Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Preşedintele CSM sesizează CCR cu privire la acţiunile ministrului Justiţiei

I.I.
Politică /

Preşedintele CSM sesizează CCR cu privire la acţiunile ministrului Justiţiei

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat, marţi, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională în legătură cu acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall. De asemenea, Savonea a vorbit despre o "criză fără precedent în interiorul Consiliului", generată de refuzul unor membri de a participa la şedinţe. Savonea a anunţat că se va propune reducerea numărului de persoane pentru a se întruni cvorumul, dar şi sancţionarea membrilor permanenţi ai Consiliului care refuză să participe la şedinţe.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a susţinut, marţi, o declaraţie de presă, vorbind despre "criza fără precedent din interiorul Consiliului", generată de atitudinea unor membrii, dar şi despre un conflict de natură constituţională.

"Avem cinci şedinţe amânate, pentru acelaşi motiv, lipsa cvorumului legal în vederea desfăşurării şedinţelor de plen. De fiecare dată, lipseşte un număr de membri, aşa încât cvorumul de 15 membri cât este legal să nu se poată întruni. Astăzi au lipsit trei procurori, fără nicio justificare. Aşa cum am văzut în comunicarea publică, invocă o pretinsă şedinţă care ar fi fost convocată la Parchetul General încă de săptămâna trecută, am verificat evidenţele Consiliului şi ceea ce se afirmă nu se regăseşte în realitate, respectiv în evidenţele noastre nu figurează înregistat în ziua de 3 octombrie nicio solicitare din partea Parchetului General şi nicio invitare. De altfel, în calitatea mea de preşedinte ar trebui să fiu încunoştinţată, fie de procurori, fie de procurorul general al României vizavi de această situaţie cu atât mai mult, cu cât şedinţa de plen fusese convocată încă din data de 2 octombrie într-o şedinţă informală", a spus, marţi, Lia Savonea.

Potrivit acesteia, atitudinea celor care lipsesc nejustificat la şedinţele de plen "a produs consecinţe în sistemul judiciar, a vulnerabilizat anumite instituţii, a slăbit capacitatea instituţională a altora, a împiedicat derularea anumitor activităţi la timp, cum ar fi concursul de admitere în magistratură, astăzi avizarea unor proiecte vizând bugetul instanţelor, bugetul Consiliului Superior al Magistraturii".

"Din luna iunie se evită validarea unor concursuri pentru secţia de investigare, atât pentru funcţii de conducere, cât şi pentru funcţii de execuţie, în fapt este un veritabil boicot instituţional. Având în vedere această situaţie şi pentru a asigura funcţionalitatea instituţională a Consiliului Superior al Magistraturii, nouă membri ai acestuia au hotărât să iniţieze nişte propuneri de modificări legislative pe care să le discutăm şi să le formalizăm instituţional, aşa încât să asigurăm desfăşurarea şedinţelor în mod legal în această instituţie. Măsurile vizează, aşa cum probabil aţi auzit şi în cadrul şedinţei de plen de astăzi, reducerea cvorumului pentru situaţiile în care anumiţi membri refuză nejustificat să se prezinte la şedinţele acestuia, respectiv şedinţele să fie legal constituite cu două treimi dintre membrii Consiliului. Când spun că unii membri refuză să se prezinte, eu mă refer la membrii cu activitate permanentă şi nu la membrii de drept, la preşedintele Înaltei Curţi, procurorul general sau ministrul Justiţiei, care au şi alte activităţi, mă refer la membrii Consiliului cu activitate permanentă, care în mod legal şi regulamentar trebuie să îşi desfăşoară activitatea în cadrul Consiliului. Şi pe lângă reducerea cvorumului, propunem şi sancţionarea acestui tip de comportament cu pierderea funcţiei în cadrul Consiliului", a mai afirmat preşedintele CSM.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. UNDE-S LEGI,, BETON " : E NIMIC

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS