PRESA DIN RUSIA

PRESA DIN RUSIA

Internaţional #Adevărul - prima victimă / 27 aug. - 16 oct. 2022

Actualizare 09:52 - Unsprezece persoane ucise într-un atac terorist la poligonul de antrenament din regiunea Belgorod

Moscova- TASS- 16.10.2022 - Doi cetăţeni ai unei ţări CSI au comis un atac terorist în timpul unei sesiuni de antrenament de împuşcături la un teren de antrenament militar din regiunea Belgorod, unsprezece persoane au fost ucise în atac şi alte 15 au fost rănite, a declarat reporterilor ieri Ministerul rus al Apărării.

"Pe 15 octombrie, doi cetăţeni ai unei ţări CSI au comis un act de teroare la poligonul de antrenament al districtului militar de vest din regiunea Belgorod", a spus ministerul.

Ministerul rus al Apărării a declarat că teroriştii au deschis focul cu arme de calibru mic asupra personalului militar al unităţii în timpul unei sesiuni de antrenament de împuşcături, la care au participat cei dornici să participe la operaţiunea militară specială.

"În urma împuşcăturii, unsprezece persoane au fost rănite mortal. Alte 15 persoane au suferit diferite răni şi au fost duse la o unitate medicală, unde li se furnizează orice ajutor necesar", a precizat ministerul, adăugând că ambii terorişti au fost ucişi în întoarce focul.

La faţa locului lucrează organele de drept.

---

Actualizare 09:35 - Actuala administraţie americană nu are nevoie de discuţii privind securitatea cibernetică, a declarat un diplomat rus

Moscova-TASS-15.10.2022- Actuala administraţie americană nu are nevoie de discuţii pe probleme de securitate cibernetică, a declarat trimisul prezidenţial special al Rusiei pentru cooperarea internaţională în domeniul securităţii cibernetice, Andrey Krutskikh, într-un interviu acordat revistei Afaceri Internaţionale, publicat ieri pe site-ul Ministerului rus de Externe.

"Washington nu are nevoie în prezent de discuţii pe probleme de securitate cibernetică. Nu poate obţine concesii de la noi prin discuţii şi dictatul său nu funcţionează. SUA încearcă să rezolve problemele politice globale, cu propriile sale cuvinte, pe câmpul de luptă. Principalul negociator pe Problemele digitale, numite recent de Congres, au făcut o declaraţie publică zilele trecute că politica SUA a avut ca scop limitarea Rusiei în sfera cibernetică. Este un caz fără speranţă", a subliniat el.

"Washington a suspendat aproape complet dialogurile privind securitatea cibernetică, în timp ce acuzaţiile şi ameninţările continuă să vină la noi din străinătate, ca şi cum ar avea un corn din belşug acolo", a subliniat Krutskikh.

"Negociatorii noştri responsabili sunt privaţi de posibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiile diplomatice la ONU, se încearcă interzicerea accesului la sediul organizaţiei, ceea ce subminează procesul de negociere internaţională privind securitatea internaţională a informaţiilor în general", a adăugat el.

În acelaşi timp, diplomatul a fost încrezător că "diplomaţii ruşi şi conducerea politică a ţării noastre vor avea suficientă reţinere, voinţă şi hotărâre pentru a ţine lumea de o catastrofă, fără a sacrifica cea mai mică parte a intereselor naţionale ale Rusiei".

---

Actualizare 14:58- Gazprom a înregistrat luna trecută două recorduri de livrări de gaze către China

Moscova-TASS-03.10.2022- Gazprom a stabilit două recorduri de exporturi zilnice de gaze naturale către China prin gazoductul Power of Siberia, a anunţat astăzi compania.

"Exportul de gaze către China prin gazoductul Puterea Siberiei este în creştere în cadrul contractului bilateral pe termen lung dintre Gazprom şi CNPC. Livrările se desfăşoară în mod regulat peste cantităţile zilnice contractate. Două maxime istorice ale volumelor zilnice de export pe toată perioada de livrare au fost înregistrate în septembrie", a spus Gazprom.

Potrivit datelor preliminare, producţia de gaze naturale a holdingului rusesc a scăzut cu 17,1% în termeni anuali până în prezent, până la 313,3 miliarde de metri cubi.

---

Actualizare Izvestia: Graniţele regiunilor Lugansk, Republicii Populare Doneţk, Herson şi Zaporojie, care sunt conectate cu teritoriul statelor străine, sunt graniţa de stat a Rusiei, se arată în acordurile dintre noile regiuni şi Federaţia Rusă.

"Graniţa Republicii Populare Doneţk, legată de teritoriul unui stat străin, este graniţa de stat a Federaţiei Ruse", se arată în acordul semnat cu reprezentanţii republicii separatiste ce a aderat la Rusia.

Un text asemănător este inserat şi în acordul cu autorităţile separatiste din Lugansk: "graniţa Republicii Populare Lugansk, adiacentă teritoriului unui stat străin, este graniţa de stat a Federaţiei Ruse".

Aceeaşi clauză este menţionată şi în documentele privind regiunile Herson şi Zaporojie.

"Graniţa regiunii Herson, adiacentă teritoriului unui stat străin, este graniţa de stat a Federaţiei Ruse. < ... > Graniţa regiunii Zaporizhia, adiacentă teritoriului unui stat străin, este graniţa de stat a Federaţiei Ruse".

Numărul refugiaţilor care au sosit în Rusia de pe teritoriul Ucrainei, precum şi din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR) de la începutul operaţiunii speciale a Federaţiei Ruse pentru protejarea Donbassului, este de peste 4,5 milioane de persoane, au declarat astăzi oficiali de la Kremlin, citaţi de agenţia TASS.

"Până astăzi, 3 octombrie, peste 4,5 milioane de oameni au trecut graniţa cu Federaţia Rusă, inclusiv 685.000 de copii", arată sursa citată.

Autorităţile de la Moscova au precizat că 38.000 de persoane se află în centre de cazare temporară şi că toţi migranţii primesc o singură asistenţă materială în valoare de 10.000 de ruble de persoană. În total, guvernul rus a plătit deja 9,2 miliarde de ruble.

Tot astăzi, martori oculari au declarat că Forţele Armate ale Ucrainei (AFU) au tras, în 30 septembrie, asupra unui convoi de civili din regiunea Zaporojie, pentru a-i împiedica să plece în teritoriile eliberate şi să voteze la referendumul privind aderarea la Federaţia Rusă.

Peste 130 de naţionalişti au fost eliminaţi în Republica Populară Doneţk (RPD), în ultima săptămână, a anunţat Garda Naţională Rusă din regiunea separatiste.

"Într-o săptămână, peste 130 de militanţi, un tanc, şase exhipamente de artilerie autopropulsate, patru vehicule blindate de luptă, precum şi 16 unităţi de vehicule speciale au fost distruse pe teritoriul Republicii Populare Doneţk cu participarea luptătorilor Gărzii Ruse", se arată pe site-ul instituţiei respective.

---

Actualizare Kommersant: Ucraina nu este membră a NATO, aşa că alianţa nu este obligată să-i acorde asistenţă, a declarat reprezentantul permanent al Germaniei la organizaţia Rudiger Koenig.

În Kurgan, dispeceratul pentru mobilizare a fost suspendat din cauza numărului mare de voluntari. Acest lucru a fost raportat la URA.RU în biroul regional de înregistrare şi înrolare militară.

ATM-urile din Finlanda nu mai deservesc cardurile sistemului chinez de plată UnionPay, conform agenţiei de presă RIA Novosti.

Senatorii din noile regiuni pot începe să lucreze în Consiliul Federaţiei din 19 octombrie, a spus pentru RIA Novosti o sursă din cadrul Dumei de Stat.

În Taşkent, preţurile pentru închirierea apartamentelor s-au dublat din cauza afluxului de ruşi, conform informaţiilor furnizate de agenţiile imobiliare.

Aproximativ 300 de locuitori din Yakutia, chemaţi din greşeală în timpul mobilizării parţiale, s-au întors în republică, a anunţat preşedintele Camerei Publice a Yakutiei, Nikolai Bugaev.

Comercianţii ruşi cer autorităţilor de la Kremlin să elimine taxele privind fructele şi legumele importate. Din cauza crizei din economie, lanţurile de retail încearcă să reducă costul importului unui număr de produse. Asociaţia Societăţilor de Comerţ cu Amănuntul (AKORT) solicită Ministerului Agriculturii să sprijine reducerea la zero a taxelor la importul anumitor legume, fructe, fructe de mare, nuci, cafea şi alte articole. Experţii consideră că măsura poate reduce inflaţia. Dar producătorii ruşi se tem că importurile preferenţiale le vor afecta afacerile. Acum importul acestor mărfuri este supus unor taxe cuprinse între 3% şi 15%. AKORT propune suspendarea aplicării acestor taxe vamale de taxe vamale în perioada 1 octombrie 2022 - 31 martie 2023.

Indicele activităţii economice (PMI) din Rusia a crescut de la 51,7 puncte în august la 52 de puncte în septembrie, potrivit datelor S&P Global. O valoare a indicelui peste 50 de puncte indică o creştere a activităţii economice. "Datele indică o creştere a sectorului de producţie pentru a cincea lună la rând şi a fost cea mai puternică creştere din martie 2019, ajutată de o creştere a producţiei şi de noi comenzi pe măsură ce cererea clienţilor a crescut", arată S&P. Pe parcursul anului trecut, scăderea maximă a PMI a fost înregistrată în martie, când indicele a scăzut la 44,1%. Din august, PMI a început să crească (în iulie, indicele a ajuns la 50,3 puncte). Potrivit previziunilor S&P, în 2023 indicele rus ar putea ajunge la 50,1 puncte.

---

Actualizare 12:51- 93% dintre votanţi au susţinut aderarea Regiunii Zaporojie la Rusia

Melitopol- TASS-25.09.2022- În total, 93% dintre cei care au votat în prima zi a referendumului privind aderarea Regiunii Zaporojie la Federaţia Rusă au susţinut aderarea la Rusia, potrivit informaţiilor în urma unui sondaj publicat de Institutul Republican Crimeea pentru Cercetări Politice şi Sociologice.

"500 de locuitori ai regiunii au fost chestionaţi în prima zi a votării referendumului, pe 23 septembrie 2022. Dintre cei care au participat la referendum şi au răspuns la întrebare, 93% au susţinut aderarea Regiunii Zaporojie la Federaţia Rusă, în timp ce 7% au susţinut ucraineana. statutul regiunii", a spus institutul.

---

Actualizare 10:20- Zelensky înfiinţează 20 de administraţii militare în regiunea Lugansk

Moscova-TASS-24.09.2022- Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat vineri un decret de înfiinţare a 20 de administraţii militare în aşezările din regiunea Lugansk, care nu sunt controlate de Kiev.

Potrivit documentului publicat pe site-ul prezidenţial ucrainean, administraţiile militare rurale sunt ordonate să fie create în astfel de aşezări precum Stanitsa Luganskaya, Shirokiy, Markovka, Novopskov şi altele.

Zelensky a ordonat, de asemenea, Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei şi guvernelor regionale să ia toate măsurile necesare pentru înfiinţarea administraţiilor.

Preşedintele ucrainean a semnat anterior un decret de înfiinţare a 15 administraţii militare în aşezările din Regiunea Herson care sunt controlate de Rusia din martie.

---

Actualizare Tass: Trupele ucrainene bombardează Novaia Kakhovka din Regiunea Herson

Trupele ucrainene bombardează Novaia Kakhovka în regiunea Herson, apărarea aeriană a fost activată, a scris astăzi administraţia militaro-civilă a Novaya Kakhovka pe canalul său Telegram.

"La ora 11:04, ora Moscovei, apărarea aeriană este activă în Novaia Kakhovka", a scris administraţia. Anterior, în oraş a fost declarată o alertă aeriană.

Trupele ucrainene bombardează mai multe aşezări din regiunea Herson, inclusiv Novaia Kakhovka, începând cu 28 august. Şcolile şi infrastructura socială au fost distruse, iar clădirile rezidenţiale au fost avariate. Trei persoane au fost ucise şi alte 13 au fost rănite într-o lovitură asupra centrului lui Kerson. Ulterior, o pacientă a murit la spital.

---

Actualizare Tass: Camera Civică Rusă: "Kievul numeşte trupele ucrainene ucise drept victime ale represiunilor ruseşti"

Membrul Camerei civice ruse, Alexander Malkevich, a spus că Ucraina nu este interesată de ceea ce se va întâmpla cu cadavrele trupelor ucrainene ucise.

Autorităţile ucrainene încearcă să-i treacă pe soldaţii ucraineni ucişi în acţiune în regiunea Harkov drept victime ale presupuselor represiuni ale Rusiei, a declarat ieri pentru TASS membrul Camerei civice ruse Alexander Malkevich.

Joi, preşedintele ucrainean Vladimir Zelensky a înregistrat un video în limba engleză în care a susţinut că o groapă comună ar fi fost descoperită în Izyum. Ieri au fost aduşi acolo reprezentanţii presei străine. Potrivit lui Malkevich, acest lucru a fost necesar pentru a promova această problemă în presa străină şi pentru a acuza Rusia de sacrificare în masă.

"Ni se arată mai multe morminte, încep să le dezgroape, să arate cadavrele. De fapt, trupele ruse şi deseori oficialii din administraţiile militaro-civil îngropau soldaţii ucraineni ucişi care au fost abandonaţi pe câmpul de luptă de aşa-zişii tovarăşi. Acum ei sunt trecuţi drept victimele represiunilor ruseşti, în timp ce aceştia sunt de fapt ucrainenii de care aşa-zişii lor camarazi de arme nu le păsa", a spus el.

Oficialul a menţionat că Kievul nu este interesat de ceea ce s-ar întâmpla cu cadavrele trupelor ucrainene ucise. "Acelaşi lucru se întâmplă la graniţa Regiunilor Herson şi Nikolayev, unde se desfăşoară atacuri nesfârşite în scenă de dragul promovării lui Zelensky. Ştim că (şeful administraţiei regionale de stat Nikolayev Vitaly) Kim refuză să ia cadavrele celor ucişi. Adică, în esenţă, în orice locaţie în care armata ucraineană îşi sacrifică soldaţii cu zeci şi sute, este posibil să se organizeze multe dintre astfel de evenimente în scenă asemănătoare Bucha, urmând o tehnologie cunoscută", a menţionat el.

Pe 3 aprilie, Ministerul rus al Apărării a respins acuzaţiile regimului de la Kiev cu privire la un presupus masacru de civili în Bucha. Agenţia militară a spus că Forţele Armate Ruse au părăsit Bucha pe 30 martie, în timp ce "dovezile crimelor" au apărut abia patru zile mai târziu, după ce ofiţerii Serviciului de Securitate ucrainean au intrat în oraş. Ministerul a subliniat că, pe 31 martie, primarul oraşului Anatoli Fedoruk a confirmat printr-o adresă video că nu există trupe ruseşti în Bucha. Cu toate acestea, nu a spus niciun cuvânt despre civilii împuşcaţi în stradă, cu mâinile legate la spate. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat episodul de la Bucha drept un "atac fals".

---

Actualizare Kommersant: Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la poligonul Sergheevski, unde va observa faza finală a exerciţiilor Vostok-2022, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al şefului statului.

Potrivit acestuia, preşedintele va avea o şedinţă, în spatele uşilor închise, cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi cu şeful Statului Major General al Forţelor Armate Valery Gerasimov.

"Se aşteaptă ca, la încheierea întâlnirii, preşedintele - comandantul suprem - să poată observa faza finală a exerciţiilor", a declarat Dmitri Peskov, citat de Interfax.

Manevrele din cadrul exerciţiilor se desfăşoară în perioada 1 - 7 septembrie la şapte terenuri de antrenament din Districtul Militar de Est. La ele iau parte peste 50.000 de militari din diferite ţări.

- India va studia "cu atenţie" propunerea ţărilor G7 (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Franţa, Japonia şi Statele Unite) privind introducerea unui plafon la preţurile petrolului rusesc, a declarat ministrul indian al petrolului şi gazelor, Hardeep Singh Puri. El a fost întrebat la Gastech 2022, eveniment ce are loc la Milano, dacă India va semna propunerea G7, şi a răspuns că economia globală se adaptează încă la efectele pandemiei de coronavirus şi ale conflictului armat din Ucraina.

- Ultima lună de vară a fost cea mai bună din acest an pentru piaţa de investiţii colective din Federaţia Rusă. Potrivit Investfunds, în luna august volumul atracţiei către fondurile de retail a fost de 5,16 miliarde ruble, de nouă ori mai mare decât în ​​iulie şi cel mai mare rezultat lunar din 2022. Principala creştere a avut loc în detrimentul fondurilor deschise (OPIF), investiţii nete care s-au dublat, până la 4,6 miliarde ruble. Puţin mai mult de 500 de milioane ruble au fost transferate către fondurile tranzacţionate la bursă (BPIF), care au compensat doar parţial ieşirile din luna iulie. Potrivit Investfunds, clienţii au investit înluna august în fondurile conservatoare - de obligaţiuni şi piaţă monetară - 4,1 miliarde ruble. Investitorii sunt atraşi de randamente. Potrivit Investfunds, în şase luni cele mai mari fonduri de obligaţiuni au adus investitorilor randamente cuprinse între 10% şi 28%, în timp ce fondurile de pe piaţa monetară au adus randamente cuprinse între 5,8% şi 6,6%.

Tot în luna august, rata medie maximă a celor mai mari bănci din Federaţia Rusă a rămas sub 7% pe an.

- Vânzările de cărţi pe format de hârtie în Rusia va scădea la 252 milioane exemplare, ceea ce este cu 6% mai puţin decât în ​​2021 şi cu 12,5% mai puţin decât în ​​perioada ante-criză din 2019, a declarat directorul general al editurii Eksmo, Evgeny Kapyev, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Târgul Internaţional de Carte de la Moscova. Cererea este afectată de deteriorarea puterii de cumpărare a populaţie, de creşterea cu 25% a preţurilor pe fondul majorării preţului preţului hârtiei, cernelurilor şi serviciilor de tipărire.

- De la începutul anului 2022, 419.000 de oameni au părăsit Rusia, de două ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când numai 202.000 de persoane au părăsit ţara, relatează RBC citând Rosstat. Cel mai adesea, ruşii au rămas în ţările CSI: din cei 368.000 care au plecatr în acestea, au revenit în Rusia 294.000. Peste 50.000 de ruşi au vizitat ţări din afara CSI, dintre care numai 27.000 au revenit pe meleagurile natale. Cei mai mulţi ruşi au plecat în Ucraina (79.600), ţară urmată ca destinaţie de Tadjikistan (58.400), Armenia (49.000), Kârgâzstan (43.600), Kazahstan (40.700), Uzbekistan (38.600). Printre ţările non-CSI, cele mai populare au fost China (6600), Vietnam (5400), India (4.100) au fost populare.

---

Actualizare Izvestia: Marea Britanie are o poziţie pasivă faţă de propriii mercenari condamnaţi în Republica Populară Doneţk (RPD), a declarat astăzi directorul adjunct al Departamentului european din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Federaţiei Ruse, Serghei Belyaev.

"Partea britanică continuă să ia o poziţie pasivă cu privire la soarta cetăţenilor săi condamnaţi pentru mercenarism. Avem senzaţia că Londra nu are nicio dorinţă de a oferi asistenţă practică acestor oameni", a spus oficialul rus într-un interviu pentru RIA Novosti.

Belyaev a menţionat că autorităţile britanice folosesc situaţia cu mercenarii pentru a-şi promova opiniile politice. "Astfel de argumente nu sunt altceva decât scuze care arată cât de indiferent este guvernul britanic faţă de soarta compatrioţilor săi, pe care îi foloseşte fără ruşine ca material de consum în propriile sale jocuri geopolitice", a spus diplomatul.

- Paşii făcuţi de oponenţii Rusiei pe scena mondială sunt iraţionali şi ilogici, economiile ţărilor europene confruntându-se deja cu haosul, a afirmat astăzi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a menţionat că Rusia se confruntă cu presiuni fără precedent din partea Occidentului şi a adăugat că sancţiunile anti-ruse împiedică lucrările de reparaţii la Nord Stream 1.

"Nu putem spune cum vor fi efectuate lucrările de reparaţie, pentru că sancţiunile o împiedică. Gazprom şi-a confirmat în repetate rânduri fiabilitatea ca garant al securităţii energetice a continentului european, dar sancţiunile impuse de UE, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada au încălcat şi au făcut de fapt inoperant sistemul de întreţinere a unităţilor şi ansamblurilor de turbine care asigura pomparea", a spus Dmitri Peskov, într-un briefing de presă.

El a subliniat că turbina Nord Stream 1, care a fost oprită pe 2 septembrie, nu este reparată, iar responsabilitatea pentru situaţie revine în totalitate Europei.

- Rusia va continua să protejeze interesele sportivilor săi, inclusiv în contactele cu Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), a declarat astăzi Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse.

"Suntem cu toţii obligaţi în menţinerea contactelor, inclusiv cu CIO şi alte organizaţii, pentru protejarea intereselor sportivilor noştri, ceea ce, de fapt, se întâmplă", a răspuns el la o întrebare a jurnaliştilor referitoare la participarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice din 2024, care vor avea loc la Paris, Franţa.

Tot astăzi, ministrul rus al sportului, Oleg Matytsin, a spus în cadrul Forumului Economic de Est (EEF) că Rusia face totul pentru a se asigura că sportivii săi sunt admişi la Jocurile Olimpice. Cu toate acestea, el a remarcat că este prea devreme pentru a judeca dacă va fi posibilă rezolvarea acestei probleme. Matytsin a mai subliniat că, fără echipa rusă, olimpiadele şi-ar pierde conţinutul, iar unitatea mişcării olimpice ar fi subminată, deoarece eliminarea sportivilor ruşi din competiţii ar încălca principiile europene de bază.

În 11 iulie, membrul CIO Craig Reedy a evaluat drept puţin probabile şansele ca sportivii ruşi să participe la Jocurile Olimpice. Un obstacol în calea participării la Jocurile Olimpice din 2024 pentru sportivii ruşi va fi lipsa calificării, care începe cu doi ani înaintea Jocurilor. Excepţiile sunt ciclismul, judoul şi tenisul.

---

Actualizare Kommersant: Guvernul de la Kremlin ia în considerare posibilitatea înfiinţării a două corpuri feroviare.

Acestea vor sprijini Forţele Armate ale Federaţiei Ruse şi care vor sprijini accelerarea lucrărilor de modernizare a căii ferate transsiberiene, dar şi la refacerea rutelor feroviare din zona Azov-Marea Neagră şi din cele două republici separatiste Doneţk şi Lugansk, distruse în timpul ostilităţilor din Ucraina. Înfiinţarea celor două corpuri feroviare necesită un efort bugetar de 254 miliarde ruble, pentru următorii doi ani, conform unui document consultat de jurnaliştii publicaţiei Kommersant.

Potrivit S&P Global, activitatea de afaceri din sectorul serviciilor din Rusia a scăzut la 49,9 puncte în august (comparativ cu 54,7 puncte în iulie). Acesta este primul declin din iunie, când indicele a revenit pentru prima dată în creştere după începerea operaţiunii militare din Ucraina.

Principalul motiv al scăderii performanţei sectorului servicii în raportul S&P Global este reducerea numărului de clienţi străini, scăderea ocupării forţei de muncă din cauza încercărilor întreprinderilor de a reduce costurile, precum şi accelerarea inflaţiei.

Dinamică pozitivă se înregistrează în sectorul industriei prelucrătoare - indicele activităţii afacerilor în acesta a crescut la 51,7 puncte (faţă de 50,3 în iulie).

---

Actualizare Izvestia: Trupele ucrainene au bombardat astăzi oraşul Kamenka-Dniprovska, conform administraţiei militaro-civile pro-ruse din localitatea respectivă, citate de Ria Novosti.

Este al treilea atac asupra localităţii respective - situată la 25 kilometri de Energodar - care a mai fost asaltată şi în 25 august şi în 11 august când au fost bombardate de militanţii ucraineni o grădiniţă, un bloc de locuinţe şi un cămin.

Femeile ucrainene sun doar "material de consum" pentru Kiev, a afirmat astăzi, Preşedintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, comentând decizia autorităţilor ucrainene de a înscrie femeile în evidenţele militare, începând cu 1 octombrie.

"Regimul de la Kiev a decis de la 1 octombrie să înscrie femeile în evidenţele militare, inclusiv femeile însărcinate şi cele care au copii mici. ‹...› Pentru ei, femeile sunt doar consumabile. Soţia lui Zelensky este în străinătate, la fel ca şi soţiile oligarhilor ucraineni. Desigur, această măsură nu îi va afecta", a declarat Volodin.

El a subliniat că în acest timp femeile din Ucraina au posibilitatea de a părăsi ţara şi le-a îndemnat să profite de această oportunitate şi să se mute în orice altă ţară, "altfel, toate acestea se vor încheia cu mobilizare şi trimitere la măcel".

Faptul că femeilor pasibile de serviciul militar de la 1 octombrie li se va interzice să părăsească Ucraina a devenit cunoscut la finalul săptămânii trecute.

Pe 18 august, Fedor Venislavsky, membru al Comisiei Radei Supreme pentru Securitate Naţională, Apărare şi Informaţii, a declarat că în Ucraina, femeile care deţin o serie de profesii, care nu vor fi înregistrate în evidenţele armatei, pot fi chemate, de la 1 octombrie, să ocupe mai multe posturi din administraţia publică.

Moscova este pregătită să ia în considerare o cerere de trimitere a observatorilor la referendumuri în Republicile Populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR), precum şi în regiunile Herson şi Zaporojie, a anunţat astăzi Vladimir Churov, un reprezentant al Ministerului de Externe. El a menţionat, de asemenea, că referendumurile ar putea fi organizate în teritoriu şi o parte din acesta în orice condiţii care să permită votul în siguranţă şi liber, cu respectarea normelor democratice de bază. Churov a mai spus că Rusiei şi organizaţiilor internaţionale li se poate cere ajutor pentru organizarea referendumurilor şi a spus că desfăşurarea votului în alegeri şi referendumuri ţine de competenţa exclusivă a organelor din republicile separatiste.

Forţele Armate ale Ucrainei au tras astăzi dimineaţă 10 obuze de calibru 155 mm - care sunt folosite de ţările NATO - la Doneţk şi Gorlovka. Acest lucru a fost raportat la reprezentanţa Republicii Populare Doneţk (DPR) la Centrul Comun de Control şi Coordonare a Regimului de încetare a focului (JCCC).

Bombardarea localităţii Gorlovka fost înregistrată la ora 06:00 (ora Moscovei), iar bombardarea oraşului Doneţk la ora 07:53, când a început atacul asupra cartierelor Kirovsky şi Kievsky.

---

Actualizare Izvestia: Ceremonia de rămas bun pentru fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov are loc astăzi în Sala Coloanelor din centrul Moscovei, până la ora 12, după care Gorbaciov va fi înmormântat la cimitirul Novodevichy, lângă soţia sa Raisa Maksimovna. Intrarea la ceremonia de rămas bun este liberă.

Secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a spus anterior că, atunci când se va despărţi de primul preşedinte al URSS, vor fi prezente elemente ale unei funeralii de stat, în special, va exista o gardă de onoare. El a mai menţionat că statul ajută la organizarea acestor înmormântări.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a luat rămas bun de la Gorbaciov pe 1 septembrie, când s-a deplasat la Spitalul Clinic Central şi a depus flori la sicriu.

Ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a murit, la 91 de ani, pe 30 august după o boală gravă şi prelungită. În octombrie 2021, a fost plasat în carantină în spital din cauza pandemiei de coronavirus.

Gorbaciov a condus Uniunea Sovietică din 1985 până în 1991, mai întâi ca secretar general al Comitetului Central al PCUS şi apoi ca preşedinte al URSS.

-Etiopia este pregătită să crească volumul exporturilor de cafea către Rusia, dacă apare o astfel de solicitare, a declarat astăzi ambasadorul Etiopiei la Moscova, Alemayehu Tegenu.

"Dacă există o cerere din partea Rusiei, vom putea creşte volumele, nicio problemă", a spus oficialul african, pentru RIA Novosti .

El a mai adăugat că preţurile cresc atunci când recoltele de cafea scad. Ambasadorul a remarcat însă că totul este în regulă în Etiopia, aşa că producţia de cafea continuă. Potrivit acestuia, producătorii sunt gata să furnizeze cafea în orice ţară.

Anterior, pe 29 august, şeful asociaţiei Roschaikofe, Ramaz Chanturia, a declarat pentru Izvestia că declaraţiile experţilor conform cărora problemele cu recolta de cafea din America Latină şi Asia vor duce la o creştere cu 30% a preţurilor acestui produs în Rusia sunt mai degrabă speculative.

În aceeaşi zi, informaţiile oficiale din America Latină şi Asia privind reducerea recoltei de cafea din acest an au afectat valoarea acestui produs pe pieţele mondiale, preţurile crescând cu 10-15%. Expertul principal al grupului de lucru FoodNet al Iniţiativei Naţionale Tehnologice (NTI), Mikhail Charnoy, a prezis o creştere cu 30% a preţurilor în Federaţia Rusă până în următorul sezon de recoltă din 2023.

---

Actualizare Kommersant: Volodymyr Rogov, care se autointitulează membru al consiliului principal al administraţiei din Zaporojie, a relatat pe pagina oficială de pe reţeaua Telegram că comisia electorală din regiune a primit cabine de vot, urne transparente şi urne portabile pentru referendumul pe care doreşte să îl organizeze în scopul aderării regiunii la Federaţia Rusă.

"Cabinele şi urnele vor fi distribuite tuturor comisiilor electorale de circumscripţie", a declarat Galina Katyushchenko, preşedintele comisiei electorale din zona Zaporojie controlată de ruşi.

Pentru referendumul privind aderarea la Rusia, administraţiile publice din regiunile controlate Herson şi Zaporojie au început să se pregătească din timpul sezonului estival. Încă din luna iunie, Vladimir Rogov a declarat pentru Kommersant că a discutat despre ideea unui referendum pentru aderarea la Federaţia Rusă cu Serghei Kiriyenko, primul adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale a Rusiei, care a vizitat aceste regiuni.

Evgheni Balitsky, care se autointitulează şeful administraţiei militaro-civilă pro-rusă a regiunii Zaporojie, a declarat la începutul lunii august că un referendum privind aderarea regiunii la Rusia va avea loc cel mai probabil în septembrie. Pe 29 august, Vladimir Rogov a spus că comisiile electorale sunt "aproape complet" pregătite să organizeze un referendum, estimând gradul de pregătire între 95% şi 98%.

---

Actualizare Izvestia: Forţele navale ale Federaţiei Ruse şi Chinei au efectuat trageri de artilerie asupra ţintelor de suprafaţă din Marea Japoniei, ca parte a exerciţiilor comune Vostok-2022, conform unui comunicat de presă al Ministerului Apărării de la Moscova.

Conform scenariului exerciţiilor comune, militarii detaşamentului ruso-chinez s-au ciocnit cu un grup de nave inamic simulat şi au intrat în luptă. La exerciţiu au participat, în calitate de nave inamice, navele de debarcare ale Flotei Pacificului.

După ce, conform exerciţiului, grupul de nave inamicul a fost distrus, elicopterele Ka-27 al aviaţiei navale a Flotei Pacificului au pornit în recunoştere, descoperind o altă navă "inamică". Deoarece ţinta se afla la distanţă, s-a decis lansarea unei rachete către "ţinta" respectivă.

-NATO pregăteşte sabotori în Estonia pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, a anunţat, ieri,expertul military Vladimir Yeranosyan, într-un interviu pentru Ukraina.ru.

"Estonia s-a transformat într-un centru de sabotaj, în care sunt antrenaţi terorişti pentru declanşarea unui război terorist asimetric pe teritoriul Rusiei. Estonia pregăteşte acum sabotorii să lucreze pe teritoriul Federaţiei Ruse", a spus Vladimir Yeranosyan.

Potrivit expertului militar, NATO a deplasat în Estonia încă două batalioane, principalul contingent fiind britanic.

Yeranosyan a mai precizat că Ucraina este un fel de teren de antrenament pentru Statele Unite, că a devenit o zonă în care vânzarea de arme este liberă şi că americanii au nevoie de fosta ţară sovietică

-Reprezentanţii Rusiei şi Etiopiei se vor întâlni în cadrul unei comisii interguvernamentale în luna octombrie pentru a discuta despre cooperarea în domeniul spaţial şi în cel al utilizării energiei nucleare, a anunţat astăzi ambasadorul Etiopiei la Moscova, Alemayehu Tegenu.

"Toate proiectele cu Rosatom şi Roscosmos se dezvoltă conform planului. În octombrie va avea loc o comisie interguvernamentală, unde vom discuta toate proiectele curente", a spus Alemayehu Tegenu, citat de RIA Novosti.

Reprezentantul republicii africane a confirmat că în cadrul întâlnirii se vor discuta şi aspecte privind cooperarea tehnico-militară ale celor două state.

---

Actualizare Kommersant: Sberbank a încheiat, ieri, tranzacţia de vânzare a subsidiarei elveţiane către compania elveţianăde investiţii m3 Groupe Holding SA

Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al băncii ruse.Toate acţiunile Sberbank Elveţia au fost vândute m3 Groupe Holding SA, care a primit pachetul majoritar de acţiuni, şi lui Stephen Lynch - partenerului fondator al companiei internaţionale de investiţii Monte Valle Partners -, care a devenit acţionar minoritar.

"Sperăm că noii investitori vor continua să dezvolte afacerea de succes a băncii de finanţare a comerţului cu mărfuri în beneficiul tuturor părţilor, inclusiv al angajaţilor, clienţilor şi partenerilor din regiune. Aş dori să-mi exprim recunoştinţa întregii echipe a băncii, care în această perioadă dificilă a susţinut eficient performanţa băncii şi şi-a îndeplinit toate obligaţiile faţă de clienţii noştri", a declarat Anatoly Popov, vicepreşedintele consiliului de administraţie al Sberbank.

Noul nume al băncii va fi TradeXBank AG, care va continua să furnizeze servicii în sectorul de finanţare a comerţului.

Tot ieri holdingul naţional "Baiterek" din Kazahstan a cumpărat întregul pachet de acţiuni la banca subsidiară "Sbera" din ţara respectivă.

- Compania Gazprom nu va relua astăzi livrarea de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, deşi reluarea furnizării era programată pentru 3 septembrie, ora 4:00 (ora Moscovei). Reprezentanţii Gazprom susţin că a fost detectată o scurgere de ulei pe unitatea de pompare a gazelor Trent 60, iar Rostekhnadzor a avertizat compania că defecţiunile detectate nu permit funcţionarea în siguranţă a motorului cu turbină cu gaz. Prin urmare, până la eliminarea completă a scurgerii de ulei, ceea ce, potrivit Gazprom, este posibil doar în condiţiile unei reparaţii, Nord Stream 1 nu va funcţiona.

"Conform informaţiilor de la Siemens, eliminarea completă a scurgerilor de ulei de pe aceste motoare este posibilă doar în condiţiile reparaţiei într-o fabrică specializată. O scrisoare privind defecţiunile identificate ale unităţii Trent 60 (nr. 24) şi necesitatea eliminării acestora a fost trimisă preşedintelui şi CEO-ului Siemens Energy AG, Christian Bruch", se arată într-un comunicat de presă al Gazprom.

Reprezentanţii companiei au estimat că în cursul iernii 2022-2023 preţurile pot creşte la 4.000 dolari pentru 1.000 metri cubi de gaz, ceea ce ar reprezenta un nou record absolut.

- Afluxul de forţă de muncă străină în Federaţia Rusă, în principal din Asia Centrală, a crescut cu 30% faţă de anul 2021, a anunţat şeful Agenţiei Federale pentru Afaceri Naţionalităţilor (FADN), Igor Barinov, într-un interviu pentru postul de televiziune Russia 24.

Noii muncitori provin din fostele republici sovietice Uzbekistan, Tadjikistan şi Kârgâzstan, a precizat reprezentantul FADN.

- Ministerul Justiţiei de la Kremlin a completat registrul agenţilor media-străini, noua listă incluzând jurnalişti, un politician, un politolog şi o publicaţie. Pe lista agenţilor mass-media-străini a fost inclus bloggerul Kirill Fedorov, redactor-şef al Novaya Gazeta Europa, Kirill Martynov, jurnalistul Serghei Loiko, prezentatorul TV Mihail Shats, politicianul Yulia Galyamina şi politologul Serghei Medvedev. Pe listă figurează şi Societatea cu răspundere limitată Novosti, fondatorul TVK-Krasnoyarsk. Jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon, jurnalistul Katerina Gordeeva, fostul director al FBK (inclus în registrul NPO-agenţi străini şi recunoscut ca organizaţie extremistă ale cărei activităţi sunt interzise în Rusia; lichidat) Ivan Zhdanov, omul de afaceri Boris Zimin, muzicianul Andrey Makarevich şi politologul Fiodor Krasheninnikov se află şi ei pe noua listă.

Ultima dată când lista agenţilor mass-media-străini a fost completată pe 29 iulie şi i-a inclus pe Dmitri Bykov, Evgenia Albats şi Dmitri Aleshkovsky.

Ministerul Justiţiei de la Moscova ţine din 2017 un registru al agenţilor mass-media străini. Acum pe lista respectivă figurează 179 de persoane fizice şi juridice.

- Compania Hino Motors, filială a grupului Toyota, ce produce camioane şi autobuze, a renunţat la punerea în funcţiune a unei capacităţi de producţie în oraşul rusesc Khimki, relatează postul nipon de televiziune NHK . Principalele motive invocate sunt întârzierile în lucrările de construcţie şi problemele fiscale.

"Iniţial, compania plănuia să-şi extindă afacerile în Rusia prin organizarea producţiei locale în aşteptarea unei creşteri semnificative a cererii de camioane în Rusia. Cu toate acestea s-a decis oprirea lucrărilor de construcţii, deoarece compania nu se aşteaptă să mai beneficieze de viitoarea capacitate de producţie, dar şi din cauza întârzierii lucrărilor şi a sistemului fiscal existent acum în Rusia", se arată în materialul realizat de NHK.

Reprezentanţii companiei susţin că evenimentele din Ucraina nu au afectat direct decizia Hino Motors, iar restricţia actuală privind exportul de camioane japoneze în Rusia este considerată de producătorul auto ca fiind temporară.

În decembrie 2021, lansarea producţiei la uzina Hino Motors de lângă Moscova a fost amânată pentru a treia oară, pentru începutul anului 2023. Atunci şeful Isuzu Rus, Fabrice Gorlier, a declarat pentru Kommersant că producătorul auto a suspendat proiectul de construcţie a uzinei şi intenţionează să vândă şantierul.

---

Actualizare 12:43- Autorităţile din regiunea Zaporojie evaluează vizita AIEA pozitivă

Moscova-TASS-02.09.2022- Autorităţile din Regiunea Zaporojie evaluează pozitiv vizita AIEA la centrala nucleară, iar siguranţa delegaţilor a fost asigurată, în ciuda bombardamentelor şi raidului armatei ucrainene, Vladimir Rogov, membru al consiliului principal al administraţiei militaro-civile a Zaporozhye, a declarat astăzi pentru TASS.

"O evaluez pozitiv şi fără echivoc. Securitatea misiunii, aşa cum a promis Rusia, a fost asigurată. Vedem încă o dată confirmarea că dacă Rusia promite, şi ea o îndeplineşte, în ciuda provocărilor, bombardamentelor, sabotajului, aterizării şi aşa mai departe," el a spus.

Rogov a subliniat că Regiunea Zaporojie se aşteaptă ca AIEA să prezinte un raport obiectiv asupra situaţiei de la CNE Zaporojie şi nu va face evaluări politice. "Nu cerem de la ei [AIEA] o evaluare politică a ceea ce se întâmplă sau nu solicităm pedepsirea pe nimeni", a subliniat el, "Aceasta nu este jurisdicţia AIEA. Dar dacă arată totul aşa cum este, dacă confirmă ceea ce este într-adevăr, fără perspective politice, atunci optimismul meu foarte reţinut se va transforma într-o mare speranţă şi aproape siguranţa că AIEA doreşte să pună ordine şi să ajute la menţinerea siguranţei fabricii din Zaporozhye."

---

Actualizare 12:19- LAVROV: "Rusia, Iranul creează mecanisme de cooperare imune la dictatul occidental"

Moscova-TASS-31.08.2022- Moscova şi Teheranul se concentrează pe crearea unor mecanisme fiabile care să permită dezvoltarea cooperării, indiferent de politica de dictat a Occidentului, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în declaraţiile sale de deschidere la negocierile cu omologul său iranian Hossein Amir Abdollahian de la Moscova miercuri.

"Colegii noştri occidentali, în eforturile lor de a obţine o dominaţie completă în lume, au distrus în mod intenţionat şi sistematic întreaga structură a relaţiilor internaţionale. Pe acest fond, ne concentrăm, împreună cu prietenii noştri, inclusiv, desigur, Republica Islamică Iran, privind crearea unor mecanisme fiabile şi constructive care să permită dezvoltarea unei cooperări reciproc avantajoase, indiferent de orice dictat", a spus el.

---

Actualizare Izvestia: Reprezentantul Crimeei în Duma de Stat, Mihail Sheremet a propus ca operaţiunea specială a Rusiei de protejare a regiunii Donbas să primească statutul de operaţiune antiteroristă.

"Ucraina a devenit un bastion şi un focar al terorismului internaţional. Acţiunile regimului de la Kiev de a-şi distruge propria populaţie, bombardarea oraşelor paşnice şi a centralei nucleare Zaporizhya, încercările de agresiune împotriva statelor vecine sunt criminale. Prin urmare, cred că natura operaţiunii militare speciale din Ucraina ar trebui schimbată. Aceasta nu mai este doar o operaţiune specială, ci o operaţiune antiteroristă", a declarat Sheremet pentru RIA Novosti .

El a adăugat că regimul de la Kiev a devenit o ameninţare pentru întreaga lume civilizată.

- Şeful adjunct al administraţiei regiunii Herson, Kirill Stremousov, l-a numit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski călăul poporului ucrainean. Astfel, oficialul a reacţionat la încercarea eşuată a Forţelor Armate ale Ucrainei de a lansa o contraofensivă.

Potrivit acestuia, Occidentul finanţează regimul de la Kiev şi îi cere lui Zelensky "nişte acţiuni şi contraofensive concrete".

"Dar în cele din urmă mor locuitorii obişnuiţi ai Ucrainei, care au fost drogaţi şi duşi în tranşee până la moarte sigură. Zelensky, cu bucurie şi patos artistic inerent, joacă rolul călăului poporului ucrainean", a spus Stremousov citat de RIA Novosti.

- Repararea autostrăzii din regiunea Zaporojie, care leagă Melitopol şi Berdyansk, va fi finalizată la finalul lunii noiembrie, a anunţat astăzi şeful regiunii impus de Federaţia Rusă, Anton Koltsov.

"Au fost frezaţi deja 7,5 kilometri de drum, s-a pus un strat de nivelare pe o distanţă de 3,5 kilometri, a fost înlocuită patul de fundaţie al autostrăzii pe aproximativ 2,5 kilometri. Valorea reparaţiei autostrăzii, ce are o lungime de 117 kilometri, se ridică la 5,5 miliarde ruble", a spus Anton Koltsov citat de TASS.

---

Actualizare Kommersant: Aproximativ jumătate dintre ruşi cred că preţurile alimentelor vor creşte în următoarele luni, potrivit unui sondaj realizat de TeDo (fostă Pricewaterhouse Coopers). 33% dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere a preţurilor la bunurile de uz casnic, 30% la îmbrăcăminte şi încălţăminte, 27% la serviciile de sănătate şi întreţinere corporală şi 19% la electronice şi electrocasnice. O treime dintre consumatorii din Federaţia Rusă se aşteaptă să îşi reducă cheltuielile pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, electrocasnice şi electronice. În acest timp comercianţii cu amănuntul raportează stabilizarea preţurilor şi chiar reduceri de preţ, dar experţii prevăd că cumpărătorii vor trece la austeritate. Analiştii TeDo explică creşterea preţurilor prin prisma inflaţiei, care a atins cote record în Federaţia Rusă. Conform prognozei Rosstat, până la sfârşitul anului 2022 inflaţia va ajunge la 17,8%, în timp ce potrivit estimărilor Ministerului Economiei veniturile ruşilor vor scădea cu 3,7%.

- Transportul cărbunelui în Federaţia Rusă este în pericol din cauza penuriei de rulmenţi, care a dus la tragerea în depouri a peste 7500 de vagoane, estimările fiind că la finalul lunii septembrie 9000 de vagoane vor fi în depouri, fapt ce va duce la o reducere cu 100.000 tone a livrărilor de cărbune.

- Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a declarat că la Belgorod au avut loc în această dimineaţă "mai multe explozii", dar că nu au fost înregistrate victime.

- Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite în totalitate pe fondul reparaţiilor programate la staţia de compresoare Portovaya. Gazul nu va fi livrat prin conductă în perioada 31 august, ora 04:00 (ora Moscovei) - 3 septembrie, ora 04:00 (ora Moscovei). În aceste condiţii, preţul gazului în Europa a depăşit 2.900 dolari pentru 1.000 metri cubi.

- Confruntate cu ieşirea din piaţa internă a marilor companii europene şi americane, 57% dintre agenţiile de publicitate din Federaţia Rusă şi-au redus activitatea şi au recurs la concedieri, 46% dintre acestea mai având doar jumătate din personalul pe care îl aveau înaintea declanşării războiului din Ucraina. 28% dintrer agenţiile de publicitate au concediat lucrători din back office (departament IT, contabilitate, departament HR), în timp ce 28% au dat afară specialişti de performanţă. 27% din agenţiile de publicitate care au concediat personal, au renunţat la angajaţii din noile divizii de afaceri (departamentele pentru dezvoltarea afacerilor agenţiilor) şi din serviciul clienţi, 20% - la personalul creativ, 20% - la designeri şi echipa de pre-producţie, 17% - la angajaţii departamentelor de marketing şi 19% - la specialiştii media în planificare şi achiziţii.

Jumătate dintre agenţiile chestionate au redus salariile personalului: 67% dintre ele - cu cel mult 25%, iar o treime dintre companii - cu 25-50%. Creativii au simţit cea mai mare lovitură pentru buget: 34% dintre agenţii şi-au redus salariile. De asemenea, 31% dintre agenţii au transferat echipa la lucru la distanţă pentru a optimiza costurile de birou.

---

Actualizare 10:43- Vameşii finlandezi nu îi lasă pe cetăţenii ruşi să se întoarcă în Federaţia Rusă, având asupra lor euro

Moscova-Izvestia-30.08.2022- Vameşii finlandezi nu îi lasă pe cetăţenii ruşi să se întoarcă în Federaţia Rusă sau să meargă în alte state nemembre UE, având asupra lor euro. Banii respectivi sunt opriţi de vameşii finlandezi, sunt depozitaţi, iar cetăţenilor ruşi li se transmite că îi pot recupera în momentul în care vor călători din nou în Europa, potrivita publicaţiei ruse Fontanka. Problema respectivă a fost semnalată jurnaliştilor de la publicaţia citată de un locuitor al oraşului Sank-Petersburg, care a călătorit la Belgrad, via Helsinki

"Au fost impuse restricţii, nu puteţi exporta euro în Rusia", i-au transmis oficialii vamali cetăţeanului rus, care a precizat că i-au fost explicate regulile de reţinere şi depozitare a sumei ce i-a fost oprită de vameşii din Finlanda, pentru care i-a fost eliberat un document. El a menţionat că nu există restricţii privind perioada de depozitare a banilor. Vameşii l-au asigurat pe bărbat că îşi va putea încasa banii când va intra din nou în Europa.

Finlanda a publicat, ieri, noi reguli pentru solicitarea unui permis de călătorie pe termen scurt în scopuri turistice. Se menţionează că VFS Global va accepta documente pentru vize turistice doar luni în Moscova, Sankt Petersburg, Petrozavodsk şi Murmansk. Cererile trebuie depuse numai în categoria care corespunde scopului călătoriei. Conform noilor reguli, doar 2.000 de sloturi pentru vize turistice vor fi disponibile pe lună pentru solicitanţii din toată Rusia.

---

Actualizare 10:27- Producţia Federaţiei Ruse de petrol şi gaze a fost în luna august cu 2% mai mică faţă de cea înregistrată în luna iulie

Moscova-Kommersant-30.08.2022- Producţia Federaţiei Ruse de petrol şi gaze a fost în luna august cu 2% mai mică faţă de aceea înregistrată în luna iulie, cea mai mare scădere - 4% - fiind înregistrată de Gazprom din cauza reparaţiilor la anumite echipamente de extracţie. Surse din cadrul companiilor petroliere ruseşti au precizat pentru Kommersant, că producţia de petrol a înregistrat o creştere lunară continuă în perioada 1 mai - 1 august 2022.

Cel mai mare producător rus de petrol Rosneft (excluzând compania subsidiară Bashneft) a redus producţia cu 1%, la 462 mii tone pe zi. Producţia de LUKOIL se menţine la nivelul lunii iulie - 220 mii tone zilnic, respectiv 162 mii tone pe zi.

Cu toate acestea, principala contribuţie la scăderea producţiei ruse generale a fost făcută de Gazprom, care a redus producţia de gaz condensat în ultimele luni pe fondul unei reduceri a producţiei de gaze, unei scăderi a exporturilor către Europa şi unei scăderi a ratei de injectare în instalaţiile UGS.

Astfel, producţia totală de hidrocarburi lichide de către Gazprom şi micile companii petroliere a scăzut cu 7% în august, la 228.000 de tone pe zi.

În aşteptarea embargoului UE asupra petrolului rusesc, care va intra în vigoare în luna decembrie, Federaţia Rusă a crescut, cu aproape 2%, în luna august exporturile de petrol către ţările din afara CSI.

- Peste 8.000 de locuitori ai regiunii Zaporojie au primit paşapoarte ruseşti, a informat serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării.

- Compania de stat Energocom, din Republica Moldova, va cumpăra 10 milioane metri cubi de gaz de la compania Moldovagaz, valoare tranzacţiei ridicându-se la 16,6 milioane dolari. Datorită acestei tranzacţii, autorităţile moldoveneşti vor plăti un avans către Gazprom pentru combustibilul primit în august, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu pe reţeaua Telegram. Potrivit oficialului de la Chişinău, plata trebuie făcută până la 1 septembrie.

Vicepremierul Moldovei a arătat că Energocom va cumpăra combustibil de la Moldovagaz în două loturi, dintre care unul va fi trimis la depozitare în România, deoarece Moldova nu are propriile depozite. Primul lot de 5 milioane metri cubi va fi achiziţionat la preţul de 1.458,92 dolari pe mia de metri cubi, iar al doilea va fi achiziţionat la preţul de 1.881 USD dolari per 1.000 de metri cubi.

---

Actualizare 9:57- Dmitri Medvedev susţine că preţurile gazelor în Europa vor ajunge la 5.000 de euro înainte de sfârşitul anului

Moscova-TASS-30.08.2022- Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că preţul gazului în Europa ar putea ajunge la 5.000 de euro pe piaţă înainte de sfârşitul anului.

"Şefilor de stat şi de guvern din ţările Uniunii Europene, în legătură cu creşterea preţului gazelor la 3.500 de euro la o mie de metri cubi, sunt nevoit să majorez preţul prognozat la 5.000 de euro până la sfârşitul anului 2022. Cu salutări călduroase", a spus el pe Telegram

---

Actualizare 9:05- Serghei Lavrov: "Acţiunile Occidentului pot încetini formarea multipolarităţii, dar nu o vor opri"

Moscova-TASS-29.08.2022- Occidentul încearcă să ignore procesele istorice obiective, care ar putea încetini formarea unei lumi multipolare, dar nu o vor opri niciodată, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov într-un interviu acordat canalului de televiziune Zvezda, care a fost postat pe site-ul ministerului de externe ieri.

"Din păcate, partenerii noştri occidentali, care au cedat frâiele puterii Statelor Unite, încearcă să ignore procesele istorice obiective, care ar putea încetini formarea unei lumi multipolare, dar nu o vor putea opri niciodată", el a spus.

Lavrov a fost întrebat câte centuri de multipolaritate crede că au fost deja formate. "Nu este o procedură agreată, care urmează să fie implementată. Nu este un plan anual de incendiu sau un buget pe trei ani, ca cel pe care îl avem. Nu este ca bugetele anuale adoptate în alte ţări. Este un proces viu. Este vorba despre talentele politicienilor. Ei trebuie să vadă ce se întâmplă în viaţa reală şi să-şi construiască politica în conformitate cu cerinţele istoriei", a spus el.

"Să ne uităm la un exemplu din viaţa britanică, pentru o schimbare. Ei au o vorbă că înainte de a aşeza o potecă în grădină, este necesar să lăsăm oamenii să facă cărări ale dorinţei. Cu cuvinte simple, aşa este necesar să se acţioneze asupra arenei internaţionale: adică să-şi construiască politica proactivă, astfel încât să nu vină în contradicţie cu tendinţele obiective, inclusiv cu tendinţa de multipolaritate. Aşa acţionăm", a subliniat Lavrov.

---

Actualizare 12:42- AVOCATUL POPORULUI: "Luptătorul american din Ucraina, Joshua, a fost ucis de trupele RDP"

Moscova-TASS-27.08.2022- Ofiţerii miliţiei populare din Republica Populară Doneţk l-au ucis pe un cetăţean american, Alan Joshua, care luptase pentru Ucraina, în luptă pe 23 august, a declarat astăzi, peTelegram, avocatul Republicii Populare Democrate, Darya Morozova.

RPD a anunţat oficialii americani şi şeful misiunii de monitorizare a ONU în Ucraina, Matilda Bogner, despre moartea sa, a adăugat ea.

"În luptă în apropiere de Yegorovka, pe 23 august, ofiţerii de miliţie ai RPD au ucis un alt mercenar străin care luptase pentru Ucraina. Militanţii ucraineni care fugeau i-au lăsat cadavrul pe câmpul de luptă. Documente care identificau persoana ucisă drept cetăţean american Alan Joshua, născut la Memphis în 1998. , au fost găsite asupra lui", a precizat Morozova. Ea a spus că DPR este gata să predea trupul lui familiei.

---

Actualizare ACTIVIST RELIGIOS: "Papa Francisc gata să viziteze Donbass după Rusia"

Moscova-TASS-26.08.2022- Papa Francisc este gata să facă o călătorie în Donbass după ce a vizitat Rusia, probabil în primăvara lui 2023, a declarat pentru TASS preşedintele Uniunii Mondiale a Vechilor Credincioşi Leonid Sevastyanov, citând o conversaţie cu pontiful.

"Papa Francisc este gata să viziteze Doneţk în drum spre sau dinspre Moscova pentru a vedea locurile în care evenimentele tragice au loc timp de opt ani, inclusiv Aleea Îngerilor, să ţină acolo o slujbă de pomenire şi să se roage pentru toţi copiii ucişi în conflict. De asemenea, este dispus să se întâlnească cu civili şi copii care şi-au pierdut părinţii pentru a rezolva singur lucrurile. Ar putea ajuta la construirea dialogului între Rusia şi Ucraina, precum şi Occident în general", a subliniat Sevastyanov.

El a adăugat că autorităţile ucrainene îl invită cu insistenţă pe pontif în ţară, dar Papa Francisc intenţionează să viziteze Kievul după Rusia. Sevastyanov a explicat că Papa speră că va putea face o călătorie în Rusia în primăvara lui 2023, dar este gata să vină mai devreme dacă va exista o invitaţie din partea autorităţilor ruse.

---

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb