Presa liberă din Hong Kong a fost aproape desfiinţată

S.B.
Internaţional / 26 aprilie

Presa liberă din Hong Kong a fost aproape desfiinţată

Mass-media liberă din Hong Kong a fost aproape complet desfiinţată de represiunea guvernului, pregătind terenul pentru un sector media extins pro-Beijing şi deţinut de stat, se arată într-un nou raport, informează news.ro.

Raportul, realizat de grupul de advocacy Hong Kong Watch din Marea Britanie, a venit la scurt timp după ce Clubul Corespondenţilor Străini din Hong Kong a anunţat că nu mai acordă premiile de presă în domeniul drepturilor omului, o premieră în 26 de ani, deoarece nu a vrut să încalce neintenţionat legea privind securitatea naţională impusă în 2020 de Beijing.

Mediul de lucru pentru jurnaliştii locali şi străini în Hong Kong a devenit din ce în ce mai dificil, se arată în raport, care detaliază acte de intimidare şi violenţe ale poliţiei, concedieri în masă şi intervenţia guvernului sau cenzura la punctele de vânzare.

De la protestele pro-democraţie din 2019, o represiune a dus la închiderea Apple Daily, Stand News şi a altor publicaţii. Sursele şi cetăţenii se tem acum de răzbunare sau de consecinţe legale dacă vorbesc cu jurnaliştii.

O intervenţie guvernamentală în RTHK a lăsat postul public fără independenţa sa, iar un efect de autocenzură s-a răspândit în cadrul grupurilor de presă rămase.

Raportul detaliază, de asemenea, multiple acte de violenţă ale poliţiei împotriva jurnaliştilor în timpul protestelor, inclusiv unele care păreau ţintite.

"Stăteam la pământ şi ne-am scos echipamentul, măştile, căştile şi alte echipamente de protecţie", a povestit un fotoreporter de la South China Morning Post despre un protest. "Poliţia a venit şi a stropit cu gaze lacrimogene direct către noi. Ura pe care poliţia a manifestat-o ​​împotriva presei a fost şocantă".

Raportul a arătat, de asemenea, că ziarele publică "propagandă", inclusiv relatări despre votul din 2021 pentru consiliul legislativ, pe care l-au catalogat drept "cel mai de succes" de la preluarea puterii, în ciuda unei prezenţe istorice scăzute la vot, de aproximativ 30%.

În raport, organizaţia Hong Kong Watch a cerut guvernelor internaţionale să ofere căi şi asistenţă jurnaliştilor din Hong Kong sau care doresc să emigreze şi să continue să scrie în limba cantoneză. De asemenea, a cerut guvernelor să folosească sancţiuni în stilul Magnitsky şi alte forme de presiune pentru a încuraja guvernul din Hong Kong să restabilească libertăţile presei.

"Comunitatea internaţională nu trebuie să permită celor responsabili de aceste încălcări să scape cu impunitate şi fără consecinţe", transmite Hong Kong Watch.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Noroc că România are o presă liberă!

  N-avem noi multe dar avem presa necumparata. 

  1. Avem mai multe decat chinezul sau rusul de rand!

   Necumparata cubani de la bugetul de stat via partide

   Crezi?

   ...

   Deci Hong Kongul ajunge ca UE. Cu presa platita de trusturi angrenate in politica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro