PRESA DIN RUSIA

PRESA DIN RUSIA

Internaţional / 11 - 23 maiActualizare 15:12- Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei: "Vestul unipolar moare, dând loc unei ordini mondiale mai corecte"

Moscova- TASS-23.05.2022- Epoca lumii unipolare s-a încheiat, iar conceptul de "miliard de aur" face loc unei ordini mondiale mai corecte şi mai sensibile, a declarat şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei.

"Trăim vremuri de schimbări majore. Asistăm la schimbări structurale tectonice în ordinea mondială, centrele de putere se mută de la vest la est şi de la nord la sud", Serghei Naryshkin, care preşed Societatea de Istorie Rusă a declarat, vorbind printr-un link video la deschiderea unei şcoli internaţionale de vară la Tula, la aproximativ 200 de kilometri sud de Moscova.

---

Actualizare 19:38- Bloomberg: Aeroflot se va confrunta în curând cu lipsa pieselor de schimb

Moscova-TASS-22.05.2022- Transportatorul aerian emblematic al Rusiei, Aeroflot, se va confrunta în curând cu o lipsă de piese şi ar putea începe să demonteze unele dintre avioanele sale pentru piese de schimb, a declarat astăzi Bloomberg, citând estimări ale experţilor.

"Marea majoritate a celor peste 350 de avioane ale grupului sunt modele Airbus sau Boeing şi se confruntă cu un deficit de piese care se profilează. Specialiştii în date aviatice IBA estimează că companiile aeriene ruse au provizii pentru trei luni şi apoi ar putea începe să canibalizeze avioanele pentru piese", se arată în comunicat.

---

Actualizare 17:12- Civil ucis în Volnovakha ca urmare a bombardamentelor de către trupele ucrainene

Donetsk- TASS- 22.05.2022- Un civil a fost ucis în oraşul Volnovakha din Republica Populară Doneţk (RPD), care a fost bombardat de trupele ucrainene, a anunţat astăzi misiunea RPD la Centrul Comun de Control şi Coordonare (JCCC).

"Misiunea DPR la JCCC a primit informaţii despre moartea unui civil ca urmare a bombardamentelor efectuate de trupele ucrainene în oraşul Volnovakha", a scris acesta pe canalul său Telegram. În afară de aceasta, încă trei civili au fost răniţi.

---

Actualizare 13:00- Primarul Energodar spune că cei doi gardieni ai lui au răni în urma exploziei

Moscova- TASS-22.05.2022- Primarul Energodar, Andrey Shevchik, şi cei doi gardieni ai săi au fost răniţi într-o explozie, a declarat astăzi un agent local de aplicare a legii pentru TASS.

"Primarul Energodar Andrey Shevchik şi cei doi gardieni ai săi au fost răniţi într-o explozie, au suferit răni într-o explozie în intrarea în casa sa astăzi", a spus persoana. "Un dispozitiv exploziv de casă a fost plantat în interiorul unei cutii de cabluri electrice din calea de la intrare".

---

Actualizare 11:00- Preşedintele polonez a sosit în Ucraina şi va vorbi în parlament

Varşovia- TASS-22.05.2022- Preşedintele polonez Andrzej Duda se află în vizită în Ucraina şi va vorbi în parlamentul ucrainean, a anunţat astăzi cancelaria preşedintelui pe Twitter.

"Andrzej Duda este în Ucraina. Astăzi, la Rada Supremă de la Kiev, va rosti o adresă", a spus cancelaria.

El va fi "primul şef al unui stat străin de la izbucnirea războiului" care va vorbi în faţa legislativului ucrainean, se arată în comunicat.

---

Actualizare 19:35- Erdogan: "Turcia va sprijini aderarea Suediei şi Finlandei la NATO dacă se manifestă solidaritate cu Ankara"

Moscova- TASS-21.05.2022- Turcia va sprijini aderarea Suediei şi Finlandei la NATO odată ce Stockholm şi Helsinki îşi vor demonstra în mod clar solidaritatea faţă de preocupările Ankarei în domeniul securităţii, a declarat astăzi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în discuţiile lor la telefon.

"Preşedintele Erdogan a declarat că Turcia sprijină din toată inima politica NATO a uşilor deschise şi că problema privind cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO este legată de atitudinea acestor două ţări faţă de interesele vitale de securitate naţională ale Turciei", a declarat reporterilor biroul prezidenţial turc.

---

Actualizare 16:26- Rusia va pune sistemele de rachete strategice Sarmat ICBM în alertă de luptă în această toamnă

Moscova- TASS-21.05.2022- Sistemele de luptă strategică cu rachete balistice intercontinentale Sarmat (ICBM) produse în serie din Rusia vor fi puse în sarcină de luptă în această toamnă, a declarat şeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu pentru postul de televiziune rusesc Rossiya-24.

"Lansările de testare sunt programate să aibă loc pe tot parcursul anului, dar intenţionăm să punem pe primul loc rachete de luptă produse în serie în toamna acestui an", a spus Rogozin.

---

Actualizare 13:42- Armata ucraineană a tras aproape 300 de obuze în Republica Doneţk în ultima zi

Moscova- TASS- 21.05.2022- Forţele armate ucrainene au tras peste 300 de muniţii în timpul bombardamentelor asupra teritoriului autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD) în cursul zilei trecute, folosind tunuri de artilerie grea, a informat misiunea DPR la Centrul Comun de Control şi Coordonare a Încetarea focului, într-o declaraţie astăzi.

"Guvernul a raportat 42 de atacuri în numele forţelor armate ucrainene", se arată în comunicat. "Sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, precum şi arme de artilerie de 122 mm şi aruncătoare de mine de 120 mm au fost folosite pentru a lansa focul în direcţia Doneţk".

---

Actualizare 12:42- Armata Ucrainei a înregistrat 23 de victime în Donbass în ultima zi

Moscova- TASS-21.05.2022- Armata ucraineană a suferit 23 de victime în confruntările cu forţele Republicii Populare Doneţk (RPD) în ultimele 24 de ore, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Miliţiei Populare RDP, Eduard Basurin.

"În ultimele 24 de ore, luptătorii noştri au eliminat 23 de naţionalişti ucraineni, două tancuri inamice, două vehicule de luptă de infanterie şi un punct de tragere care conţinea obuzier D-30 de calibru 122 mm", a declarat biroul de presă al miliţiei populare DPR, citat de purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare 10:05- Gazprom confirmă oprirea furnizării Rusiei de gaze naturale către Finlanda

Moscova-TASS-21.05.2022- Gigantul energetic rus Gazprom îşi confirmă oprirea completă a livrărilor de gaze naturale către Finlanda, după ce compania finlandeză Gasum nu a plătit în ruble pentru livrările anterioare, a anunţat astăzi compania rusă într-un comunicat.

"Gazprom şi-a întrerupt aprovizionarea cu gaz către Gasum (Finlanda) din cauza nerespectării acesteia din urmă de a plăti livrările de gaz în ruble", se arată în comunicat. "De la sfârşitul zilei de lucru din 20 mai, Gazprom Export nu a primit o plată de la Gasum pentru livrările de gaz în aprilie, în conformitate cu ordinul prezidenţial [rus]..."

---

Actualizare 19:10- Cinci civili ucişi în urma bombardamentelor de către trupele ucrainene în RDP

Moscova- TASS-20.05.2022- Cinci civili au fost ucişi în aşezarea Vladimirovka din Republica Populară Doneţk (RPD), care a fost bombardată de trupele ucrainene, a anunţat astăzi sediul teritorial de apărare al RDP.

"Ca urmare a bombardării trupelor ucrainene, cinci bărbaţi au fost ucişi şi o femeie a fost rănită în Vladimirovka", se arată în comunicat.

La începutul zilei, RPD a raportat moartea unui civil în Doneţk.

---

Actualizare 17:22- Rusia va continua cu livrarea elicopterelor Ka-31 în India

Moscova- TASS- 20.05.2022- Rusia continuă să lucreze cu India pentru livrarea de elicoptere radar Kamov Ka-31 bazate pe punte, a declarat astăzi CEO-ul exportatorului de arme de stat Rosoboronexport, Alexander Mikheyev, la salonul de elicoptere HeliRussia-2022.

"Colucrarea cu India în această problemă continuă. Ka-31 nu are rivali şi este singurul elicopter de supraveghere radar pe punte din lume. Se descurcă perfect sarcinilor de control al situaţiei aerului şi maritim şi de monitorizare a zonelor economice şi a zonelor de apă, ", a spus directorul executiv.

---

Actualizare 18:05- Ministerul rus al Apărării dezvăluie condiţiile de detenţie pentru prizonierii ucraineni de guerra din Azovstal

Moscova- TASS- 19.05.2022- Ministerul rus al Apărării a dezvăluit condiţiile de detenţie a prizonierilor ucraineni sau de război din uzina Azovstal din Mariupol, aflată în prezent în aşezarea Ielenovka, Republica Populară Doneţk.

Potrivit filmărilor publicate, prizonierii de guerra sunt cazaţi într-o clădire permanentă cu paturi personale pentru toată lumea. Potrivit prizonierilor de război care au vorbit în faţa camerei, li s-au oferit lenjerie de pat şi mâncare obişnuită de calitate. Toţi cei aflaţi în nevoie beneficiază de asistenţă medicală calificată şi primesc atitudinea adecvată.

"Nu ştiam la ce să mă aştept. Ceea ce avem este mai bun decât ne aşteptam. E în regulă, totul este în regulă. Toată lumea este loială, adecvată, nimeni nu ne insultă, nimeni nu devine personal. Ei ne-au oferit ajutor; am fost asigurat că toţi răniţii grav au fost evacuaţi şi au fost tratate rănile. Sper că vor primi tratament suplimentar", spune locotenentul medical capturat.

---

Actualizare 14:55- Kremlinul: "Viitorul regiunilor Ucrainei va depinde de voinţa rezidenţilor săi"

Moscova- TASS- 19.05.2022- Viitorul regiunilor Ucrainei va depinde de viziunea locuitorilor săi asupra acesteia, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Toate acţiunile au un precursor, iar precursorul oricărei acţiuni în acest sens nu poate fi decât expresia voinţei locuitorilor acestor regiuni, aceste zone [ale Ucrainei]", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

"Nimic nu se poate face fără voinţa locuitorilor din aceste zone, fără ca ei să decidă singuri cum şi cu cine vor să trăiască mai departe", a subliniat Peskov. Aşa a comentat cuvintele unor politicieni şi oficiali ruşi cu privire la perspectivele anumitor regiuni ucrainene.

---

Actualizare 19:56- Comisarul European: "Al şaselea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei blocat"

Roma-TASS- 18.05.2022- Al şaselea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei este blocat, a declarat astăzi comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, într-un interviu pentru postul de televiziune Rai News 24.

"Am adoptat cinci pachete de sancţiuni foarte rapid şi în unanimitate, dar cel de-al şaselea pachet este încă suspendat din motive cunoscute. Sunt optimist cu privire la perspectivele de a găsi un compromis", a spus Gentiloni.

---

Actualizare 18:41- Luptătorii Azovstal povestesc despre tratamentul pe care îl primesc în spital după ce s-au predate

Moscova- TASS-18.05.2022- Ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip care arată spitalul din Novoazovsk, unde soldaţii ucraineni captivi, care s-au predat la oţelăria asediată Azovstal din Mariupol, urmează tratament medical.

"Sunt tratat OK. Nu sunt supus nicio violenţă fizică sau psihologică", spune Viktor Shaposhnikov, membru al Forţelor Armate ale Ucrainei, adăugând că piciorul său rănit a fost examinat.

Videoclipul arată secţii de spital cu soldaţi captivi. Toţi au primit asistenţă medicală şi au primit apă şi mâncare, spun militarii.

"Condiţiile şi atitudinile sunt excelente. Nu am plângeri", spune Daniil Jucenko, care a fost accidentat la picior. "Primesc asistenţă, ajutor medical şi mă odihnesc. Au spus că după şase luni de reabilitare voi fi bine".

---

Actualizare 16:05- Ministrul rus de Finanţe: "Rusia va plăti datoria publică în ruble"

Moscova- TASS-18.05.2022- Rusia nu va rămâne neîndeplinită de obligaţia de plată a datoriei publice, dacă infrastructura de plăţi occidentală este închisă, ţara îşi va putea îndeplini obligaţiile în ruble, a declarat astăzi ministrul de Finanţe Anton Siluanov. El a vorbit în cadrul maratonului New Horizons, susţinut de asociaţia Znanie (Cunoaştere).

"Nu vom anunta nicio prestabilitate. Avem bani. < ... > În cele din urmă, vom plăti în ruble aceloraşi străini dacă infrastructura occidentală este închisă pentru noi", a spus Siluanov.

El a adăugat că acum nivelul datoriei publice a Rusiei este de aproximativ 14% din PIB, din care 3% - faţă de creditorii străini.

---

Actualizare 19:35- Trimisul adjunct al ONU al Rusiei: "Militanţii Azovstal s-au predat necondiţionat"

Naţiunile Unite-TASS- 17.05.2022- Militanţii unităţii naţionaliste Azov, blocaţi la uzina Azovstal din Mariupol, s-au predat fără condiţii prealabile, a scris astăzi pe Twitter Dmitri Polyansky prim-reprezentantul permanent al Rusiei la ONU.

Diplomatul rus a comentat raportul din The New York Times, care susţinea că Ucraina a declarat "încheierea misiunii sale de luptă" la Mariupol şi că militanţii "au fost evacuaţi", ceea ce a marcat sfârşitul ostilităţilor de la Azovstal.

---

Actualizare 17:12- Vladimir Putin: "Creşterea preţurilor la energie va submina competitivitatea industriilor din UE"

Moscova- TASS-17.05.2022- Creşterea preţurilor la energie poate submina irevocabil competitivitatea multor industrii europene, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, vorbind la o întâlnire despre dezvoltarea industriei petroliere.

"Abandonarea resurselor energetice ruseşti înseamnă că Europa în mod sistematic, pe termen lung, devine regiunea cu cel mai mare cost al resurselor energetice din lume", a spus el.

"Acest lucru în cel mai serios mod, şi conform unor experţi - în mod irevocabil, poate submina competitivitatea unei părţi semnificative a industriei europene, care pierde concurenţă în faţa companiilor din alte regiuni ale lumii", a adăugat Putin.

---

Actualizare 15:10- Senator rus: "Rusia nu va lăsa Suedia şi Finlanda să adere la NATO fără represalii"

Moscova- TASS- 17.05.2022- Orice consolidare a NATO în Suedia şi Finlanda după aderarea lor la alianţă nu va rămâne fără un răspuns proporţional din partea Rusiei, a declarat astăzi vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, Konstantin Kosachev, la postul de televiziune Rossiya-24, deschis non-stop.

"Vom urmări îndeaproape ceea ce se va întâmpla în urma aderării Finlandei şi Suediei la NATO din punct de vedere al infrastructurii militare. Nicio singură dezvoltare care ar putea oferi NATO o prezenţă mai puternică pe teritoriile acestor ţări nu va rămâne fără represalii, fără o intervenţie proporţională, răspuns simetric sau asimetric din partea Rusiei", a spus el.

---

Actualizare 07:25- Oficial al UE: "Miniştrii de externe ai UE vor discuta astăzi al şaselea pachet de sancţiuni"

Bruxelles- TASS- 16.05.2022- Miniştrii de externe din 27 de ţări UE vor discuta despre situaţia din Ucraina la o întâlnire programată astăzi, a declarat reporterilor un oficial al UE. La întâlnire va fi prezent ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba. Potrivit reprezentantului UE, miniştrii "se vor concentra pe sprijinul continuu pentru Ucraina, pe legăturile diplomatice, pe lucrul în desfăşurare la un plan de acţiune pentru a depăşi consecinţele globale şi a contracara manipularea informaţiilor străine". La discuţie se va alătura şi ministrul canadian de externe Melanie Joly.

De asemenea, miniştrii de externe ai UE sunt aşteptaţi să discute situaţia în jurul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, pe care Bruxelles-ul nu a putut să-l aprobe de aproape două săptămâni din cauza embargoului asupra importurilor de petrol ruseşti incluse în acesta. Astăzi nu sunt aşteptate decizii în această chestiune, însă diplomatul european şi-a exprimat încrederea că discuţiile privind următorul pachet de sancţiuni se vor încheia cu un "rezultat bun". Diplomatul nu a putut clarifica momentul deciziei.

---

Actualizare 12:02- Gazprom furnizează gaz pentru Europa prin Ucraina, echivalentul a 61,97 milioane de metri cubi prin Sudzha

Moscova- TASS-13.05.2022- Gazprom furnizează gaz pentru Europa prin Ucraina în volum de 61,97 milioane de metri cubi prin staţia de pompare Sudzha, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov, adăugând că cererea de pompare prin Sokhranovka a fost respinsă de partea ucraineană.

"Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean în volumul confirmat de partea ucraineană prin staţia de pompare a gazelor Sudzha - 61,97 milioane metri cubi la 13 mai. Solicitarea pentru staţia de pompare a gazelor Sokhranovka a fost respinsă", a spus el. În ziua precedentă, volumul de pompare a fost de 50,6 milioane de metri cubi.

---

Actualizare 08:05- Un expert turc sfătuieşte Ankara să se opună aderării Finlandei şi Suediei la NATO

Moscova- TASS- 13.05.2022- Turcia ar trebui să pună veto asupra admiterii Finlandei şi Suediei în NATO pentru a evita riscurile pentru propria sa securitate, a declarat pentru TASS un om de ştiinţă politic şi economic turc şi fost reprezentant comercial în Rusia, Aydin Sezer.

"Nu cred că Turcia va pune veto pentru admiterea lor în NATO", a spus el. "Poate încerca să încetinească procesul, dar mi se pare că, în cele din urmă, preşedintele Tayyip Erdogan nu va putea crea o forţă care să poată vorbi împotriva Statelor Unite şi a NATO".

---

Actualizare 20:26- Ministrul de externe ungar: "Embargoul asupra petrolului rus ar lovi Ungaria mai puternic decât Rusia"

Moscova- TASS- 12.05.2022- Embargoul asupra achiziţiilor de petrol rusesc oferit de Comisia Europeană (CE) sugerează că Ungaria este afectată mai puternic decât Federaţia Rusă, a declarat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto într-un interviu publicat astăzi de ziarul spaniol El Pais.

"Această propunere ne-ar lovi mult mai tare decât pe ruşi", a menţionat el. "Ungaria nu are acces la mare, < ... > depindem de petrol şi gaze ruseşti", a spus ministrul, adăugând că "această propunere a CE creează o problemă uriaşă" pentru ţară.

---

Actualizare 18:28- Reprezentantul rus consideră sesiunea ONU în Ucraina drept un haos alimentat politic de Occident

Moscova- TASS-12.05.2022- Sesiunea specială pe care Consiliul ONU pentru Drepturile Omului o convoacă astăzi pentru a aborda situaţia din Ucraina este un alt haos alimentat politic în vederea demonizării Rusiei, a declarat astăzi un trimis rus.

"În loc să discute despre adevăratele cauze ale crizei din regiune sau să caute modalităţi de a o rezolva, Occidentul colectiv va organiza un alt spectacol haos în vederea demonizării Rusiei", a declarat Reprezentantul Permanent al Naţiunilor Unite şi al altor organizaţii internaţionale. Geneva Ghenadi Gatilov a declarat într-o declaraţie video distribuită de serviciul de presă al misiunii diplomatice ruse.

Trimisul rus a spus că are îndoieli că "participanţii la sesiune vor cere o anchetă serioasă, nu falsă, asupra incidentului Bucha sau să analizeze numerele de serie ale rachetelor Tochka-U pe care forţele armate ucrainene le-au tras asupra civililor din republicile Donbass".

---

Actualizare IZVESTIA: Decizia Ucrainei de a bloca tranzitul gazelor ruseşti către Europa poate fi privită ca o încercare de a manipula ţările importatoare în interesul Statelor Unite, a declarat astăzi Mikhail Sheremet, deputat în Duma de Stat, din partea Crimeei.

"Devine evident pentru toată lumea că nu mai există garanţii pentru securitatea tranzitului de gaze prin Ucraina. < ... > Prin urmare, sugerăm ţărilor europene să înceteze să mai conteze pe şantajiştii ucraineni şi să ia în considerare urgent o variantă alternativă pentru aprovizionarea cu gaze", a spus el într-un interviu pentru RIA Novosti.

Sheremet a invitat liderii europeni să ia în considerare reluarea proiectului Nord Stream 2 pentru a preveni o posibilă lipsă de resurse în Europa. El a subliniat că aceasta este o modalitate garantată de a avea rezerve stabile de energie.

Volumul de gaze furnizat de Gazprom Germaniei prin Ucraina a scăzut, ieri, cu aproape 25%, consumul fiind compensat de livrările de gaze din Norvegia şi Ţările de Jos.

---

Actualizare KOMMERSANT: Locuitorii satului Solokhi din regiunea Belgorod, bombardat de forţele armate ucrainene, sunt evacuaţi într-un loc sigur. După cum a raportat şeful regiunii, Vyacheslav Gladkov, în urma bombardamentelor o persoană a fost ucisă, iar şapte au fost rănite.

- Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, a spus că Kievul doreşte un schimb de prizonieri. Autorităţile ucrainene sunt gata să elibereze mai mulţi prizonieri de război ruşi în schimbul soldaţilor ucraineni răniţi în combinatul Azovstal din Mariupol.

- Ministerul Finanţelor Federaţiei Ruse ia în calcul fuziunea băncilor de stat - VTB, Otkritie şi RNKB din Crimeea până la finalul primului semestru al anului viitor.

- Sancţiunile occidentale împotriva Sberbank au provocat eşecul unei tranzacţii majore. Conform surselor lui Kommersant, banca de stat a Federaţiei Ruse nu a mai reuşit să cumpere pentru aproximativ 1,5 miliarde de ruble întreaga afacere deţinută în Federaţia Rusă de compania Stockmann. Sberbank urma să integreze activul în piaţa SberMegaMarket, unde segmentul de modă este slab reprezentat.

- Ministerul rus al Apărării a anunţat necesitatea evacuării rapide a populaţiei civile din oraşele Kramatorsk şi Slaviansk, aflate sub controlul armatei ucrainene. Potrivit Ministerului Apărării, în această aglomerare, Forţele Armate ale Ucrainei deţin poziţii fortificate asemănătoare cu cea creată la Mariupol, la uzina Azovstal, iar acum reţin acolo "peste 90.000 de civili", care ar urma să fie folosiţi ca "scut uman". Departamentul a cerut ONU, OSCE şi Crucea Roşie să se ocupe de evacuarea acestora.

- Guvernul rus a aprobat o listă cu 31 de companii care sunt foste filiale ale Gazprom. Lista de sancţiuni include foste filiale Gazprom asociate cu Gazprom Germania GmbH şi Gazprom Marketing & Trading Ltd. Aceste companii sunt situate în SUA, Marea Britanie şi ţări europene, inclusiv Bulgaria, România (compania WIEE Romania SRL) şi Polonia. Printre aceştia se numără comercianţii şi operatorii de depozite subterane de gaze. Au fost impuse sancţiuni şi companiei poloneze EUROPOL GAZ SA, proprietara tronsonului polonez al gazoductului Yamal-Europe.

---

Actualizare 08:30- Camera Reprezentanţilor SUA a aprobat proiectul de lege privind punerea în aplicare a sancţiunilor împotriva Rusiei

Moscova- TASS- 12.05.2022- Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat ieri un proiect de lege privind conformitatea instituţiilor financiare americane cu sancţiunile impuse de administraţia de la Washington împotriva Rusiei şi Belarusului. Canalul C-SPAN TV a transmis întâlnirea.

418 congresmeni au susţinut iniţiativa, în timp ce doi au votat împotrivă. Proiectul de lege nu a fost încă revizuit de Senat. Dacă va fi aprobată de camera superioară, iniţiativa va merge spre semnare către preşedinte.

Potrivit materialelor explicative anterioare ale proiectului de lege, sancţiunile Washingtonului împotriva Rusiei şi Belarusului impun, de obicei, să fie urmate de persoanele fizice şi juridice din SUA. Cu toate acestea, există incertitudine cu privire la filialele străine ale instituţiilor financiare din SUA. Acest proiect de lege are scopul de a clarifica problema.

---

Actualizare 20:32- Rusia sancţionează 31 de companii energetice, inclusiv foste filiale ale Gazprom în UE

Moscova- TASS- 11.05.2022- Guvernul rus a aprobat o listă de entităţi juridice, care fac obiectul unor sancţiuni de represalii. Rezoluţia relevantă a Cabinetului de Miniştri a fost publicată astăzi pe portalul oficial de informaţii juridice.

Lista include 31 de companii din Germania, Franţa şi alte ţări europene, precum şi din SUA şi Singapore. În special, include foste filiale europene ale Gazprom, comercianţi şi operatori de depozite subterane de gaze.

În special, autorităţile ruse, persoanele juridice şi cetăţenii nu vor putea încheia tranzacţii cu entităţile şi organizaţiile sancţionate aflate sub controlul lor, nu vor putea îndeplini obligaţiile faţă de acestea în urma tranzacţiilor încheiate şi nu vor putea efectua tranzacţii financiare în favoarea lor. Aceasta include contractele de comerţ exterior încheiate. Aceste interdicţii au fost stabilite anterior printr-un decret al preşedintelui rus Vladimir Putin.

---

Actualizare 19:21- Cifra de afaceri comercială între Rusia şi Maroc a crescut cu 50% la începutul lui 2022

Moscova- TASS- 11.05.2022- Cifra de afaceri comercială dintre Rusia şi Maroc a crescut cu aproape 50% în ianuarie-februarie 2022, a declarat astăzi reprezentantul comercial al Rusiei în Maroc, Artyom Tsingamzgvrishvili, pentru TASS.

"Regatul Maroc rămâne al treilea partener comercial al Federaţiei Ruse printre ţările continentului african după Egipt şi Algeria. Exporturile din Rusia către Maroc continuă să demonstreze o dinamică pozitivă, cu o creştere de 53% înregistrată pentru ianuarie-februarie, în principal din cauza creşterii aprovizionării cu produse ruseşti din carne, amoniac, cărbune, precum şi a începerii livrărilor de semiproduse ruseşti din fier sau oţel nealiat", a spus el.

"Importurile din Maroc au crescut şi ele cu 36%, în principal datorită creşterii exporturilor de citrice marocane (cu 52%). În ansamblu, cifra de afaceri comercială ruso-marocană a crescut cu aproape 50% în ianuarie-februarie faţă de aceeaşi perioadă precedentă. an", a adăugat trimisul.

"Furnizorii ruşi de cereale sunt în mod tradiţional activi în direcţia marocană, în timp ce Marocul, la rândul său, este unul dintre importatorii de grâu de top la nivel mondial. Având în vedere recolta scăzută a regatului în sezonul curent, sunt încrezător că cerealele ruseşti vor fi foarte solicitate", Tsingamzgvrishvili a spus că "livrările de cereale ruseşti către regat s-au ridicat la 75 de milioane de dolari în 2017, 103 de milioane de dolari în 2018, 102 de milioane de dolari în 2019, 94 de milioane de dolari în 2020, 49 de milioane de dolari în 2021".

---

Actualizare IZVESTIA: Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse susţine că Pfizer şi Moderna testează medicamente în Ucraina, ocolind standardele de siguranţă. Producătorii de vaccinuri împotriva coronavirusului au fost implicaţi în activităţi biologice militare ale SUA pe teritoriul Ucrainei, a afirmat astăzi Igor Kirillov, şeful Trupelor de protecţie împotriva radiaţiilor, chimice şi biologice (RCBZ) ale Forţelor Armate Ruse.

"Împreună cu companiile farmaceutice americane şi contractorii de la Pentagon, agenţiile guvernamentale ucrainene sunt implicate în activităţi biologice militare, ale căror principale sarcini sunt de a ascunde activităţi ilegale, de a efectua studii clinice şi de teren şi de a furniza biomaterialul necesar", a spus Kirillov.

El a precizat că partea americană şi-a extins potenţialul de cercetare atât în domeniul creării de arme biologice, cât şi în domeniul obţinerii de informaţii despre rezistenţa la antibiotice şi prezenţa anticorpilor la diferite boli în populaţia unor regiuni specifice.

Kirillov mai susţine că autorităţile din Ucraina pregătesc o provocare împotriva Forţelor Armate Ruse folosind arme de distrugere în masă conform scenariului sirian. Potrivit oficialului de la Kremlin, solicitările Kievului pentru furnizarea de antidoturi pentru substanţele otrăvitoare organofosforice, precum şi echipamente individuale de protecţie pentru piele şi organe respiratorii, care asigură protecţie împotriva substanţelor chimice toxice, vorbesc despre o mare probabilitate de provocări. Conform datelor Ministerului Apărării Federaţiei Ruse citate de Kirillov peste 220.000 de fiole de atropină şi preparate pentru tratament special şi dezinfecţie au fost livrate în 2022 din SUA, la cererea Ministerului Sănătăţii din Ucraina. Autorităţile de la Kremlin susţin că această informaţie confirmă implementarea de către Statele Unite a unui program biologic militar ofensiv pe teritoriul Ucrainei, scopul său fiind de a studia posibilitatea formării unor epidemii controlate în anumite teritorii.

---

Actualizare KOMMERSANT: 16:21 - Ministerul de Externe de la Moscova aşteaptă scuze oficiale din partea Poloniei în legătură cu incidentul care l-a vizat pe ambasadorul rus la Varşovia şi solicită să se asigure siguranţa angajaţilor misiunii diplomatice ruse. Amintim că în 9 mai, un grup de cetăţeni polonezi l-a stropit cu vopsea roşie pe ambasadorul rus Serghei Andreev, în timpul unei ceremonii la cimitirul militar sovietic din Varşovia.

---

Actualizare 16:06 - Rezervele internaţionale ale Federaţiei Ruse de la 1 mai au scăzut la 593,1 miliarde de dolari, faţă de 606,5 miliarde de dolari la 1 aprilie, conform datelor furnizate de Banca Centrală a Federaţiei Ruse.

---

Actualizare 15:55 - Reprezentantul oficial al "Gazprom", Serghei Kupriyanov a spus că Ucraina a lăsat în funcţiune o singură conductă pentru tranzitul gazelor în Europa, fapt care a dus la scăderea cu 34% a livrărilor de gaz către Europa.

---

Actualizare Piaţa auto a Federaţiei Ruse a scăzut drastic după intrarea în vigoare a sancţiunilor economice impuse de SUA şi Uniunea Europeană. Astfel, în luna aprilie, în Rusia au fost vândute în total 32700 de autoturisme noi, ceea ce reprezintă un recul chiar şi faţă de aprilie 2020, când piaţa a fost aproape blocată de restricţiile impuse la începutul pandemiei de coronavirus şi totuşi au fost vândute 38900 de maşini. Practic vânzările de autoturisme noi şi vehicule utilitare uşoare au scăzut în aprilie 2022 cu 78,5%, conform datelor AEB, ceea ce reprezintă o accentuare a scăderii din luna martie, de 62,9%, când au fost vândute doar 55100 de autoturisme şi vehicule noi. Conform rezultatelor din ultimele patru luni, piaţa auto din Federaţia Rusă a scăzut cu 43%, fiind vândute 293.800 autoturisme şi vehicule. Datele nu includ vânzările autoturismelor BMW şi Mercedes-Benz, care sunt raportate trimestrial.

Instanţa din cantonul elveţian Zug a suspendat procedura de faliment a companiei Nord Stream 2 AG, care este operatorul proiectului Nord Stream 2. Procedura este suspendată până la data de 10 septembrie 2022.

Nord Stream 2, cu o capacitate de 55 miliarde metri cubi, urma să devină una dintre principalele rute de aprovizionare cu gaz rusesc în Europa. Conducta a fost construită şi umplută cu gaz, dar livrările prin intermediul acesteia nu au putut fi începute fără certificarea operatorului proiectului de către organismul de reglementare german. Imediat după declanşarea operaţiunii militare ruse în Ucraina, Germania a decis să suspende procesul de certificare pentru Nord Stream 2. După aceea, au fost impuse sancţiuni împotriva conductei de către Statele Unite. Din această cauză, compania care opera Nord Stream 2 şi-a concediat toţi angajaţii, dar autorităţile de la Kremlin refuză să creadă că acest proiect va sucomba.

---

Actualizare 16:13- Cererea Slovaciei de aprovizionare cu gaze ruseşti prin Ucraina este în declin

Praga- TASS- 11.05.2022- Cererea de furnizare a Slovaciei cu gaz rusesc pe teritoriul ucrainean a scăzut astăzi, a declarat pentru TASS un reprezentant al biroului central al operatorului slovac de transport de gaze Eustream.

"Solicitarea de furnizare a Slovaciei cu gaz rusesc prin Ucraina a scăzut uşor astăzi şi a totalizat 67.683.878 de metri cubi", a spus sursa, adăugând că "ieri, 10 mai, au fost livraţi 83.326.479 de metri cubi de gaz".

Solicitările pentru anumite zile se formează pe baza solicitărilor celor care primesc gaz. Gazul care curge din Rusia este pompat prin staţia de distribuţie a gazelor din oraşul Velke Kapusany, la graniţa cu Ucraina. Rusia asigură 85-87% din necesarul de gaze naturale al Slovaciei.

---

Actualizare 15:05- Banca rusă ar putea deschide o filială în regiunea Herson la sfârşitul lunii mai

Moscova- TASS- 11.05.2022- O bancă rusă s-ar putea deschide în regiunea Herson din Ucraina la sfârşitul lunii mai, a declarat şeful regiunii Herson, Kirill Stremuosov, într-o conferinţă de presă astăzi.

"Trebuie să trecem complet la ruble. În următoarele săptămâni, o bancă se poate deschide în regiunea Herson", a spus el adăugând că banca va apărea până la sfârşitul lunii mai.

Potrivit lui Stremousov, banca poate fi integrată din Republica Populară Doneţk.

---

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

23 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9472
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6322
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7915
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8254
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.6524

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro