Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Preţurile mărfurilor agricole, în declin în urma cutremurului din Japonia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional /

Preţurile mărfurilor agricole, în declin în urma cutremurului din Japonia
 • document ataşat Evoluţia cotaţiei grâului
  apasă aici pentru a descărca.

  Piaţa niponă este al doilea importator mondial de grâu şi orez din SUA 

  Preţul porumbului, al grâului, boabelor de soia şi al orezului au scăzut vineri, în Statele Unite, după cutremurul din Japonia - ţară care este un importator major de profil din SUA. Investitorii cred că, în aceste condiţii, este posibil ca achiziţiile de cereale să scadă.

  Cotaţia porumbului cu livrare în luna mai a scăzut cu 18,5 cenţi (2,7%), încheind ziua de vineri cu 6,6425 dolari/buşel la Chicago Board of Trade (un buşel = 27 de kilograme). Anterior, preţul a fost de 6,5275 dolari/buşel - cel mai redus din 31 ianuarie până la momentul actual. Săptămâna trecută, preţul a scăzut cu 8,8%, acesta fiind cel mai important declin consemnat după mijlocul lunii noiembrie. Amintim că, la data de 22 februarie, preţul porumbului atingea nivelul maxim al ultimelor 31 de luni: 7,4425 dolari/buşel.

  Preţul grâului cu livrare în mai a coborât cu 21,75 cenţi (2,9%), la 7,1875 dolari/buşel. Anterior a atins 7,0375 dolari/buşel, cel mai redus nivel de după 1 decembrie. Pe întreaga săptămână trecută, declinul a fost de 14% - cel mai mare din decembrie 2008 până în prezent.

  Preţul boabelor de soia cu livrare în mai a scăzut cu 21 de cenţi (1,5%), la 13,345 dolari/buşel.

  În săptămână încheiată la data de 11 martie, scăderea a fost de 5,6%, cea mai importantă din octombrie până în prezent. La data de 9 februarie, preţul boabelor de soia a înregistrat nivelul maxim al ultimelor 30 de luni (14,5575 dolari/buşel), în condiţiile în care cererea din China pentru livrările de profil din SUA a atins un nivel record.

  Preţul orezului cu livrare în mai a coborât cu 4 cenţi (0,3%), la 13,01 dolari suta de livre (o livră = circa 500 de grame). În cursul zilei de vineri, preţul a atins 12,48 dolari, cel mai redus de după 6 octombrie. Săptămâna trecută, cotaţia orezului a pierdut 8,3%, acesta fiind cel mai important declin din ianuarie 2009 până acum.

  Potrivit Consiliului Grânelor din SUA, dezastrul produs în Japonia va avea impact asupra comerţului cu cereale, după ce porturile din Kushiro, Hachinohe, Ishinomaki şi Kashima au fost lovite de tsunami, iar unele operaţiuni din domeniul furajelor au fost afectate. Japonia este al doilea cumpărător mondial de grâu şi orez din SUA, respectiv al treilea de soia.

  Japonia a importat 14,343 milioane de tone de porumb din SUA în 2010, respectiv 3,148 milioane tone de grâu, conform datelor Departamentului Agriculturii din SUA (USDA). În aceeaşi perioadă, importurile de soia au fost de 2,347 milioane de tone, iar cele de orez - de 388.900 de tone.

  Petrolul a pierdut 3% săptămâna trecută, în SUA

  Preţul petrolului a scăzut, la rândul său, vineri, încheind prima săptămână de declin din ultima lună, pe piaţa din New York, ca urmare a situaţiei din Japonia. În 2010, Japonia a avut un consum de 4,42 milioane de barili ţiţei pe zi, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei.

  Cotaţia ţiţeiului brut cu livrare în aprilie a coborât cu 1,54 dolari (1,5%) vineri, la 101,16 dolari/baril la New York Mercantile Exchange - cel mai redus nivel de închidere din 1 martie până la momentul actual. În intervalul 7 - 11 martie, declinul a fost de 3,1%, însă faţă de anul trecut, cotaţia este cu 23% mai mare. Amintim că, în 7 martie, preţul a atins nivelul maxim al ultimelor 29 de luni: 106,95 dolari/baril.

  La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în aprilie a scăzut cu 1,59 dolari (1,4%) vineri, la 113,84 dolari/baril. Săptămâna trecută, preţul petrolului Brent a pierdut 1,8%.

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  DTLAWYERS
  Business Card
  Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
  BTPay
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  Pagini Aurii
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
  Cabinet de avocatservicii curatenie