Premierul Ciucă: "România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană"

I.A.
Politică / 19 aprilie

Premierul Ciucă: "România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană"

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, astăzi, la Parlament, despre scandalul cerealelor din Ucraina, că România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi că în ţara noastă primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii, conform news.ro.

Premierul a precizat că s-a văzut în această dimineaţă cu Petre Daea, ministrul Agriculturii şi i-a transmis că trebuie să participe în şedinţa de la nivelul Comisiei Europene cu o soluţie.

Premierul Nicolae Ciucă a aexplicat la Parlament: "Am luat o decizie ca împreună cu alţi cinci premieri să înaintăm Comisiei o solicitare prin care să se efectueze o analiză concretă a situaţiei, legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina, şi în mod deosebit tranzitul de cereale din Ucraina asupra preţului la anumite contingente de produse agricole. Până în acest moment pot să vă spun că astăzi după-amiază urmează să aibă loc o şedinţă condusă de vicepreşedintele Comisiei, Dombrovski, în care se vor analiza solicitările noastre şi sperăm ca imediat, la finalul acestei şedinţe, să primim şi un răspuns la scrisoarea pe care am înaintat-o, care are în vedere măsduri care să fie stabilite împreună cu Comisia, astfel încât să avem o măsură unitară. Trebuie să ţinem cont că în acest moment se aplică un Regulament al UE, 870, din mai anul trecut şi de asemenea are o perioadă de aplicare de un an de zile care trebuie revăzută".

Nicolae Ciucă a arătat că: "România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi aţi văzut foarte clar că inclusiv Polonia, care a anunţat un set de măsuri, a revenit asupra lor, după discuţiile cu Comisia".

Acesta a adăugat: "Vom vedea, trebuie să ţinem cont că România, în ţara noastă primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii. Avem nevoie ca în acest context, măsurile pe care le luăm să aibă un consens şi de asemenea să fie îndreptate astfel încât să sprijinim, nu să afectăm".

Premierul a menţionat că încă de săptămânile trecute am avut aproape săptămânal întâlnire cu fermierii şi a discutat toate măsurile pe care trebuie să le ia Guvernul, iar preşedinte Iohannis a intervenit pe lângă preşedintele Comisiei, astfel încât să putem să primim bani mai mulţi de la Comisie.

Nicolae Ciucă a arătat: "În acest moment se analizează şi probabil vom primi răspuns inclusiv această variantă de mărire a sumelor prin care se vor compensa efectele importurilor de cereale din Ucraina şi eu sunt întrutotul de acord că trebuie să vedem acest set de măsuri, de asta am dorit prin scrisoare să facem în aşa fel încât anumite categorii să nu fie afectate, fermierii să nu fie afectaţi. Azi, la ora 5, dl. ministru Daea, ne-am văzut în această dimineaţă şi i-am transmis că trebuie să participe în şedinţa de la nivelul comisiei cu soluţie. Vine şi cu soluţie".

Şeful Executivului a afirmat: "Sunt mai multe categorii. Şi noi am analizat toate aceste categorii, nu numai cereale. Discutăm inclusiv de mierea de albine, ulei, inclusiv carnea de pui. Trebuie să analizăm perspectiva importului de carne de pui".

Premierul a comentat şi solicitarea PSD de interzicere a importurilor din Ucraina.

Acesta a explicat:: "Tocmai am răspuns mai devreme, că orice măsură pe care o vom lua trebuie să respectăm Regulamentul UE şi să facem în aşa fel încât să nu afectăm fermierii din România. Măsurile şi discuţiile pe care le-am avut la guvern cu fermierii sunt îndreptate în sprijinul acestora şi vom continua să asigurăm aceste măsuri".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania poate executa ordinele UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb