Presă: Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori a fost eliberat

A.F.
Internaţional / 7 decembrie 2023

Presă: Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori a fost eliberat

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori (1990-2000), în vârstă de 85 de ani, a fost eliberat miercuri din închisoarea unde ispăşea din 2009 o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, au constatat jurnaliştii AFP.

Fujimori, îmbrăcat într-o jachetă neagră şi purtând o mască pe faţă, a părăsit închisoarea Barbadillo, în estul oraşului Lima, la ora locală 18.29 (23.29 GMT), la bordul unei dube gri, care a trecut încet prin mulţimea de susţinători veniţi să-l întâmpine.

Fiica sa Keiko, de trei ori candidată fără succes în turul doi al alegerilor prezidenţiale, şi fiul său Kenji, om de afaceri, care au cerut în repetate rânduri eliberarea tatălui lor, s-au aflat alături de el.

"Inimile noastre debordau de bucurie. Pentru că acest om a fost încarcerat pe nedrept", a declarat Nikita pentru AFP din afara închisorii.

Marţi, Curtea Constituţională a ordonat eliberarea "imediată" a fostului preşedinte controversat, care suferă de probleme respiratorii şi neurologice recurente, inclusiv de paralizie facială.

Fostul lider din Peru a fost găsit vinovat de moartea a 25 de persoane în două masacre comise de un comando al armatei în cadrul a ceea ce se numea războiul împotriva terorismului (1980-2000) dus de gherilele de extremă stânga.

Miercuri, Curtea Interamericană a Drepturilor Omului a cerut, fără succes, ca Peru "să se abţină de la a executa" decizia Curţii Constituţionale "până când Curtea Interamericană a Drepturilor Omului nu va dispune de toate elementele necesare pentru a analiza dacă această decizie respectă condiţiile" arestărilor sale anterioare, potrivit unei rezoluţii a acestui organism publicată pe site-ul său.

Cu toate acestea, guvernul Dina Boluarte a autorizat eliberarea sa.

Asociaţia peruană pentru drepturile omului (APRODEH) a condamnat decizia, afirmând că aceasta reprezintă un afront adus Curţii Interamericane.

Alberto Fujimori a condus Peru cu o mână de fier, dar, confruntat cu o opoziţie tot mai mare, a fugit în noiembrie 2000 în Japonia, de unde este originară familia sa.

El a anunţat prin fax că demisionează din mandat. Ulterior, extrădat din Chile în 2007, a fost condamnat şi încarcerat doi ani mai târziu.

În pofida cererii de "iertare" formulate în 2017 pentru faptele comise de guvernul său, Alberto Fujimori i-a divizat pe peruani aşa cum puţini politicieni au făcut-o în istoria acestei ţări andine cu 32 de milioane de locuitori.

Pentru unii, cel poreclit "El Chino" (Chinezul) este omul care a impulsionat boom-ul economic al ţării cu politicile sale ultraliberale şi care a luptat cu succes împotriva gherilelor din Calea Luminii (Maoiste) şi din Mişcarea Revoluţionară Tupac Amaru (Guevaristă).

Alţii îşi amintesc mai ales de scandalurile de corupţie şi de metodele sale autoritare, care l-au adus în spatele gratiilor pentru că a ordonat două masacre comise de un escadron al morţii în 1991-1992.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb