PREŞEDINTELE ISRAELULUI:''România este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului în lupta împotriva antisemitismului''

G.U.
Internaţional / 9 iunie 2021

''România este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului în lupta împotriva antisemitismului''

România este "o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului în lupta împotriva antisemitismului", a declarat, astăzi, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, în plenul Parlamentului de la Bucureşti, conform Agerpres.

"România este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului, stat evreiesc şi democratic, în care tot cetăţenii sunt egali în drepturile lor", a spus el, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a vorbit despre valorile democratice din ţara sa, dar şi despre provocările de securitate din Orientul Mijlociu, notează sursa citată.

"Ca orice democraţie, Statul Israel acceptă critica la obiect. Nu vom putea accepta însă încercări de subminare şi de a şubrezi dreptul nostru de existenţă prin uz ilicit de mijloace violente şi exploatând legislaţia internaţională, interpretată de parcă ar permite lovire în Israel", a spus Reuven Rivlin.

Acesta a subliniat că "poporul evreu şi cel din Israel, cu toate ramurile sale, nu se află în conflict cu Islamul".

"Nu avem niciun război cu Islamul sau cu popoarele arabe din Orientul Mijlociu sau din toată lumea. Noi luptăm, într-adevăr, cu forţele întunecate, care încearcă să impună teroare şi să extermine pe oricine se opune lor şi, în special, Statul Israel şi locuitorii săi. Regimul terorist iranian şi colaboratorii săi din Liban şi din Gaza se străduiesc să submineze însăşi existenţa noastră iar Israelul are dreptul şi datoria, aş zice eu, de a-şi apăra cetăţenii, să-şi apere cetăţenii de ameninţare nucleară, de atacuri cu rachete, de ameninţare cu teroare", a punctat preşedintele Israelului.

Preşedintele israelian se află într-o vizită de stat în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. El a subliniat că este prima sa vizită în ţara noastră în calitate de preşedinte, fiind la final de mandat.

"Ca reprezentant al Knessetului am mai fost aici, în multe locuri din România", a mai spus Reuven Rivlin.

La începutul discursului său, preşedintele Israelului a adus un omagiu scriitorului Aharon Appelfeld, supravieţuitor al Holocaustului, informează Agerpres.

"Aharon Appelfeld e unul dintre cei mulţi, foarte mulţi israelieni originari din România - 600.000 de cetăţeni israelieni de origine română. Printre ei, poeţi, scriitori, rabini, savanţi, gânditori, conducători de curente religioase şi politicieni", a spus preşedintele Israelului.

Acesta a adăugat că "poporul evreu e un popor pentru care memoria nu e ceva abstract". "Memoria e arsă, la noi, în carne vie. Noi purtăm cu noi memoria oriunde mergem. Memoriile ne apasă trupul. Avem amintiri bune, avem amintiri rele", a adăugat Reuven Rivlin.

Oficialul a vorbit şi de vizita preşedintelui Iohannis în Israel, alături de alţi lideri europeni, în 2020, la marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz. "Am stat împreună şi am auzit o voce clară, care şi-a asumat obligaţia păstrării memoriei Holocaustului şi, mai mult, obligaţia să lupte în prezent şi în viitor, lupta împotriva antisemitismului şi a oricărui fel de rasism şi oricărui fel de xenofobie", a subliniat Reuven Rivlin.

Totodată, a vorbit despre necesitatea construirii încrederii între popoarele israelian şi palestinian. "Este prima etapă importantă pentru a putea înainta spre pace", a adăugat acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8858
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4803
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8787
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5520
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.0697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro