Polonia a amendat grupul francez Engie cu 40 milioane euro

F.F.
Internaţional /

Polonia a amendat grupul francez Engie cu 40 milioane euro

Oficiul polonez pentru protecţia concurenţei şi consumatorilor (UOKIK) a anunţat că a amendat cu suma de 172 milioane zloţi (40 milioane euro) grupul francez de utilităţi Engie, în cadrul unui dosar care vizează finanţarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, transmite Reuters.

UOKIK a precizat că Engie a refuzat să îi transmită documente şi informaţii cu privire la acordurile pe care le-a semnat cu grupul rus Gazprom.

În replică, grupul Engie a informat că nu este de acord cu afirmaţiile Oficiului polonez pentru protecţia concurenţei şi consumatorilor, adăugând că va contesta amenda. "Contestăm fundamentul juridic al acestei decizii. Vom face apel", a declarat un purtător de cuvânt de la Engie.

Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Conducta Nord Stream 2 este preconizată să devină operaţională la finele lui 2019. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde euro iar companiile europene vor suporta jumătate din costuri.

Polonia susţine că Nord Stream 2 este o ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei, avertizând că acest proiect va consolida şi mai mult poziţia dominantă de care se bucură Gazprom pe piaţa gazelor naturale din Europa.

În anul 2018, Oficiul polonez pentru protecţia concurenţei şi consumatorilor (UOKIK) a demarat o anchetă care viza Gazprom şi cinci companii europene cu privire la proiectul Nord Stream 2. De asemenea, UOKIK a împiedicat planurile Gazprom şi partenerilor de a înfiinţa un singur operator care să fie responsabil de construcţia gazoductului. În replică, partenerii din acest proiect au demarat procedurile de project financing prin împrumuturi, în locul unui joint venture între Gazprom şi partenerii săi europeni.

În prezent, Nord Stream 2 AG, o subsidiară a Gazprom, este operatorul proiectului în timp ce companiile europene finanţează construcţia gazoductului în calitate de creditori. Cu toate acestea, Oficiul polonez pentru protecţia concurenţei şi consumatorilor a demarat procedurile împotriva companiilor europene, susţinând că acestea nu au respectat obiecţiile sale.

Săptămâna trecută, Agenţia pentru Energie din Danemarca a aprobat amplasarea gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale ale Danemarcei, înlăturând practic ultimul obstacol major care stătea în calea finalizării acestui proiect care a divizat Uniunea Europeană.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS