Ponta: "Suspendarea exportului de lemne va fi promovată prin lege"

Companii / 20 mai 2015

Ponta: "Suspendarea exportului de lemne va fi promovată prin lege"

Actualizare 13:04

Premierul Victor Ponta a anunţat, astăzi, că suspendarea exportului de lemne va fi promovată nu prin ordonanţă de urgenţă, ci prin proiect de lege, pentru a fi cât mai puţin criticabil.

Potrivit premierului, actul normativ va fi avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.

"Pentru a fi cât mai puţin criticabili de către instituţii internaţionale sau companii, adoptăm ca proiect de lege în procedură de urgenţă interzicerea temporară a exportului de lemn neprelucrat. Am discutat cu conducerea celor două Camere şi se poate într-o săptămână în fiecare Cameră să trecem acest proiect de lege. L-am informat şi pe preşedintele Iohannis. Sunt convins că în cele două Camere vom vedea încă o dată cine vrea să apere patrimoniul forestier naţional şi cine face lobby pentru tot felul de firme şi exportatori de buşteni şi lemn din România. Se vede la vot şi în poziţiile publice", a spus Ponta.

El a arătat că proiectul Codului Silvic nu este perfect, ci poate fi îmbunătăţit, dar este mult mai bun decât ce a fost făcut până în prezent, inclusiv cu limitarea la 30% a masei lemnoase recoltate.

Sâmbătă, Ministerul Mediului a prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabileşte că exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, va fi suspendat până la 31 august.

În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă.

"Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare", se arată în document.

---

Executivul informează că va discuta, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, pe ordinea de zi a şedinţei mai figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea susţinerii cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a Formaţiunii Medicale ROL 2 din bugetul Ministerului Sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.

În dezbaterea de miercuri a Executivului este programat şi un proiect de hotărâre privind declasificarea documentelor emise de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi de către instituţiile şi structurile aflate în subordinea sau sub autoritatea acestuia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro