Preşedintele american şi omologul mexican au reafirmat, în timpul unei întrevederi virtuale, parteneriatul dintre ţările lor

J.P.
Internaţional / 02 martie

Preşedintele american şi omologul mexican au reafirmat, în timpul unei întrevederi virtuale, parteneriatul dintre ţările lor

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său mexican Andres Manuel Lopez Obrador au reafirmat parteneriatul dintre cele două ţări vecine, în timpul unei întrevederi pe care au avut-o luni, informează marţi dpa, citat de Agerpres.

"Cei doi preşedinţi au reafirmat parteneriatul durabil dintre ambele ţări, bazat pe respect reciproc, şi extraordinara legătură de familie şi prietenie", se spune într-o declaraţie comună dată publicităţii după convorbire, a doua întrevedere virtuală a lui Biden cu un lider străin după ce a preluat preşedinţia SUA.

"Ambii lideri sunt hotărâţi să conlucreze pentru a combate pandemia de COVID-19, pentru a revigora cooperarea economică şi a explora domenii de cooperare în problema schimbărilor climatice. Ei au reafirmat de asemenea importanţa luptei împotriva corupţiei şi a cooperării în domeniul securităţii", subliniază comunicatul.

Biden şi Lopez Obrador au convenit "să aprofundeze cooperarea privind răspunsul la pandemie, inclusiv prin consolidarea capacităţilor sistemelor de sănătate publice, prin schimbul de informaţii şi dezvoltarea poliţiilor de frontieră".

Înainte să înceapă întrevederea, Biden a spus că va fi discutată posibilitatea de a împărţi cu Mexicul o parte din dozele de vaccin împotriva coronavirusului ale SUA, însă în comunicatul comun nu se menţionează nimic în legătură cu aceasta.

"Preşedintele (Biden) a spus foarte clar că se va concentra pentru a asigura că vaccinurile vor fi accesibile fiecărui american. Acesta este obiectivul nostru", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că împărţirea vaccinurilor (cu altă ţară) nu face parte din plan.

Cei doi lideri au convenit de asemenea să "abordeze cauzele fundamentale ale migraţiei regionale, să îmbunătăţească managementul migraţiei şi să dezvolte o cale legală pentru migraţie".

Gestionarea migranţilor de la frontiera sudică a SUA urma să fie un subiect major abordat în timpul întrevederii, la care a participat de asemenea secretarul american pentru securitate internă Alejandro Mayorkas, însă nici această problemă nu a fost menţionată în comunicatul final.

În timpul unei conferinţe de presă susţinute mai devreme luni, Mayorkas a declarat că SUA lucrează la reconstrucţia de la temelii a întregului său sistem de imigraţie. Administraţia americană se concentrează în special asupra reunificării minorilor neînsoţiţi cu membri ai familiilor lor, atât în SUA cât şi în ţara lor de origine, şi nu va expulza copii înapoi în Mexic, a subliniat el.

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost criticat pentru politica sa de separare a copiilor la frontiera SUA cu Mexicul, politică ce a făcut ca numeroşi copii să fie despărţiţi de părinţii lor şi plasaţi în centre de detenţie.

"Administraţia Trump îi expulza pe copii în Mexic", a subliniat Mayorkas. "Noi nu expulzăm copii. Noi nu arestăm un copil de 9 ani care a venit (în SUA) singur, care a traversat Mexicul. Noi nu expulzăm acest copil în Mexic, atunci când ţara de origine a acestui copil este Guatemala, Honduras sau Salvador", a spus ministrul american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

20 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9279
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0872
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7162
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.2817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro