Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, arestat preventiv pentru 30 de zile

Ioana Dogaru
Anticorupţie /

Actualizare 15:30 CSM: Ioan Gligor Sabău, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, suspendat din funcţie

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât vineri suspendarea din funcţie a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Ioan Gligor Sabău, ca urmare a dispunerii faţă de acesta a măsurii arestării preventive, potrivit unui comunicat CSM.

Potrivit sursei citate, măsura arestării preventive a fost dispusă pentru o perioadă de 30 de zile, prin încheierea nedefinitivă pronunţată de Curtea de Apel Oradea - Secţia Penală şi pentru cauze cu minori la data de 17 decembrie, la propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea.

''Hotărârea de suspendare din funcţie a fost luată de Secţia pentru procurori în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform cărora secţiile Consiliului dispun suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, şi art. 62 alin. (1) lit. a1) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit cărora procurorul este suspendat din funcţie când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă'', informează sursa citată.

(I.D.)

-------

Curtea de Apel Oradea a dispus vineri arestarea preventivă a prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Ioan Sabău Gligor, pe o durată de 30 de zile.

Potrivit unui comunicat de presă, Curtea de Apel Oradea a admis vineri de arestare preventivă formulată de D.N.A. - Serviciul Teritorial Oradea şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Ioan Sabău Gligor pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18 decembrie 2015 şi până la data de 16 ianuarie 2016, inclusiv.

"Hotărârea poate fi atacată cu contestaţie, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată în comunicat.

Potrivit unui alt comunicat al DNA de joi, Ioan Gligor este acuzat de luare de mită (patru infracţiuni din care trei în formă continuată), şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Procurorii susţin că, în perioada 2009 - 2012, inculpatul Gligor Ioan Sabău, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, a pretins şi primit lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea şi avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuinţa sa, racordarea locuinţei personale la reţeaua de apă geotermală a oraşului prin decontarea lucrării din bugetul local, în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Primăriei Beiuş, denunţător în cauză.

"În schimb, magistratul urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să supravegheze cercetările penale cu privire la acesta în dosarele aflate în lucru la Poliţia municipiului Beiuş.

În vara anului 2009, Sabău i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea (denunţător în cauză) să doneze municipiului Beiuş un teren de 427 mp aflat în proprietatea unităţii de cult, astfel încât Primăria municipiului Beiuş să poată asfalta drumul ce face accesul la locuinţa sa din municipiul Beiuş. Altfel, lucrările nu puteau fi decontate din bugetul local.

La 28 septembrie 2009 a fost încheiat un contract de donaţie pentru acel teren", se arată în comunicatul DNA.

"Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracţiunilor de furt calificat, distrugere şi profanare de morminte în care erau vizaţi reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice", arată procurorii DNA.

"Totodată, în primăvara anului 2015, Sabău a aflat, printr-un intermediar, despre intenţia respectivei persoane din conducerea Primăriei Beiuş de a formula un denunţ penal împotriva sa pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, după ce anterior a protejat-o ca să nu aibă dosare penale.

Inculpatul i-a transmis în mod direct persoanei respective, prin intermediul cumnatului său şi prin intermediul unei alte persoane, că deţine dovezi din care rezultă că funcţionarul din primărie ar fi încălcat obligaţiile ce decurgeau din măsurile preventive luate împotriva sa de către Curtea de Apel Oradea sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mai exact, i-a evidenţiat că ar fi luat legătura cu persoane cu care avea interdicţia de a comunica şi că deţine dovezi privind comiterea unor noi fapte penale în legătură cu finanţarea ilegală din fonduri publice a echipei de fotbal din Beiuş. De asemenea, i-a comunicat că va formula un denunţ penal pentru luare de mită, constând în primirea unor sume de bani remise în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie", potrivit comunicatului DNA.

"La data de 4 iunie 2013, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, inculpata Ardelean Adriana, procuror din cadrul acestei unităţi de Parchet, fiind determinată şi ajutată de prim-procurorul Sabău Gligor Ioan, care, în perioada respectivă, se afla în relaţii tensionate cu denunţătorul, funcţionar public, a dispus, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/ părţii civile Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, până la concurenţa valorii pagubei, respectiv până la concurenţa sumei de 16.000 euro. Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost luat în semn de răzbunare faţă de funcţionarul public respectiv", mai arată procurorii DNA.

La începutul anului 2014, procurorul Adriana Ardelean a dispus ridicarea sechestrului asigurător şi darea în custodie a autovehiculului către Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, "fără ca la dosarul cauzei să existe vreo probă care să modifice situaţia de fapt avută în vedere de procuror la data luării măsurii asiguratorii şi fără ca ordonanţa de ridicare a sechestrului să fie motivată", susţin procurorii.

"Ridicarea măsurii asiguratorii a fost determinată strict de faptul că, după o perioadă de timp de la momentul aplicării sechestrului, inculpatul Sabău Gligor Ioan s-a împăcat cu funcţionarul public respectiv, astfel că acţiunile procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş împotriva acestuia din urmă au fost stopate", menţionează procurorii.

Alte acuzaţii la adresa lui Gligor Ioan Sabău se referă la faptul că, în perioada 2011 - 2015, în calitate de prim-procuror a pretins şi primit produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii de la primarul unei comune (denunţător în cauză). În schimbul acestora, magistratul urma "să protejeze activitatea infracţională a edilului", potrivit comunicatului DNA.

Potrivit DNA, unui om de afaceri, cercetat penal, i-a cerut în primăvara acestui an să efectueze reparaţii la instalaţia de apă a locuinţei sale, fără să-i plătească lucrările. În schimbul acestor foloase, inculpatul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor şi obţinerea unei soluţii favorabile acestuia în dosarul penal în care era vizat.

Conform DNA, acesta şi-a renovat o casă de vacanţă, aflată în proprietatea sa, care nu figurează menţionată în declaraţia de avere depusă la Consiliul Superior al Magistraturii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

18 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0405
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5329
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2202

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro