Preşedintele argentinian susţine introducerea unei taxe pentru "beneficii neaşteptate" trase de pe urma războiului

G.D.
Internaţional / 7 iunie

Preşedintele argentinian susţine introducerea unei taxe pentru "beneficii neaşteptate" trase de pe urma războiului

Preşedintele argentinian a pledat ieri pentru proiectul său privind introducerea unei taxe pentru ''beneficii neaşteptate'' trase de pe urma războiului din Ucraina, dată fiind creşterea accentuată a preţurilor în unele sectoare, printre care cel agroalimentar, creştere văzută ca o "imoralitate" în contextul inflaţiei galopante ce loveşte gospodăriile vulnerabile, informează astăzi AFP, potrivit Agerpres.

Războiul din Ucraina, cu impactul lui asupra preţurilor, "afectează milioane, însă este în beneficiul unui număr foarte mic de persoane (...) care câştigă enorm", a declarat preşedintele Alberto Fernandez, prezentând, de la sediul preşedinţiei, proiectul privind introducerea unei taxe excepţionale.

"Este o imoralitate, o indecenţă pe care noi, cei aflaţi la conducerea statului, nu o putem permite", într-o ţară unde sărăcia a atins pragul de 37%, iar previziunile privind inflaţia pentru 2022 ating 60%.

Fernandez nu a menţionat sectoarele vizate, însă a evocat creşterile din ultimele luni pentru preţul grâului, culturilor de floarea soarelui, porumbului sau cărnii de vită, Argentina fiind o mare exportatoare a acestora două din urmă.

Preşedintele peronist (centru-stânga), alături cu ministrul său al economiei Martin Guzman, i-a cerut Parlamentului, unde proiectul de lege urmează să fie depus în următoarele săptămâni, să susţină această taxă, dând asigurări că aceasta nu este deloc o măsură de stânga radicală.

"Nu facem decât ceea ce a mai făcut lumea mai demult şi face din nou astăzi", a adăugat el, evocând o taxă excepţională anunţată în luna mai de Regatul Unit asupra beneficiilor giganţilor petrolieri, în Italia asupra "supra-profiturilor" din sectorul energiei sau o taxă similară instituită în SUA în 1917, în contextul Primului Război Mondial.

Guvernul argentinian de centru-stânga ştie totuşi că partida este departe de a fi câştigată, într-un Parlament unde nu dispune de majoritate absolută în niciuna dintre cele două camere, chiar dacă dispune de grupul cel mai mare.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro