Primăria Timişoara împrumută 20,3 milioane de euro pentru a acoperi finanţarea şi cofinanţarea pentru mai multe proiecte

S.B.
Miscellanea / 23 decembrie 2021

Primăria Timişoara împrumută 20,3 milioane de euro pentru a acoperi finanţarea şi cofinanţarea pentru mai multe proiecte

Primăria Municipiul Timişoara a semnat, prin viceprimarul Ruben Laţcău (USR), un acord de finanţare cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru un împrumut de 20,3 milioane de euro, informează news.ro.

Banii vor fi cheltuiţi pentru cofinanţarea unor proiecte precum înnoirea flotei de tramvaie sau pentru finanţarea altor proiecte cum ar fi reabilitarea unei linii de tramvai.

"Împrumutul a fost realizat pentru a acoperi costurile de finanţare pentru proiectele de mobilitate şi transport public ale oraşului, respectiv cheltuielile neeligibile şi partea de cofinanţare a primăriei pentru înnoirea flotei de tramvaie Bozankaya, reabilitarea liniei 2 - Stan Vidrighin, precum şi pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) şi un studiu de optimizare a liniilor existente", se arată într-un comunicat de presă, de joi, al Primăriei Timişoara.

Împrumutul are o marjă de 1,15% pe an şi o dobândă care rezultă din suma acestei marje cu rata interbancară (Euribor) care este în acest moment în teritoriu negativ. În contextul în care suma marjei cu rata interbancare este mai mică decât zero, se va considera că rata este egală cu zero.

Partea substanţială a valorii proiectelor de investiţii este finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 al Uniunii Europene. Prin acest proiecte se estimează o eficientizare cu 22,2% din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră - echivalentul reducerii a 683 de tone de CO2 pe an.

"Ne bucurăm de încrederea pe care ne-o conferă BERD prin acest acord care va aduce Timişoara mai aproape de a fi un oraş verde din punct de vedere al mobilităţii. Este un semnal puternic că oraşul doreşte cu adevărat reformă pe acest sector. BERD este un finanţator cu experienţă, de renume internaţional în sectorul de mobilitate şi transport public, iar acest împrumut ne deschide poarta către piaţa europeană de consultanţă pe mobilitate. Avem nevoie de cei mai competenţi oameni pentru realizarea documentelor strategice ale oraşului" a transmis viceprimarul Ruben Laţcău.

Primăria Timişoara a cumpărat 21 de tramvaie construite de firma Bozankaya Otomotiv din Turcia. Primele două garnituri au fost livrate, urmând ca celelalte să ajungă la Timişoara, conform calendarului, până în anul 2023.

Fiecare mijloc de transport costă 11,58 milioane de lei, cu TVA inclus, are 30 de metri lungime şi o capacitate de 200 de călători, din care 48 de locuri pe scaune. Toate costă aproape 50 de milioane de euro, din care mai bine de 80% reprezintă fonduri europene nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Regional. Restul sumei va fi acoperită de municipalitate prin credit.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mai luati credite pe spatele cetatenilor...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro