Preţurile alimentelor de bază, excluzând fructele şi legumele sezoniere, au crescut cu 1,53% în luna august comparativ cu iunie, potrivit unei analize a Consiliului Concurenţei pe baza datelor furnizate de şase mari lanţuri comerciale.
„Preţurile produselor sezoniere au scăzut, aşa cum era de aşteptat. În cazul celorlalte alimente din coşul zilnic de consum, am observat creşteri sub nivelul rezultat din modificarea TVA, ceea ce înseamnă că retailerii şi furnizorii au absorbit o parte din majorări. Acest lucru arată că piaţa funcţionează şi concurenţa există, companiile încercând să-şi păstreze clienţii prin preţuri atractive”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Creşteri mai mari decât efectul TVA au fost consemnate la carne tocată (+4,93%), cozonac (+18,40%), zahăr (+5,45%), smântână (+4,35%), unt (+4,03%), iaurt (+2,75%) şi pâine (+2,78%). În schimb, s-au ieftinit unele produse precum pulpa de porc cu os (-2,52%), margarina (-3,77%), ceapa (-32,74%), cartofii (-30,75%) sau prunele (-61,34%).
Per total, incluzând şi produsele sezoniere, preţurile alimentelor au scăzut cu 4,18% în august faţă de iunie, datorită ieftinirii masive a legumelor şi fructelor de vară.
Analiza a fost realizată pe baza datelor transmise de reţelele Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Profi şi Selgros, pentru produsele aflate sub incidenţa ordonanţelor privind plafonarea adaosurilor comerciale, valabile până la 30 septembrie 2025.
Opinia Cititorului