PREMIERĂ ÎN VEDEREA ACOPERIRII NEVOILOR BUGETARENorvegia cumpără coroane din contul de venituri petroliere în valută

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 01 octombrie 2014

Norvegia cumpără coroane din contul de venituri petroliere în valută

Norvegia va începe, în octombrie, să cumpere coroane cu valuta provenită din tranzacţiile cu petrol, în condiţiile în care ţara scandinavă trebuie să acopere nevoile bugetare tot mai mari, potrivit Bloomberg.

Ţara va cumpăra 250 de milioane de coroane (39 de milioane de dolari) pe zi, potrivit anunţului făcut ieri de banca centrală de la Oslo.

Cumpărarea de coroane marchează o schimbare istorică pentru cel mai mare exportator de petrol şi gaze naturale din Europa Occidentală, care şi-a constituit un fond suveran de 860 de miliarde de dolari din veniturile petroliere, în ultimele două decenii. Însă încetinirea producţiei ţării şi creşterea nevoilor de cheltuieli bugetare forţează acum autorităţile să apeleze la veniturile în valută.

"Achiziţia de coroane reprezintă o inversare completă a comportamentului anterior al băncii centrale", declară Karl Steiner, strateg valutar senior la SEB, adăugând: "De-a lungul istoriei, banca a acţionat ca vânzător net de coroane, cu scopul de a transfera monedă străină la fondul petrolier al guvernului".

Norvegia încasează venituri din tranzacţiile cu petrol în două moduri. Ţara obţine venituri în coroane din impozitele pe producţie şi dividende de la "Statoil" ASA, companie din care statul deţine 67%. Totodată, Norvegia primeşte venituri în valută din pachetul de acţiuni controlat în mod direct la societatea de stat "Petoro" AS (producţie offshore). De-a lungul timpului, veniturile în coroane au fost suficiente pentru acoperirea nevoilor bugetare.

Deşi guvernul a limitat cheltuielile din veniturile din tranzacţiile cu petrol la 4% din fond pentru acoperirea deficitelor bugetare, acum proporţia creşte. În luna mai, administraţia din Oslo a revizuit bugetul, estimând că va folosi suma-record de 140,9 miliarde de coroane din veniturile din petrol pentru acoperirea golurilor bugetare.

În luna mai 2013, banca centrală a Norvegiei a cumpărat 300 de milioane de coroane pe zi, în valută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Allview
Artego

Curs valutar BNR

18 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9268
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0326
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7268
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.2201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
carieraenergetica.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro