Primăria Municipiului Bucureşti revine cu o nouă emisiune de obligaţiuni de 555 milioane lei la Bursa de Valori Bucureşti

D.T.
Piaţa de Capital / 28 aprilie

Primăria Municipiului Bucureşti revine cu o nouă emisiune de obligaţiuni de 555 milioane lei la Bursa de Valori Bucureşti

Obligaţiunile emise de Municipiul Bucureşti prin Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) intră astăzi la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul bursier PMB30. Aceasta este a 7-a emisiune pe care Primăria Municipiului Bucureşti o emite, începând cu anul 2015, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei, de către Bursa de Valori Bucureşti.

Potrivit comunicatului, aceasta este a 7-a emisiune pe care Primăria Municipiului Bucureşti o emite, începând cu anul 2015.

În luna aprilie a anului 2023, Municipiul Bucureşti a finalizat cu succes plasamentul privat al emisiunii de obligaţiuni municipale în valoare nominală totală de 555 milioane lei, menit a refinanţa datoria publică provenită din creditul contractat în 2020, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în scopul refinanţării emisiunii de obligaţiuni a Municipiului Bucureşti din anul 2015. În cadrul plasamentului privat, Municipiul Bucureşti a emis un număr de 55.500 de obligaţiuni nominative, negarantate, neconvertibile, denominate în RON, având o maturitate de 7 ani, cu o valoare nominală unitară de 10.000 RON şi cu o rată anuală a dobânzii fixă de 8.90%, către investitori instituţionali români. Obligaţiunile vor ajunge la scadenţă în data de 25 aprilie 2030, se precizează în comunicat.

"Emiterea obligaţiunilor municipale ale Primăriei Capitalei a fost un succes, la fel ca anul trecut. În februarie, când am avut onoarea să primesc în numele instituţiei premiul «Bond of the year» adresam o invitaţie investitorilor pentru luna aprilie, la o nouă emisiune de obligaţiuni. Nu am avut nici o clipă emoţii că nu vom strânge suma de 555 de milioane de care avem nevoie să refinanţăm împrumutul de la BERD. Spun asta pentru că ştiu că situaţia financiară a PMB este acum una stabilă, iar investitorii şi-au recăpătat încrederea în noi. Emisiunea de acum a captat interesul investitorilor fiind suprasubscrisă, iar asta nu poate decât să mă bucure. Mulţumesc pentru încredere băncilor, fondurilor de pensii, societăţilor de asigurare care au subscris şi intermediarului emisiunii, asocierea formată din BCR, BRD şi Raiffeisen", a declarat Nicuşor Dan, Primarul General al Municipiului Bucureşti.

"Primăria Municipiului Bucureşti revine la bursă cu o nouă emisiune de obligaţiuni municipale, demonstrând, astfel, că piaţa de capital locală este un instrument accesibil pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale instituţiilor publice locale. De la prima emisiune emisă de Municipiul Bucureşti în anul 2015, primăria foloseşte cu consecvenţă platforma Bursei de Valori Bucureşti pentru a se finanţa şi a continua implementarea proiectelor municipale derulate. Ne bucurăm că Primăria Municipiului Bucureşti a ales şi de data aceasta să folosească mecanismele solide ale pieţei de capital şi sperăm ca această decizie să reprezinte un model pentru instituţiile publice aflate în căutarea soluţiilor de finanţare", a declarat Radu Hanga, Preşedinte Bursa de Valori Bucureşti.

"Bursa de Valori Bucureşti rămâne un pilon de încredere atât pentru companii, cât şi pentru instituţiile publice, oferindu-le soluţii viabile pentru a satisface cerinţele în schimbare ale economiei şi pentru a-şi continua proiectele durabile, chiar şi într-o perioadă în care contextul geopolitic este mai puţin favorabil. Municipiul Bucureşti este un emitent recurent la bursă şi ne bucurăm că a devenit deja tradiţie ca Primăria Municipiului Bucureşti să folosească piaţa de capital pentru a atrage finanţarea necesară implementării proiectelor sale extinse. Prin investiţia în obligaţiunile municipale, investitorii au făcut astfel primul pas în susţinerea activităţilor şi programelor destinate dezvoltării capitalei ţării noastre", a declarat Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori Bucureşti.

Consorţiul de intermediere pentru emisiunea obligaţiunilor şi realizarea plasamentului privat a fost format din BRD- Groupe Societe Generale S.A., în calitate de intermediar iniţiator, Raiffeisen Bank S.A. şi Banca Comercială Română S.A., în calitate de intermediari.

"BRD Groupe Societe Generale este din nou în postura plăcută şi onorantă de a fi partener al Municipiului Bucureşti într-o tranzacţie de refinanţare prin intermediul pieţei de capital din România. Finalizarea cu succes a emisiunii de obligaţiuni municipale listată la Bursa de Valori Bucureşti este de natură să atragă o atenţie pozitivă, cu atât mai mult cu cât plasamentul privat s-a desfăşurat în condiţii de piaţă provocatoare. Închiderea cu succes a plasamentului demonstrează din nou că piaţa de capital este un canal eficient atât pentru finanţarea companiilor, cât şi a autorităţilor publice locale, oferind în acelaşi timp instrumente cu venit fix de calitate pentru investitorii instituţionali din România care mobilizează o parte din economisirea populaţiei", a declarat Claudiu Cercel, Director General adjunct, BRD Groupe Societe Generale.

"Succesul acestei noi emisiuni demonstrează încă odată că oraşul Bucureşti este un emitent sigur, solid din punct de vedere financiar, care se bucură de încrederea şi respectul investitorilor. Este, de asemenea, o nouă dovadă a parteneriatului puternic dintre Raiffeisen Bank şi Municipiul Bucureşti, care a început încă din 2015, de la implementarea Programului de obligaţiuni. Suntem bucuroşi că Raiffeisen Bank, prin Departamentul de Investment Banking, a contribuit, de-a lungul timpului, la crearea şi consolidarea unei reputaţii de prim-rang a Municipiului Bucureşti pe piaţa de capital" a declarat Mihail Ion, Vicepreşedinte Raiffeisen Bank.

"Noul plasament de obligaţiuni municipale, realizat de Primăria Capitalei, arată modul în care piaţa de capital contribuie direct la dezvoltarea comunităţii, dar şi capacitatea administraţiei locale de a-şi consolida planificarea strategică şi de a deveni un pol de atractivitate pentru investitori. Ne bucurăm să fim parteneri pentru sănătatea financiară a comunităţii, să sprijinim diversificarea instrumentelor de economisire, dar şi să stimulăm capital pentru susţinerea administrativă, astfel încât să avansăm investiţiile şi proiectele de modernizare la nivel local. De altfel, noi, la BCR, considerăm că este necesar să fim contributori şi intermediari de impact, pentru că doar aşa putem construi prosperitate în comunitate" a declarat Valentin Popovici, Director Executiv Pieţe Financiare BCR.

Asistenţa juridică a fost asigurată de echipa de pieţe de capital a biroului din Bucureşti din cadrul casei de avocatură internaţionale Dentons, coordonate de partenerul Loredana Chitu, arată sursa.

"Este mereu o plăcere să lucrăm cu echipele de investment banking ale BCR, BRD şi Raiffeisen, pe care le cunoaştem de foarte mulţi ani. Suntem mândri să fim alături de aceşti profesionişti care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea pieţei de capital din România şi ne bucurăm că echipa Dentons a avut oportunitatea de a le fi oferit consultanţă în cadrul emisiunii de obligaţiuni ale Municipiului Bucureşti. Acest emitent este special (pentru mulţi dintre noi este oraşul în care trăim) şi ne bucurăm să-l sprijinim astfel în accesarea repetată a finanţării prin piaţă de capital", a declarat Loredana Chitu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bucuresti=faliment!

    am incredere in romani, si in bucuresteni, ei sunt mai degraba ca investitorii bnet de retail, vor sa fie mintiti, o vor pe firea inapoi cu statuile, nu vor sa auda de infrastructura, reparatii la podurile si constructiile ce stau sa cada,

    Știe cineva dacă câștigurile din obligațiuni municipale sunt impozabile sau au același statut ca obligațiunile de stat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb