Preţurile pastelor făinoase din Italia este în continuă creştere

A.F.
Miscellanea / 24 mai

Preţurile pastelor făinoase din Italia este în continuă creştere

Preţurile pastelor făinoase au crescut cu 17,5% în martie şi cu 16,5% în aprilie, potrivit Ministerului Afacerilor din Italia, transmite CNBC.

Creşterea este dublă faţă de cifrele indicelui preţurilor de consum din Italia, care a urcat cu 8,1% de la an la an pentru aprilie şi cu 8,7% pentru martie, potrivit datelor Refinitiv.

Potrivit unui sondaj din 2022 al Organizaţiei Internaţionale pentru Paste, un italian consumă în medie aproape 23 kg de paste pe an.

Preţurile ridicate de vânzare cu amănuntul sunt determinate de faptul că producătorii îşi vând acum stocurile de paste care au fost făcute atunci când costurile materiilor prime erau mai mari.

În martie 2022, preţul grâului a atins cel mai înalt nivel din mai bine de un deceniu, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina a avansat.

Ambele naţiuni sunt furnizori uriaşi de produse agricole pe piaţa globală.

În 2007, italienii au organizat o grevă de o zi împotriva cumpărării de paste, când preţurile au crescut cu aproape 20%.

Preţurile internaţionale ale grâului au scăzut în aprilie cu 2,3%, ajungând la cel mai redus nivel din iulie 2021, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură.

"Preţurile grâului au scăzut de la vârful lor istoric în urma invaziei Ucrainei, dar rămân ridicate", a declarat Nandita Roy, directorul pentru afaceri externe al Băncii Mondiale.

Ea a menţionat că Banca Mondială prognozează o scădere cu 17,4% a preţurilor grâului în 2023 faţă de 2022.

Preţurile grâului dur, o varietate de grâu folosită în mod obişnuit la paste, au scăzut şi ele în ultimele luni.

În urmă cu două săptămâni, ministrul italian al Dezvoltării Economice, Adolfo Urso, a convocat o întâlnire de urgenţă pentru a discuta despre creşterea preţului pastelor.

Producătorii de paste făinoase, asociaţiile consumatorilor şi oficiali guvernamentali s-au numărat printre cei care au participat la întâlnire, unii participanţi cerând un plafon al preţului pastelor, pentru a pune capăt creşterii preţurilor, o moţiune care a fost respinsă de atunci.

Ultimele sondaje privind preţurile pastelor "arată deja primele semne, deşi slabe, de scădere a preţurilor, un semn că în următoarele luni costul ar putea scădea semnificativ", transmite a MinisterulAfacerilor din Italia.

"Pastele de pe rafturi de astăzi au fost produse cu luni în urmă, cu grâu dur cumpărat la cotaţiile unei perioade chiar anterioare, cu costurile energetice din perioada de vârf din timpul războiului", explică Unione Italiana Food, o asociaţie care reprezintă producătorii de alimente din Italia.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro