Premierul Armeniei consideră ineficiente alianţele actuale ale ţării sale

S.B.
Internaţional / 24 septembrie

Premierul Armeniei consideră ineficiente alianţele actuale ale ţării sale

Prim-ministrul armean, Nikol Paşinian, consideră ineficiente alianţele actuale ale Armeniei, o aluzie voalată la relaţiile sale de lungă durată cu Moscova moştenite de când Armenia făcea parte din URSS, informează Agerpres.

''Sistemele de securitate externe în care este implicată Armenia s-au dovedit ineficiente în protejarea securităţii şi intereselor sale'', a declarat Paşinian duminică, într-un discurs televizat.

''Armenia nu a renunţat niciodată la obligaţiile sale, nici nu şi-a trădat aliaţii. Dar analiza situaţiei arată că sistemele de securitate şi aliaţii pe care ne-am bazat mult timp şi-au propus să demonstreze vulnerabilitatea noastră şi incapacitatea poporului armean de a avea un stat independent'', a adăugat el.

Armenia este încă parte a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia, dar a dat deja semne de depărtare, chiar înainte de ofensiva din această săptămână din Nagorno-Karabah a armatei azere, care a precipitat o răsturnare a sferei de influenţă a Moscovei.

În Erevan, frustrarea se producea de luni de zile, în faţa incapacităţii Rusiei de a sprijini Armenia în faţa Azerbaidjanului şi în lipsa de implicare a forţelor ruse de menţinere a păcii în conflictul dintre cele două state vecine.

Armenia, care a refuzat în ianuarie să găzduiască manevre OTSC, tocmai a efectuat exerciţii militare cu Statele Unite în această lună, spre nemulţumirea Moscovei.

În mai 2023, prim-ministrul Armeniei a evocat deja posibilitatea ca Armenia să se retragă din OTSC, tot în legătură cu dosarul Nagorno-Karabah.

Armenia şi Azerbaidjan, foste republici sovietice, au luptat deja pentru controlul acestei regiuni disputate, populată în mare parte de armeni, în două războaie, unul în anii 1990 şi celălalt în 2020.

Rusia a susţinut un acord de încetare a focului care a pus capăt ostilităţilor în 2020 şi a desfăşurat forţe de menţinere a păcii în regiune, dar acestea nu au reuşit să împiedice invazia fulgerătoare a Nagorno-Karabahului de către trupele de la Baku în această săptămână.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Alt lingau de dosuri americane

    si vandut tara, pot sa isi ia la revedere de la Nagorno-Karabah.

    Asa trebuie lucrat și în Transnistria cu ajutorul României ! Bine , noua ne ar lua vreo 7 zile !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb