PRESA BULGARĂ:Hoţii români fac victime în transportul în comun din Sofia

A.P.
Internaţional / 02 martie

Hoţii români fac victime în transportul în comun din Sofia

Hoţi de buzunare din România întorc pe dos genţile pasagerilor din transportul public din Sofia. Câştigă cel puţin 500 de leva pe zi (circa 250 de euro - n. trad.), pretinzând că sunt surzi şi muţi, relatează NOVA Tv de la Sofia, citată de g4media.

Poliţia i-a remarcat prima dată la începutul pandemiei, când au venit pentru scurt timp. La sfârşitul anului trecut, însă, au venit pentru o lungă perioadă, şi-au închiriat chiar apartamente. La începutul lunii februarie, în timp ce se urca într-un tramvai în Piaţa Macedonia, o femeie a fost jefuită de o bandă de hoţi de buzunare din România. Pe filmările camerelor de supraveghere se vede că femeia a fost înconjurată de doi bărbaţi înainte de a se urca. Unul se loveşte de ea şi îi scoate portofelul. Altul îi face paravan. Odată ce furtul este comis, cei doi rămân în staţia de autobuz, de unde urmăresc dacă persoană jefuită va reacţiona. "Unul dintre ei se uita la mine urât prin fereastră. Aştepta un semn de la cineva. Pe lângă cardul de credit, am avut o sumă semnificativă de bani, pentru a-mi plăti impozitele către stat. Undeva în jurul valorii de 800 de leva", a spus femeia.

În aceeaşi zi, alţi pasageri din transportul public s-au trezit fără portofele. Se întâlnesc la secţia de poliţie. "O femeie în vârstă, cu baston, plângea în sala de aşteptare. Ea a explicat că a luat pensia, că nu are rude şi că nu ştie cum va supravieţui acestei luni", a mai spus victima. În ultimele două luni, semnalele de la Centrul pentru Mobilitatea Urbană sunt în număr de 70.

"De mai bine de trei luni, toate vehiculele de transport public au fost echipate cu camere de supraveghere video. Se înregistrează şi se transmite şi în timp real. Materialul video privind semnalele este predat autorităţilor competente. Vă pot asigura că este aproape imposibil să ascundeţi orice acţiune în transportul public", susţine categoric Dimităr Dilcev de la Centrul pentru Mobilitate Urbană din Sofia.

Hoţii de buzunare din România au venit în Bulgaria la sfârşitul anului trecut. Au închiriat un apartament şi au început să jefuiască pasagerii din transportul public şi clienţii din magazine. "De obicei merg la Atena să fure. Din cauza pandemiei şi a restricţiilor în Europa, ei nu pot călători. De aceea s-au stabilit la Sofia. Locuiesc aici, le-am găsit şi apartamentul închiriat. Acesta este luat printr-o platformă de rezervare, deoarece acolo nu există un contact direct cu cel care închiriază apartamentul. Tot ceea ce fură păstrează în apartament. Au fost găsite obiecte furate ce au fost confiscate", a declarat Plamen Maximov, şeful Departamentului pentru Criminalitate Stradală din cadrul Ministerului de Interne de la Sofia.

Şase români au fost reţinuţi. Toţi sunt din oraşul Craiova. "Este vorba de două femei şi patru bărbaţi. În funcţie de unde vor merge şi cum vor lucra, se schimbă. De exemplu, două femei cu doi bărbaţi, ori patru bărbaţi cu o femeie", a explicat el. Românii au folosit tot felul de trucuri şi metode pentru a abate atenţia victimei şi a o jefui. "De exemplu, la urcarea în mijlocul de transport în comun, unul îşi scapă cheile. Se adună mai mulţi oameni, care urcă în autobuz. Aşa are loc împingerea. În acel moment, o femeie începe să deschidă geanta şi să umble înăuntru. De îndată ce scoate portofelul, uşile autobuzului sunt închise, iar unul dintre români merge la şofer şi îi spune că au greşit staţia. Conversaţia e într-o bulgaro-română stricată, timp în care şoferul deschide imediat uşile şi ei coboară, împreună cu portofelul furat", a adăugat Maximov.

Schema tâlharilor români nu este inferioară în dexteritate şi ingeniozitate faţă de cea a bulgarilor. "Avem şi un caz în care făptuitorul se apropie de victimă, scoate o lamă de ras, începe foarte uşor să taie buzunarul din spate. În momentul în care cetăţeanul coboară din autobuz, persoana îi scoate portofelul şi el rămâne în autobuz cu portofelul", a mai declarat şeful Departamentului pentru Criminalitate Stradală din Ministerul de Interne.

Pe filmările camerelor de securitate se poate vedea o femeie care este jefuită în drum spre metrou, fără a observa că cineva îi umblă în rucsac. "Ultima dată au luat 1.200 de leva. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor îşi notează codul PIN de pe cardul în care îşi au banii. Când văd există un card, merg imediat la bancomat şi încep să scoată bani", explică Maximov.

De asemenea, se specializează într-o altă schemă. Dacă nu umblă în genţi, se prefac că sunt surdo-muţi în faţa marilor lanţuri de magazine, spune poliţia. În fiecare zi sunt aduşi din România cu transport special organizat şi ridicaţi seara. "Vin cu autobuzul din România, îi aduc dimineaţa, îi lasă ziua, toată ziua sunt prin Sofia şi merg peste tot", a mai adăugat el.

"Separat, când nu fac asta, fură mărfuri din magazine. Mărfurile pe care le aleg sunt scumpe. După aceea, le duc în România şi le revând acolo", a explicat Maximov.

Invazia tâlharilor români în Bulgaria poate fi observată la începutul pandemiei. Atunci, hoţii de buzunare din Bulgaria le-au cedat teritoriul. Cei mai pricepuţi merg să fure în străinătate. "Fluxul de numerar pe care îl realizează este destul de mare. În Bulgaria, de exemplu, dacă fac 10.000 de leva, iar în Europa suma este de 10.000 de euro pe lună. Asta se face de o singură persoană. Totuşi, ei merg câte şase persoane", a explicat Maximov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

20 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9279
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0872
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7162
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.2817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro