POTRIVIT RAPORTULUI DE MONITORIZARE A PRESEIDeontologia jurnaliştilor de televiziune - subordonată intereselor de partid

Mihnea Rău
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 26 august 2004

În perioada alegerilor locale din acest an, deontologia jurnaliştilor de televiziune a fost subordonată intereselor de partid - de guvernămînt şi din opoziţie - relevă recenta monitorizare a patru posturi locale de televiziune, realizată de Agenţia de Monitorizare a Presei.

Posturile tv locale din Braşov, Constanţa, Gorj şi Vrancea, monitorizate în lunile iunie şi iulie, atît pe parcursul alegerilor, între cele două tururi de scrutin, cît şi în perioada postelectorală, au demonstrat, în cea mai mare parte, "un dezechilibru al ştirilor în favoarea anumitor candidaţi, au «uitat» neutralitatea pe care o impune Legea audiovizualului şi au riscat să intre în atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) angajîndu-se deschis în promovarea candidaţilor favoriţi şi ducînd o campanie negativă la adresa opoziţiei", precizează raportul.

Exemplul cel mai elocvent menţionat în raport este cel al actualului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, "pentru care apariţiile în context pozitiv sunt uneori mai numeroase decît informaţiile neutre", se spune în raport, televiziunile locale citate fiind MTC TV şi Neptun TV. Prezent, ieri, la prezentarea rezultatelor monitorizării, preşedintele CNA, Ralu Filip, a precizat că instituţia pe care o reprezintă a amendat deja toate încălcările legii care au fost semnalate sau constatate, inclusiv pe cele din cazul posturilor constănţene, dar din păcate, CNA-ul nu dispune de mijloace suficient de puternice ca să stopeze fenomenul aservirii politice a televiziunilor.

Atît Ralu Filip, cît şi deputatul PNL Mona Muscă au remarcat că, totuşi, impactul ştirilor partinice din mass-media nu are, în multe cazuri, efectul scontat, deseori, candidaţii la locale cărora li s-a făcut o puternică reclamă electorală, nereuşind să obţină şi voturile alegătorilor.

"Mass-media dezinformează, manipulează, dar totuşi nu reuşeşte să influenţeze electoratul la nivel local. Reuşeşte, în schimb, la nivel central, acolo unde candidaţii nu ajung să discute cu mulţi oameni", a spus Mona Muscă.

Jurnalistul Mircea Toma de la Academia Caţavencu, unul dintre autorii raportului de monitorizare, consideră că documentul arată că în România se manifestă încă un "regim de dictatură informaţională şi presiune politică în rîndul redacţiilor de ştiri", fapt cu atît mai grav, cu cît ne aflăm în pragul alegerilor generale.

Raportul a fost realizat în cadrul unui proiect finanţat de organizaţia civică National Endowment for Democracy şi mai cuprinde o monitorizare similară pentru judeţele Neamţ şi Suceava, ale cărei rezultate vor fi făcute publice la sfîrşitul acestei luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro