Poluarea atmosferică ar creşte mortalitatea Covid-19 cu 15%

A.B.
Miscellanea /

Poluarea atmosferică ar creşte mortalitatea Covid-19 cu 15%

O expunere pe termen lung la aerul poluat poate anterna un risc crescut de a muri din cauza covid-19 - cu o medie de aproximativ 15% în lume -, potrivit unui studiu internaţional publicat marţi, care arată că particulele poluante par să crească activitatea unui receptor - denumit ACE-2 - situat pe suprafaţa celulelor şi implicat în felul în care virusul SARS-Cov-2 infectează oamenii, relatează AFP şi News.ro.

Studiul, publicat în revista britanică de specialitate Cardiovascular Research, evaluează în ce proporţie această poluare, aflată deja la originea unor decese premature, ar putea să influenţeze mortalitatea în cazul covid-19.

Această proporţie ar fi de aproximativ 19% în Europa, de 17% în America de Nord şi de aproximativ 27% în Asia de Est, potrivit estimărilor profesorului Jos Lelievel de la Institutul de Chimie Max Planck de la Mainz, în Germania, şi colegilor săi.

Expunerea pe termen lung la aerul poluat ar fi contribuit, astfel, cu 29% la morţile din cauza covid-19 în Cehia, cu 27% în China, 26% în Germania, 22% în Elveţia, 21% în Belgia, 19% în Olanda, 18% în Franţa, 15% în Italia, 14% în Regatul Unit, 12% în Brazilia, 11% în Portugalia, 9% în Spania, 6% în Israel, 3% în Australia şi cu doar 1% în Noua Zeelandă.

Cercetătorii au folosit date epidemiologice anterioare americane şi chineze despre poluarea aerului şi covid-19, dar şi cu privire la SARS din 2003, o boală asemănătoare covid-19.

Ei au combinat aceste date cu date satelitare despre expunerea mondială la particule poluante fine (PM2,5) şi cu date din reţele de supraveghere a poluării la sol, pentru a face calcule.

Autorii nu stabilesc însă o relaţie de tip cauză-efect direct între această poluare şi mortalitatea covid-19.

Particulele poluante par să crească activitatea receptorului denumit ACE-2, situat pe suprafaţa celulelor, implicat în felul în care virusul SARS-CoV-2 infectează pacienţii, potrivit cercetătorilor.

"Avem, aşadar o «dublă lovitură»: poluarea aerului afectează plămânii şi creşte activitatea ACE-2, ceea ce conduce la o mai bună absorbţie a virusului", potrivit profesorului Thomas Munzel de la Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz, coautoral studiului.

"Tranziţia către o economie verde, cu surse de energie curate şi regenerabile va favoriza atât mediul, cât şi sănătatea publică, la nivel local prin îmbunătăţirea calităţăii aerului, iar la nivel mondial prin limitarea modifcărilor climatice", pledează autorii studiului.

Considerând "extrem de probabilă" existenţa unei legături între poluarea aerului şi mortalitatea covid-19, Anna Hansell, o profesoară de epidemiologie de mediu de la Universitatea din Leicester, estimează la rândul său că este "prematur să se cuantifice în mod precis" această legătură.

Ea evocă "numeroase alte motive bune de a acţiona acum în vederea unei reduceri a poluării aerului, pe care OMS o asociază deja cu şapte milioane de decese pe an în lume (4,2 milioane de decese legate de poluarea aerului exterior, iar restul legate de poluarea aerului interior)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

02 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8721
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0434
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3981
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.9394

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie