Piraeus Bank propune conversia creditelor luate în CHF

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 august 2016

Piraeus Bank propune conversia creditelor luate în CHF

Parlamentarii vor discuta, din septembrie, proiectul de conversie la curs istoric a împrumuturilor contractate în franci elveţieni

Piraeus Bank România propune un program de conversie în lei a creditelor contractate în franci elveţieni (CHF) şi reducerea soldului acestora, după cum a anunţat un comunicat al băncii.

Acesta arată că persoanele care au împrumuturi în CHF (pentru nevoi personale cu garanţie imobiliară, ipotecare sau de investiţii imobiliare) vor beneficia de reducerea soldului creditului şi de conversia acestuia în lei, "ceea ce va conduce la scăderea ratei lunare de plată şi la eliminarea expunerii la riscul valutar".

Decizia Piraeus Bank vine în contextul în care, de la 1 septembrie, parlamentarii urmează să dezbată proiectul Legii conversiei creditelor acordate în franci elveţieni, întocmit de deputatul PSD Ana Birchall şi amendat de deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir.

Amendamentul depus la această iniţiativă presupune conversia împrumuturilor în CHF la cursul istoric.

Hotărârea Piraeus Bank cu privire la programul de conversie a fost luată de către acţionarul majoritar (Piraeus Bank Grecia), urmând să fie supusă ratificării de către Adunarea Generală a Acţionarilor Piraeus Bank România SA, au declarat oficialii băncii.

Comunicatul citat menţionează că, în perioada imediat următoare, pentru a asigura o deservire adecvată a clienţilor, reprezentaţii Piraeus Bank vor planifica şi vor demara contactarea persoanelor care deţin credite în CHF cu garanţie imobiliară, prioritari fiind cei care au întâmpinat dificultăţi la rambursarea împrumuturilor. Banca va analiza situaţia financiară a fiecărui client, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de aplicare a noului program.

Concret, acesta presupune reducerea imediată a soldului creditului în CHF cu 15%, conversia în lei a soldului obţinut după aplicarea reducerii menţionate şi, suplimentar, două reduceri de câte 10%, aplicate la fiecare 3 ani, dacă pe parcursul acestor perioade nu vor fi înregistrate întârzieri la plata ratelor.

Ca să beneficieze de această ofertă, clienţii trebuie să se asigure că nu înregistrează întârzieri mai mari de 89 de zile la plata ratelor.

Oferta Piraeus vine după ce, în ultimul an, câteva instituţii financiare au lansat programe de conversie cu discount, prima dintre acestea fiind Banca Transilvania, care a derulat o astfel de ofertă pentru clienţii Volksbank, pe care a achiziţionat-o.

Împrumutaţii în franci elveţieni întâmpină dificultăţi la plata creditelor încă de la începutul anului trecut, când moneda elveţiană a explodat în mod neaşteptat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. nu inteleg, e doar pentru creditele de nevoie personale, nu si pentru cele ipotecare?

    E de apreciat efortul banci? Banca(-le) reactioneaza doar daca sunt stranse cu usa?

    Consumatori Pireus, Asociatiile ce spun? 

    sa va bagati oferta in fund ca vad ca va este frica de ce sa va intampla in septembrie ca nu va mai satura dumnezeu cate nenorociri ati facut talharilor

    o intrebare de bun simt cei cu nevoi personale fara garantii pe ei sa-i "omorati " nu-i vad luati in calcul d-voastra,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro