PRESIUNI ASUPRA SECŢIEI DE PROCURORI DIN CADRUL CSMSecţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, reclamată la Comisia Europeană

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 18 februarie 2020

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) acuză Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) că exercită presiuni asupra membrilor săi şi anunţă că va reclama această situaţie Comisiei Europene.

Procurorii din CSM arată într-un comunicat de presă: "Secţia pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai săi, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informaţiilor privind cele două activităţi procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parţial negativă a propunerilor Ministrului Justiţiei de ocupare a funcţiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secţiei, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizate instituţională".

CSM arată că, în 13 februarie, procurorul Nicolae Solomon a fost citat, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la SIIJ, având ca obiect infracţiunile de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliţie judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către procurorul Adina Florea. La data de 14 februarie a fost citat magistratul Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat in 2018, având ca obiect infracţiunile de neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliţie judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de aceeaşi Adina Florea.

Despre citarea celor doi membrii CSM, s-au scurs informaţii în mass- media în dimineaţa zilei de 17 februarie, înaintea desfăşurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal, susţin membrii Secţiei pentru Procurori.

Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secţia pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiilor de vârf la nivelul Ministerului Public, dintre care două au fost negative.

În comunicat se mai arată că Secţia pentru procurori a CSM va sesiza Comisia Europeană cu privire la aspectele de mai sus.

Acest nou scandal privind SIIJ a izbucnit în condiţiile în care Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de act normativ privind desfiinţarea secţiei speciale, pe care ar urma să îl trimită la Parlament.

Amintim că în raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru anul trecut şi în cel al GRECO se solicită autorităţilor de la Bucureşti desfiinţarea SIIJ, deoarece această secţie reprezintă o presiune cu privire la independenţa magistraţilor şi la înfăptuirea actului de justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro