Premierul Ciucă a cerut ministrului Agriculturii şi Consiliului Concurenţei măsurile discutate împreună cu fermierii pe ceea ce înseamnă industria laptelui

I.A.
Politică / 4 mai 2023

Premierul Ciucă a cerut ministrului Agriculturii şi Consiliului Concurenţei măsurile discutate împreună cu fermierii pe ceea ce înseamnă industria laptelui

Premierul Nicolae Ciucă a cerut ministrului Agriculturii şi Consiliului Concurenţei să prezinte astăzi, în şedinţa de Guvern, măsurile discutate împreună cu fermierii pe ceea ce înseamnă industria laptelui, Potrivit news.ro.

Ministrul Petrea Daea a arătat că din ce a fost informat, 70% din operatoriii care sunt pe piaţă ar fi în situaţia să răspundă la acel acord privind reducerea preţului la lapte cu 20%. La rândul lui preşedintele Consiliului Concurenţei a spus că aplicarea diferă de la magazin la magazin, pentru că sunt mii de produse la care trebuie operate aceste reduceri şi aplicarea nu este integrală în momentul de faţă. El a mai spus că acolo unde văd discrepanţe vor cere clarificări.

Premierul a spus în şedinţă: "Doresc să îmi prezentaţi, împreună cu Consiliul Concurenţei, măsurile pe care le-am discutat împreună cu fermierii pe ceea ce înseamnă industria laptelui. Au fost discuţii care au fost agreate cu procesatorii şi cu retailerii, discutăm de toţi jucătorii aflaţi pe acest lanţ şi ştiu, până în acest moment, că au fost acceptate aceste decizii de către majoritatea procesatorilor şi au contribuit împreună cu lanţurile de comercializare la scăderea preţului laptelui la raft".

Nicolae Ciucă a arătat că la acea întâlnire au discutat că se va coordona de la nivelul Ministerului Agriculturii un grup de lucru fermieri-procesatori, pentru a lua măsurile care se cuvin pentru decizii pe termen mediu şi lung, astfel încât să nu mai întâmpinăm astfel de probleme.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a spus că în data de 1 mai s-a dus personal să vadă care este situaţia în magazine, la raft, dacă s-a operaţionalizat această măsură care trebuia implementată.

Daea a spus: "Discutând şi cu domnul preşedinte al Consiliului Concurenţei, am primit informaţia de la dumnealui că 70% din operatoriii care sunt pe piaţă ar fi în situaţia să răspundă la acel acord. (...) În fiecare dimineaţă, aşa cum aţi dispus, la 7.30, am conferinţă cu ţara şi la structurile judeţene îmi prezintă bonul care atestă valoarea respectivă şi dacă s-a operat reducerea".

La rândul lui, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a spus că: "toate marile lanţuri de magazine participă la acest program şi majoritatea procesatorilor a declarat intenţia faptul că participă la program".

El a declarat: "Aplicarea diferă de la magazin la magazin, pentru că sunt sute de magazine şi câteva zeci de produse, pe ansamblu sunt mii de produse la care trebuie operate aceste reduceri deci evident că aplicarea nu este integrală în momentul de faţă. Ne aşteptăm să mai dureze câteva zile până când vedem generalizată în toate magazinele, lanţurile şi la toată gama producătorilor. Noi avem Monitorul Preţurilor, avem imaginea tuturor preţurilor la toate alimentele din marile lanţuri de magazine, avem această bază de date şi o să comparăm preţurile de la 11 aprilie, data la care s-a ajuns la acest acord şi preţurile pe care le practică ei şi în măsura în care vedem că nu se aplică, cerem clarificări. E posibil ca uneori să nu fie lapte românesc şi atunci să nu intre în programul acesta de reducere şi noi nu vedem în Monitor, vedem doar preţul. E posibil să fi fost deja în promoţie, la 11 aprilie şi atunci să nu apară reducerea. Acolo unde vedem discrepanţe, o să cerem clarificări".

Premierul Ciucă a intervenit, arătând că: "toate chestiunile acestea trebuie clarificate şi tot ceea ce trebuie să rezulte la final este angajamentul pe care l-am avut cu toţii, instituţiile statului, producători, procesatori, lanţuri comerciale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1357
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9082
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.1460

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb