Revista BURSA Construcţiilor

PRINTR-O OFERTĂ PUBLICĂFondul Proprietatea vrea să-şi răscumpere cel mult 165 milioane de titluri

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 octombrie 2020

Precedentele două oferte din acest an au fost subscrise de peste 15 ori

Franklin Templeton Investment Management, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) avizarea unei oferte publice de cumpărare a cel mult 165 milioane de titluri FP (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR-uri), se arată într-un raport al Fondului remis ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Imediat după anunţ preţul acţiunilor a început să urce, la ora 17:00 cotaţia FP afişând un avans de 1,16%, la 1,305 lei, ceea ce reflectă aşteptările pieţei privind realizarea operaţiunii la un preţ mai mare decât cel din piaţă, cum s-a întâmplat în cazul celor două oferte anterioare derulate în acest an.

Achiziţiile fac parte din cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare de acţiuni FP, aprobat în luna noiembrie a anului trecut. Atunci, acţionarii Fondului au dat undă verde pentru achiziţia a maxim 800 milioane de titluri proprii, în acest an, la preţuri situate între 0,2 lei şi 2 lei.

Franklin Templeton nu a indicat un preţ pentru ofertă, dar menţionează că detaliile complete ale operaţiunii de piaţă vor fi anunţate după ce operaţiunea va primi undă verde de la ASF, aprobare pe care o estimează la zece zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei, potrivit reglementărilor în vigoare.

Răscumpărările de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti se vor realiza prin Swiss Capital.

Decizia Fondului de a demara operaţiunea va depinde de mai mulţi factori, inclusiv condiţiile de piaţă şi aprobarea de către ASF a documentaţiei de ofertă publică, se mai arată în comunicatul FP.

Între 4 august şi 9 septembrie, Fondul a derulat o ofertă pentru 220 de milioane de titluri, la preţul de 1,39 lei pe acţiune (respectiv valoarea în dolari echivalentă cu 69,5 lei per GDR), operaţiunea de piaţă fiind subscrisă de 15,24 de ori.

De asemenea, între 29 ianuarie şi 13 martie a mai fost derulată o ofertă pentru 200 milioane de titluri, la aceleaşi preţuri cu cele ale exerciţiului din august-septembrie, operaţiunea fiind subscrisă de 16,86 de ori.

Programele de răscumpărări realizate de Fondul Proprietatea au drept scop creşterea preţului acţiunii FP pentru reducerea discount-ului dintre cotaţie şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) care la finele săptămânii trecute se situa la circa 19%, peste obiectivul de 15% avut de administratorul fondului de investiţii.

La data de 21 septembrie, Franklin Templeton a anunţat decontarea a 1,7 miliarde de acţiuni ale companiei OMV Petrom, în valoare de 561 milioane de lei, pe care Fondul le-a vândut, în baza ofertei de plasament privat accelerat, lansată pe 15 septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro