PROCES PENTRU MANIPULAREA BURSEIOficialii "Băncii Transilvania", achitaţi de judecători

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iulie 2011

Procurorii DIICOT au declarat deja apel împotriva sentinţei

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV), a fost achitat, ieri, de judecătorii Tribunalului Bucureşti, în procesul în care era acuzat, alături de alţi trei bancheri, dar şi de brokeri ai IFB Finwest, pentru manipularea pieţei de capital, după aproape un an de zile de când a fost trimis în judecată.

Oficialii Băncii Transilvania au salutat, ieri, decizia judecătorilor, susţinând că adevărul a fost restabilit, astfel, şi că a fost "reconfirmată probitatea celor acuzaţi, pe nedrept".

Deşi bancherii au câştigat procesul pe fond, se pare, însă, că litigiul este departe de a se fi terminat, reprezentanţii DIICOT Bucureşti precizându-ne că "s-a declarat apel" împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti.

Scandalul tranzacţiilor cu acţiuni TLV a izbucnit, în vara anului trecut, când procurorii DIICOT au decis trimiterea în judecată a inculpaţilor, după ce lucraseră circa şapte luni la instrumentarea cazului.

Procurorii au susţinut atunci că Horia Ciorcilă a avut informaţii privilegiate despre intenţia "Bank of Cyprus" să achiziţioneze un pachet semnificativ de acţiuni TLV. Potrivit DIICOT, Horia Ciorcilă s-ar fi folosit de informaţia privilegiată şi ar fi vândut către Bank of Cyprus 8,91 milioane acţiuni TLV, în valoare totală de 21.404.762,52 lei, pe 7 decembrie 2009.

Imediat după punerea sub acuzare a preşedintelui băncii, Consiliul de Administraţie al TLV a transmis un comunicat de presă prin care a informat că Banca Transilvania a aflat abia pe 16 decembrie 2009 (data raportării participaţiei la BVB - n.r.) că Bank of Cyprus a achiziţionat acţiuni TLV reprezentând 9,7% din capitalul social.

Oficiali ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) au opinat, cu ocazia punerii sub acuzare a bancherilor, că în cazul tranzacţiilor cu acţiuni analizate de procurori nu ar fi vorba despre manipulare de piaţă, ci despre transferuri pe bază de informaţii privilegiate.

Contactat de ziarul BURSA, Mircea Hrudei, procurorul şef al DIICOT Cluj, care s-a ocupat de instrumentarea cazului, a precizat că nu renunţă la capetele de acuzare, fiind convins, şi acum, după decizia instanţei, că procurorii au avut o poziţie argumentată solid.

Procurorul Mircea Hrudei a declarat: "Aşteptăm motivarea instanţei, însă, din punctul meu de vedere, consider şi acum că ne-am argumentat poziţia foarte solid. La fel vom face şi în continuare. Instanţa a acceptat probele depuse de noi în susţinerea acuzaţiei... ce pot să mai spun... aşteptăm motivarea".

Acţiunile Băncii Transilvania au crescut, ieri, cu 0,33%, la 1,23 de lei/titlu, în condiţiile unui rulaj de 42.315 de lei. Bank of Cyprus deţine 9,7% din acţiunile TLV, iar BERD are o participaţie de 14,61%, potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Horia Ciorcilă: "Prin demararea acestui caz, s-a încercat afectarea vieţii, reputaţiei şi carierei mele"

Imediat după aflarea veştii că a fost achitat, Horia Ciorcilă a declarat, printr-un comunicat de presă, că încă de la început, întregul demers îndreptat împotriva sa a fost o gravă eroare şi o mare nedreptate.

Domnia sa a declarat: "Consider că, prin demararea acestui caz, s-a încercat afectarea vieţii, reputaţiei şi carierei mele. Am demonstrat în instanţă că acuzaţiile formulate au fost pure speculaţii, eu nefiind autorul - şi, implicit, nici beneficiarul - tranzacţiilor de care am fost învinuit, tranzacţii, de altfel, absolut uzuale pe piaţa de capital".

Horia Ciorcilă şi Claudiu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, au demisionat, în august, anul trecut, din funcţia de adminis-tratori ai SIF "Banat - Crişana" (SIF1), după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a obligat Consiliul de Administraţie al SIF "Banat - Crişana" să convoa-ce Adunarea Generală a Acţionarilor ca să decidă dacă cei doi bancheri vor fi menţinuţi în funcţia de administratori ai SIF - ului.

Arbitrul pieţei de capital a dat această Ordonanţă după ce Horia Ciorcilă şi Claudiu Silaghi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Cluj pentru manipularea pieţei de capital.

În afară de Horia Ciorcilă, procurorii i-au mai trimis în judecată pe Claudiu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BT, pe Christoforou Georgios (şeful sucursalei Bucureşti Bank of Cyprus) şi pe Isaakidis Anastasios (angajat al băncii cipriote). Şi oficialii Bank of Cyprus au fost achitaţi.

Procurorii au mai dispus trimiterea în judecată şi a altor patru persoane: Mirela Silaghi, Dorina Mărioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascăl şi Radu Codruţ Jurcovan, toţi acuzaţi de manipulare a pieţei de capital.

Potrivit anchetatorilor, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, în perioada 15 mai - 10 decembrie 2009, a acţionat pe baza informaţiilor privilegiate obţinute de la învinuitul Sergiu Dan Dascăl, în sensul că a achiziţionat, în mod repetat, de pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe contul Doinei Mărioara Cojocaru, soacra sa, un număr total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania SA, în valoare totală de 74.797.448,34 lei, în scopul asigurării unei poziţii dominante asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real, precum şi aceea de a folosi informaţia privilegiată cunoscută încă din toamna anului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania SA), referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania SA (titlul TLV).

În 7 decembrie 2009, Silaghi, prin intermediul lui Cojocaru, a vândut toate acţiunile achiziţionate deţinute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la preţul de 80.640.000,00 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165).

Claudiu Silaghi a încetat din viaţă în martie anul acesta. Reprezentanţii BT au precizat că "este regretabil că acest dosar a contribuit la decesul unuia dintre fondatorii băncii".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ma bucur pentru ei. Insa cu siguranta vor urma altii mai curand decat va imaginati. Stati pe Bursa zi de zi si veti vedea. Nici o zi fara Make, nic o zi fara Stefania si Ziarul Bursa. Garantat va fi cel mai cautat ziar economic dar si de can can.

    Din experienta pot spune ca banii sunt un bun servitor dar un sef rau. Cand vor intelege acest lucru si machidonul si paiata atunci lucurile se vor schimba.Cand un om isi da afara oameni cu care a lucrat caracterul lui este dupa caz. Cand insa celalalt executa fara sa gandeasca, caracterul lui nu exista.

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro