POLITICA DE COEZIUNE A UE:Fondurile ESI au sprijinit IMM-urile, locurile de muncă a milioane de persoane şi producţia de energie curată

M.C.
Fonduri Europene / 2 februarie

Fondurile ESI au sprijinit IMM-urile, locurile de muncă a milioane de persoane şi producţia de energie curată

În perioada 2014-2020, fondurile structurale şi de investiţii europene (fondurile ESI) au deblocat o investiţie totală de 731 de miliarde EUR, din care 535 de miliarde EUR au fost finanţate de UE, promovând convergenţa socioeconomică de durată, coeziunea teritorială, Europa socială şi o tranziţie verde şi digitală fără sincope, conform unui comunicat remis redacţiei.

Utilizarea acestor fonduri este explicată în raportul de sinteză pentru 2022 privind implementarea fondurilor ESI adoptat de Comisie.

Raportul prezintă rezultatele fondurilor ESI până la sfârşitul anului 2021:

au fost sprijinite peste 4 milioane de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri);

au fost sprijinite 55,2 milioane de persoane prin acţiuni în domeniul ocupării forţei de muncă, al incluziunii sociale sau al competenţelor şi educaţiei;

capacitatea de producţie de energie provenită din surse regenerabile a fost majorată cu peste 3 600 megawaţi-oră/an, în timp ce consumul anual de energie primară al clădirilor publice a fost redus cu 2,6 de terawaţi-oră/an (echivalentul cantităţii de energie electrică consumate de aproximativ 720 000 de gospodării într-un an întreg);

2,3 milioane de proiecte au sprijinit sectorul agricol şi IMM-urile rurale pentru a deveni mai competitive şi au ajutat la crearea de locuri de muncă în zonele rurale;

în sectorul pescuitului şi al acvaculturii au fost menţinute 44 000 de locuri de muncă şi au fost create peste 6 000 de locuri de muncă noi.

Potrivit sursei, fondurile ESI s-au aflat, de asemenea, în prima linie pentru a sprijini statele membre şi regiunile în eforturile de face faţă pandemiei de COVID-19 şi impactului său economic.

Datorită măsurilor de flexibilitate temporară introduse în politica de coeziune în urma urgenţei sanitare, statelor membre li s-a oferit posibilitatea de a realoca fondurile politicii de coeziune necheltuite către domenii prioritare, cum ar fi asistenţa medicală, schemele privind reducerea timpului de muncă şi sprijinul pentru IMM-uri, subliniază sursa citată.

Fondurile ESI au fost distribuite de la izbucnirea pandemiei în 2020 şi 2021 pentru a răspunde nevoilor emergente ale instituţiilor medicale, ale cercetătorilor, ale patronilor de întreprinderi, ale angajaţilor şi ale persoanelor vulnerabile. În acelaşi timp, fondurile ESI au contribuit la formarea a milioane de persoane cu un nivel scăzut de competenţe, multe dintre acestea obţinând calificări formale.

În fine, fondurile ESI au jucat un rol central pentru a stimula măsurile de eficienţă energetică, dezvoltarea surselor regenerabile de energie, renovarea clădirilor şi integrarea pieţei, ca factori esenţiali ai securităţii energetice a UE. Politica de coeziune a ajutat statele membre şi regiunile să combată sărăcia energetică, reducând totodată emisiile de GES şi creând locuri de muncă durabile în sectorul construcţiilor şi al clădirilor, se menţionează în comunicat.

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9405
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5913
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6264
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro