Preţul petrolului a înregistrat cea mai mare scădere săptămînală din ultimul trimestru

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2004

Cotaţiile ţiţeiului au înregistrat, pe piaţa americană, în perioada 21-25 iunie, cea mai mare scădere săptămînală din ultimele trei luni, ca urmare a stopării grevei petroliştilor din Norvegia, prin intervenţia guvernului de la Oslo.

Petrolul brut cu termen de livrare în luna august a pierdut 38 de cenţi pe piaţa din SUA (1%), încheind săptămîna cu un preţ de 37,55 dolari/baril. În perioada 21-25 iunie, cotaţia ţiţeiului tranzacţionat la New York a scăzut cu 3,7% - cea mai mare pierdere de după 26 martie. La Londra, preţul petrolului brut de tip Brent a scăzut cu 33 de cenţi (0,9%), ajungînd la 34,97 dolari/ baril.

Amintim că greva din Norvegia a fost declanşată la data de 18 iunie şi a încetat abia vinerea trecută. Această mişcare a determinat scăderea cu peste 10% a producţiei de hidrocarburi a ţării (al treilea exportator mondial de petrol). Producţia la cîmpurile afectate urma să fie reluată în cel mult două zile.

Reprezentanţii companiilor afectate de grevă au ameninţat cu disponibilizarea în bloc a 2.450 de petrolişti. Acest lucru ar fi determinat sistarea întregii producţii de ţiţei din Norvegia (peste 3 milioane de barili/zi). În consecinţă, Executivul de la Oslo a invocat legea ca să stopeze greva, iar sindicaliştii - nemulţumiţi de pensii şi de condiţiile de muncă, nu au avut de ales. Dacă îşi continuau mişcarea, ea era considerată o acţiune ilegală.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro