Premier Energy - amendă de 1,3 milioane euro pentru abuz de poziţie dominantă

M.I.
Companii / 18 decembrie 2019

Premier Energy - amendă de 1,3 milioane euro pentru abuz de poziţie dominantă

Distribuitorul de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA, a fost sancţionat de către Consiliul Concurenţei cu 6,3 milioane lei (aprox. 1,3 milioane euro) pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate,compania a beneficiat de o reducere de 15% a amenzii pentru că a recunoscut încălcarea legii.

Prin efectul legislaţiei specifice, Gaz Sud a deţinut poziţie de monopol pe piaţa distribuţiei de gaze naturale, aferentă celor 31 localităţi (situate în special în judeţul Ilfov) unde a deţinut licenţă de distribuţie.

În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că Gaz Sud a impus tarife discriminatorii pentru servicii de avizare tehnică a proiectelor, de recepţie a lucrărilor şi de punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN), diferenţiate în funcţie de realizatorul lucrărilor de proiectare şi de execuţie a instalaţiilor.

De asemenea, proiectarea şi execuţia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează, în condiţii concurenţiale, de către operatorii economici autorizaţi de ANRE şi selectaţi de clientul final.

Potrivit reglementărilor, distribuitorul de gaze naturale, în acest caz Gaz Sud, avea obligaţia de a verifica şi aviza proiectele de execuţie a instalaţiilor, de a recepţiona lucrările şi de a pune în funcţiune IUGN, pentru consumatorii din localităţile aflate în zonele sale de distribuţie. Pentru aceste servicii, distribuitorul încasa tarife care intrau în componenţa preţului total plătit de consumator.

Astfel, consumatorii care realizau proiectele şi instalaţiile cu Gaz Sud plăteau tarife mai mici pentru avizarea tehnică a proiectelor, recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, faţă clienţii care apelau la alţi operatori (concurenţi) pentru realizarea proiectelor şi instalaţiilor. În acest fel, Gaz Sud a provocat firmelor concurente un dezavantaj concurenţial, cu scopul înlăturării acestora de pe piaţă.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Această politică tarifară discriminatorie pusă în practică de Gaz Sud a distorsionat concurenţa pe piaţa lucrărilor de proiectare şi pe piaţa lucrărilor de execuţie a IUGN în zonele sale de distribuţie şi, în acelaşi timp, a afectat 42 de consumatori, care au plătit mai mult pentru avizarea proiectelor, respectiv recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiilorrealizate cu alte companii, fără o justificare obiectivă din punct de vedere economic."

Totodată, Premier Energy SRL a acordat despăgubiri persoanelor prejudiciate, în valoare totală de 88.347,74 lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Despre preturile umflate, contoare masluite si protectia pe care ANRE o acorda acestei firme nu vorbeste nimeni?

  buna seara

  azi am avut o zi in care am ramas perplex. 

  am cautat sediul premier energy pitesti 

  am vazut o cladire darimata cu o poarta inchisa, si dupa o cautare prin imprejurimi a aparut cineva in curte, cea pe care am si intrebat-o pe unde se gaseste aceasta firma. mi sa spus ca acolo e sediul. intrebat ce problema am, adica schimbare locatie trimitere factura, am aflat ca persoana care se ocupa de acest lucru e plecata la farmacie in oras si ca o sa revina in curind in 10 min. acest lucru a durat mult mai bine de 10 min din monentul de cind am ajuns eu acolo si ca nimeni nu ii poate tine locul si ca daca eu em o problema nu am decit sa astept. am sunat la nr de tel afisat ca nr de contact, mi sa dat un alt nr de contact, gresit la care raspundea o persoana fizica care a spus ca nu are nimic de a face cu premier energy. o lipsa totala de dezinteres pentru care ma face sa ma gindesc ca nu am facut cea mai buna alegere in a colabora cu aceasta firma.  

  stima  

  continuati in acelasi stil si o sa fac tot ce e posibil sa anunt foarte multa lume despre aceasta patanie si despre dispretul pe care il asigurati abonatilor dumneavoastra.

  corneliu marcu 

  1. De ce trebuie sa platesc in avans racordarea la teava de gaz care trece prin fata casei iar Premier Energy face racordarea dupa 1 an, 1 an jumate????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro