Premierul Ciucă, discuţii cu preşedintele Asociaţiei de prietenie România - Japonia despre derularea proiectelor japoneze

I.A.
Politică / 2 mai

Premierul Ciucă, discuţii cu preşedintele Asociaţiei de prietenie România - Japonia despre derularea proiectelor japoneze

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, astăzi la Palatul Victoria, cu preşedintele Asociaţiei de prietenie România - Japonia, Ichiro Aisawa, potrivit news.ro.

Principalele teme de discuţie au vizat importanţa semnării Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia de către preşedintele Klaus Iohannis şi premierul nipon Fumio Kishida, precum şi modalităţile concrete de colaborare la nivel bilateral în domenii precum energia, infrastructura, cercetarea-dezvoltarea.

Premierul român a arătat importanţa economică a relaţiilor dintre România şi Japonia, în contextul în care Japonia este cel mai important investitor din Asia în ţara noastră, iar legăturile economice pot fi întărite, arată comunicatul de presă al Executivului.

În cadrul dialogului au fost analizate efectele agresiunii militare ruse în Ucraina şi nevoia de a gestiona situaţia de securitate în regiune, fără a fi afectate evoluţiile economie. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezentat sprijinul acordat Ucrainei, alături de comunitatea internaţională, în special refugiaţilor ucraineni şi tranzitului de produse exportate de Ucraina.

România îşi coordonează eforturile în acest context, atât în interiorul Uniunii Europene şi NATO, dar mai ales cu partenerii strategici, mai indică sursa citată.

Una dintre temele principale abordate au vizat şi derularea proiectelor japoneze, inclusiv din perspectiva finalizării podului de la Brăila, care are o relevanţă deosebită pentru conectivitatea din regiune, dar şi pentru întărirea cooperării dintre Japonia şi Uniunea Europeană în proiecte viitoare.

Printre domeniile de interes pentru colaborarea română japoneză se numără cele din domeniul energiei nucleare, infrastructură şi cercetare. Implicarea Japoniei în susţinerea Iniţiativei celor Trei Mări se numără printre oportunităţile de cooperare mai ales în contextul în care România urmează să găzduiască, în toamna acestui an, la Bucureşti, Forumul Iniţiativei.

Sursa citată menţionează că la rândul său, Ichiro Aisawa a transmis aprecieri pentru ajutorul acordat de România refugiaţilor ucraineni, atât din perspectiva educării copiilor, cât şi din cea a locurilor de muncă oferite acestora. Oaspetele nipon a subliniat încrederea şi prietenia cu care este privită România şi a mulţumit pentru derularea proiectelor cu Japonia, inclusiv pentru realizarea liniei de metrou M6, Bucureşti-Otopeni. Totodată, a fost transmis interesul pentru colaborarea în gestionarea proiectelor reactoarelor nucleare modulare mici, pentru producerea de energie.

Premierul român a menţionat importanţa colaborării dintre Institutul de Fizică Nucleară din Bucureşti şi oamenii de ştiinţă din Japonia, care va putea aduce progrese semnificative în cercetarea şi dezvoltarea industriei laserului, având o relevanţă strategică. O nouă oportunitate de cooperare va fi organizarea în ţara noastră, în iunie, a primului forum de inovare româno-japonez, la Cluj-Napoca, oferind ocazia de a promova proiecte din domeniul roboticii digitalizării şi inteligenţei artificiale. Din perspectiva relaţiilor culturale, a fost menţionată decizia ţării noastre de a avea un institut Cultural român la Tokyo, care va contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi la o mai bună cunoaştere a ţării noastre de către publicul japonez, conform sursei menţionate.

Potrivit sursei citate, Ciucă a transmis mulţumiri pentru sprijinul acordat de Japonia la invitarea României să adere la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică şi primirea foii de parcurs din partea celei mai puternice organizaţii economice la nivel global.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb