PREŞEDINTELE ÎCCJ:"Rolul Curţii de Conturi, ca apărător al legalităţii cheltuirii banului public, este fundamental pentru dezvoltarea României"

S.B.
Miscellanea / 8 septembrie

"Rolul Curţii de Conturi, ca apărător al legalităţii cheltuirii banului public, este fundamental pentru dezvoltarea României"

Rolul Curţii de Conturi, ca apărător al legalităţii cheltuirii banului public, ca auditor al activităţilor financiare a statului şi instituţiilor sale, este fundamental pentru dezvoltarea României şi pentru funcţionarea efectivă a principiilor constituţionale, a declarat joi Corina - Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu ocazia implinirii a 30 de ani de activitate neîntreruptă a Curţii de Conturi a României, informează news.ro.

"Funcţionarea eficientă a unui stat este condiţionată de modul în care acesta îşi gestionează resursele publice, fie că ele sunt de natură financiară sau chiar umană. Este o utopie să credem că fără resurse putem avea instituţii solide şi funcţionale, că fără economisirea şi valorificarea eficientă a banului public vom avea dezvoltare, că vom avea educaţie, sănătate, sau, de ce nu, justiţie. Iată de ce, în opinia mea, rolul Curţii de Conturi, ca apărător al legalităţii cheltuirii banului public, ca auditor al activităţilor financiare a statului şi instituţiilor sale, este fundamental pentru dezvoltarea României şi pentru funcţionarea efectivă a principiilor constituţionale care trasează caracterul acesteia ca stat de drept", a declarat joi Corina - Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Anul 2022 marchează atât aniversarea Curţii de Conturi, cât şi pe aceea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de la începerea activităţii căreia s-au împlinit în această primăvară 160 de ani.

"Cele două instituţii au fost înfiinţate la doar doi ani distanţă, în 1862, respectiv 1864. Iar până la sincopa creată în existenţa Curţii de Conturi de către regimul comunist, istoria lor s-a împletit pe parcursul întregii perioade de formare, de numire şi de dezvoltare democratică a României. Dacă Înalta Curte, atunci şi acum, înfăptuieşte Justiţia, şi soluţionând litigiile din societate asigură echilibrul social, Curtea de Conturi, atunci şi acum, serveşte aceluiaşi ideal de stabilitate şi de echitate socială, asigurând echilibrul financiar al statului, legalitatea, dar mai ales responsabilitatea în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor publice", a adăugat ea.

Potrivit Alinei Corbu, ambele instituţii şi-au deprins în timp rolul esenţial în ceea ce priveşte asigurarea legalităţii în cheltuirea banului public, sub aspectul juridic respectiv administrativ.

"Actuala consacrare constituţională a ambelor instituţii, dar şi faptul că atât judecătorii, cât şi consilierii de conturi au fost supuşi prin legea fundamentală aceluiaşi regim de incompatibilităţi şi interdicţii arată rolul esenţial care le revine celor două instituţii în mecanismul de funcţionare a statului român", a mai spus preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Instituţia a organizat joi conferinţa internaţională "Curtea de Conturi a României - Digitalizare în audit", eveniment aniversar organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea legii de reînfiinţare a instituţiei. La eveniment au participat: Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, premierul Nicolae - Ionel Ciucă, Marian Enache, preşedintele Curţii Constituţionale, Corina - Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La conferinţă au mai participat şi reprezentanţi ai curţilor de conturi şi de audit din alte state membre UE şi din Republica Moldova.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Da, Bravo ! Nu mi-am imaginat niciodata ca aceasta institutie fundamentala a statului,indiferent daca

  este stat democratic, stat autoritar sau stat de dictatura , in Romania sa nu aiba practic niciun rol ; 

  mai ales ca in Romania , fonurile bugetare ,in mare majoritate , provin  

  din surse externe activitatii din unitatile locale 

  In Romania ,..... Stan Nepriceputu si cu gasca lui DECID cum sa "sparga" banii. Un singur exemplu ,din mii, ....Investitiile facute la Constanta de fostul pesedinte al  

  Consiliului Judetean,actual puscarias 

  Inca odata, puneti sub control masurile si faptle importante decise de Ministere si Organele locale !

  faceti publica declaratia lui Vacaroiu.

  Ese simboica pentru clasa politica din Romania ultimilr 30 ani.  

  TOTI au furat.  

  Nu exista om politic curat.  

  Nu exista privatizare fara fauda.  

  PETROM < UPET< BCR< METALURGIE etc. 

  Trebuie judecati penal . 350 miliarde dolari , dati pe 9 milioane dolari .  

  Mi-e scarba!!! 

  Si ratatii astia vor sustinere? 

  Doamne , pedepseste-i Tu , ca noi nu mai putem.

  Am gresit noi, dar tu fa curat! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro