de previziunile care au stat la baza conceperii acestora, precum şi un risc major de dezechilibre bugetare. S-a considerat că, oricât va costa, statul va sprijini economia şi populaţia, în speranţa că economia îşi va relua creşterea la ieşirea din pandemie. Evoluţia în V s-a dovedit a fi însă, o evoluţie fluctuantă în W, urmată de o scădere şi o stagnare prelungită (L), cu mari «şanse» de a deveni o groapă de potenţial. Astfel, programul IMM Invest, alături de altele concepute în această perioadă, nu înseamnă altceva decât o expunere a statului pe garanţii pentru credite care depăşesc 10 miliarde de euro. Mai mult de 85% din sumele obţinute de la bănci au fost utilizate de către IMM pentru capital de lucru, doar 15% fiind utilizate pentru investiţii. Şi mai grav, capitalul de lucru nu a fost utilizat pentru nevoile curente de finanţare, ci pentru «rostogolirea» datoriilor istorice".

Sursele citate subliniază că insolvenţa poate fi o soluţie de evitare sau de tratament judiciar/administrativ al dificultăţilor financiare ale întreprinderilor. În acest context, conferinţa îşi propune să identifice şi să fixeze aceste soluţii, într-o manieră simplă, comprehensivă, uşor de utilizat, atât de către comercianţi, cât şi de către instituţiile creditoare, autorităţi şi instanţe. Legea insolvenţei, care tocmai s-a modificat, permite noi metode de alertă, prevenţie şi tratament extrajudiciar al dificultăţilor financiare ale întreprinderilor debitoare, conform organizatorilor evenimentului.

Aceştia menţionează că falimentul, la rândul său, poate fi utilizat ca o metodă rapidă, onestă şi ordonată de asanare a mediului economic, prin eliminarea din matricea de afaceri a întreprinderilor neviabile, care contaminează mediul de afaceri, inclusiv prin reintroducerea în circuitul juridic, fiscal şi economic al activelor iniţial neviabile, într-un mod care poate să fie prietenos cu mediul şi respectuos cu reglementările ecologice.

Procedurile de insolvenţă pot fi utilizate chiar şi ca metode de privatizare a întreprinderilor publice aflate în dificultate financiară, metode care pot fi utilizate fără teama de intervenţiile restrictive ale autorităţilor din domeniul ajutorului de stat.

De asemenea, procedurile de insolvenţă pot fi soluţii la gravele crize de supra-îndatorare în care ajung tot mai mulţi simpli particulari, cetăţeni care sunt afectaţi de creşterea exponenţială a costului vieţii, de ratele crescătoare ale creditelor ori chiar de falimentul angajatorului, cu consecinţa şomajului de lungă durată.

Legislaţia fiscală permite, de asemenea, proceduri administrative de redresare a contribuabililor cu datorii, care îmbină eşalonarea cu ştergerea unei părţi din datoria fiscală. Aceste proceduri pot fi utilizate chiar şi de către întreprinderile insolvente, cu condiţia ca acestea să intre în vigoare după ce debitorul iese din insolvenţă.

Conferinţa se va desfăşura la sediul CCIR Business Center, Amfiteatrul A. I. Cuza, şi va avea următoarele teme:

-Indicatori economici care se înrăutăţesc şi costuri care cresc vertiginos. Soluţii de consolidare sau de creştere a lichidităţii

-Alerta şi responsabilitatea managerială ca mecanisme de prevenţie a dificultăţilor financiare ale întreprinderii;

-Întreprinderi mari şi IMM-uri în dificultate. Rolul băncilor şi al programelor de stat (de tipul IMM Invest) în finanţarea - punte;

-Redresarea şi ştergerea datoriilor;

-Insolvenţa cu metodă de salvgardare;

-Facilităţile fiscale ca metode de redresare. Eşalonarea şi ştergerea datoriilor bugetare, în sistemul OG nr.6/2019;

-Falimentul ca metodă de asanare a economiei şi de reintroducere a activelor viabile în circuitul economic;

-Insolvenţa comercianţilor persoane fizice;

-Destinul personalului întreprinderilor insolvente;

Evenimentul va fi deschis de Mihai Daraban, Preşedinte al CCIR şi Gheorghe Piperea, Managing Partner, Piperea şi Asociaţii.

Printre speakerii confirmaţi se numără Florin Spătaru, Ministru al Economiei, Daniel Zamfir, preşedntele Comisiei economice din Senat, Florian Neagu, director Banca Naţională a României, Florian Geantă, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, Dumitru Nancu, preşedinte Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Călin Coşar, peşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România - Israel, Alexandru Răţoi, asistent universitar şi avocat în cadrul Piperea şi Asociaţii, Irina Sorescu, avocat la Piperea şi Asociaţii, Florian Mateiţă, asociat RomInsolv SPRL.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vorbești la conferință și despre plandemie? Nu se poate să nu amintești și despre făcătura de război, doar ești un profesionist. :)

    Daca se discuta cu voce tare problema asta e clar: vine o lege noua de la stat sa fie falimentul si radierea firmelor mai dificila.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro