Preşedintele Parlamentului Serbiei a convocat referendumul privind modificarea Constituţiei

G.U.
Internaţional / 2 decembrie 2021

Preşedintele Parlamentului Serbiei a convocat referendumul privind modificarea Constituţiei

Preşedintele Parlamentului Serbiei, Ivica Daèić, a anunţat că a convocat referendumul privind modificarea Constituţiei Serbiei, care va fi organizat la 16 ianuarie 2022, transmite Rador, conform G4media.ro.

Daèić a semnat hotărârea privind convocarea referendumului pentru confirmarea Actului privind modificarea Constituţiei Serbiei. Anterior, deputaţii sârbi au adoptat Actul privind modificarea Constituţiei Serbiei, Legea privind aplicarea Actului privind modificarea Constituţiei Serbiei şi hotărârea de organizare a referendumului şi astfel au îndeplinite condiţiile ca preşedintele Parlamentului Serbiei să convoace referendumul pentru modificarea Constituţiei.

Potrivit hotărârii de convocare a referendumului cetăţenii Serbiei vor răspunde la întrebarea "Dacă sunteţi de acord cu confirmarea Actului de modificare a Constituţiei Serbiei?".

Modificările la Constituţie se referă în special la justiţie şi potrivit explicaţiilor ministrului sârb al justiţiei, Maja Popović, "obiectivul modificării Constituţiei este creşterea siguranţei juridice a cetăţenilor, deoarece doar o justiţie independentă garantează respectarea drepturilor cetăţenilor în procedurile judecătoreşti".

"Modificările aduse Constituţiei sunt parte a Planului de acţiune pentru Capitolului 23 din cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi se referă la reforma sistemului de justiţie, cea mai importantă reformă privind statul de drept, valoare fundamentală a oricărei societăţi democratice şi o prioritate pentru UE" - a subliniat Popović, adăugând că modificările exclud influenţa politică din alegerea judecătorilor şi procurorilor, astfel judecătorii nu vor mai fi desemnaţi de Parlamentul Serbiei ci de Înalta Curte de Justiţie (VSS), iar procurorii vor fi desemnaţi de Parchetul de pe Înalta Curte de Justiţie.

Modificările constituţionale se referă şi la inamovibilitatea judecătorilor şi consolidarea statutului procurorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro