PRINTR-UN PARTENERIAT CU EURONEXTScoţia va avea propria bursă din 2019

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 decembrie 2018

Scoţia va avea propria bursă din 2019

Bourse Scot negociază deja cu mai mulţi potenţiali emitenţi

O bursă scoţiană nouă va fi lansată anul viitor, de un întreprinzător local în colaborare cu un operator european de profil existent, ceea ce va fi o mişcare menită să revigoreze tranzacţiile cu acţiuni din această ţară, potrivit dailybusinessgroup.co.uk.

Bourse Scot (bursa scoţiană) se va alia cu operatorul paneuropean Euronext şi va fi condusă de Tomas Carruthers, broker şi antreprenor.

Planul în acest sens, dezvăluit săptămâna aceasta, urmăreşte să lanseze prima bursă de valori din Scoţia după anii 1970. Piaţa va opera în baza sistemului de tranzacţionare Optiq, exis-tent la Euronext.

Euronext, unul dintre cei mai mari operatori bursieri din lume, reuneşte pieţele din Belgia, Franţa, Irlanda, Olanda, Portugalia şi Marea Britanie. Aceasta are 1.300 de companii listate, cu o capitalizare de piaţă de 3,9 trilioane de euro.

Bourse Scot preconizează că va fi lansată în cel de-al doilea trimestru din 2019, după obţinerea aprobării Autorităţii pentru Conduită Financiară (FCA) de la Londra. Operatorul poartă deja negocieri cu mai mulţi potenţiali emitenţi care intenţionează să foloseas-că această piaţă pentru atragerea de fonduri.

Odată înfiinţară, piaţa din Scoţia va furniza un nou loc în care companiile şi organizaţiile locale pot obţine finanţare şi va fi complementară Băncii de Investiţii a Scoţiei, Fondului Afacerilor Scoţiene şi Băncii Naţionale a Investiţiilor din Scoţia, entităţi susţinute de stat, care există sau urmează să fie lansate.

Un principiu cheie al iniţiativei privind Bursa din Scoţia priveşte impactul social şi de mediu. Potenţialii emitenţi vor trebui să demonstreze modul în care investiţia lor va fi utilizată ca să genereze beneficii pe segmentele menţionate.

Conform planului, Bursa din Scoţia va avea sediul în Edinburgh, respectiv birouri în Glasgow, Aberdeen şi alte localităţi din Scoţia.

Tomas Carruthers a declarat: "Bursele de acţiuni au un rol vital în reunirea celor care caută investiţii. În anii 1960, au existat cinci astfel de pieţe în Scoţia, care le-au permis investitorilor din ţară să finanţeze în mod direct oportunităţile de investiţii care susţineau, în schimb, creşterea economică. Acum, după cincezeci de ani, peisajul economic din Scoţia este foarte diferit. Sectoarele cu creştere, precum cel al energiei regenerabile şi cel al biotehnologiei, au făcut din Scoţia un centru global de excelenţă. O bursă scoţiană va garanta faptul că societăţile pot găsi în continuare finanţarea necesară atingerii potenţialului lor deplin".

Bursa scoţiană va opera pe modeul tradiţional de piaţă. Publicul va putea cumpăra acţiuni listate prin orice broker major. Noua piaţă scoţiană se va supune reglementărilor FCA, iar listările - standardelor britanice.

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro