Presă: Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în cadrul unei reuniuni ONU

A.F.
Internaţional / 26 ianuarie

Presă: Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în cadrul unei reuniuni ONU

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, joi, după ce un avion militar rusesc s-a prăbuşit cu o zi înainte în apropierea graniţei ucrainene, informează AFP.

"Toate informaţiile pe care le avem astăzi arată că avem de-a face cu o crimă premeditată şi bine gândită", a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a cărui ţară a solicitat această reuniune de urgenţă.

Moscova acuză Kievul că a doborât în mod deliberat avionul, care, potrivit autorităţilor ruse, transporta 65 de prizonieri ucraineni care urmau să fie schimbaţi.

Autorităţile ucrainene "cunoşteau foarte bine ruta (aeriană) pentru transportul soldaţilor către zona de schimb", a asigurat Dmitri Polianski.

Nu era primul schimb de acest fel, dar "de data aceasta, dintr-un motiv inexplicabil, regimul de la Kiev a decis să saboteze procedura în cel mai barbar mod", a adăugat el, acuzându-i pe ucraineni că sunt "gata să-şi sacrifice propriii cetăţeni pentru interesele geopolitice ale Occidentului".

"Doar datorită eroismului piloţilor care au deviat în ultimul moment de la zonele rezidenţiale, nimeni de la sol nu a avut de suferit", a asigurat el.

"Ucraina nu a fost informată cu privire la numărul de vehicule, rutele şi mijloacele de transport pentru prizonieri. Numai acest lucru ar putea reprezenta un act intenţionat al Rusiei de a pune în pericol viaţa şi siguranţa prizonierilor", a răspuns adjunctul ambasadorului ucrainean Kristina Haiovişin.

Prizonierii ruşi "au fost transferaţi în locul convenit şi aşteptau în siguranţă schimbul. Ruşii ar fi trebuit să asigure acelaşi nivel de securitate pentru soldaţii ucraineni capturaţi', a insistat ea.

"Dacă rapoartele potrivit cărora prizonieri de război ucraineni se aflau la bord se confirmă, aceasta ar fi o altă încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional de către Rusia, fiind primul caz de scut uman folosit în aer pentru a acoperi transportul de rachete", a asigurat ea.

La rândul lor, aliaţii Ucrainei au insistat că, fără invazia Rusiei în Ucraina, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat.

"Rusia încearcă în mod repetat să transfere responsabilitatea pentru tragediile acestui război ales şi fără sens, ca şi cum ar fi victima şi nu agresorul", a declarat adjunctul ambasadorului american Robert Wood.

"În loc să convoace reuniuni pentru a încerca să inverseze ordinea responsabilităţilor, (Rusia) ar trebui să acţioneze (...) şi să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean", a pledat ambasadorul francez Nicolas de Riviere, menţionând totuşi că este "important să se facă o lectură completă a situaţiei".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Avionul mujic doborat venea din Siria...probabil mujicii tineau prizonierii ucrainieni in Siria, sa nu "inghete de frig in Europa":-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb