Procesul de aderare a ţării noastre la OECD a început şi la nivelul Regiunii Vest

V.G.
Macroeconomie / 21 septembrie

Procesul de aderare a ţării noastre la OECD a început şi la nivelul Regiunii Vest

42 de actori regionali din zona adminstraţiei publice, mediul privat şi cel academic, precum şi reprezentanţi ai unor ONG-uri au participat la workshopul de planificare strategică regională şi servicii de inovare, organizat de OECD în parteneriat cu ROREG - Asociaţia Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România, la Timişoara, arată un comunicat transmis redacţiei. ADR Vest este prima agenţie regională din România care implementează această serie de focus-grup-uri şi workshop-uri la nivel regional, importante în procesul de aderare a ţării noastre la organizaţia sus-amintită.

Potrivit sursei citate, proiectul îşi propune să crească atât competitivitatea, cât şi capacitatea organizaţională a agenţiilor pentru dezvoltare regională, în procesul de planificare regională, ajutându-le, în acelaşi timp, să îşi diversifice portofoliul de servicii de inovare. El e implementat şi în contextul în care ADR Vest a devenit autoritate de management pentru ciclul de finanţare 2021-2027.

"Credem că abordarea regională a planificării şi a inovării este fundamentală pentru bunăstarea şi creşterea regiunilor. Lucrăm şi discutăm de mai multă vreme actorii din zonă şi cu ADR Vest şi vedem cât de mult potenţial există. Vom continua acest proces şi în celelalte regiuni, deci putem spune că regiunea Vest este o deschizătoare de drumuri pentru România. Este şi un moment cheie pentru Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, acum, că a preluat rolul de autoritate de management şi poate răspunde în mod direct nevoilor regionale de dezvoltare socio-economică. De aceea, ne-am dorit să identificăm modalităţile prin care ADR Vest poate să valorifice aceste oportunităţi şi să le transforme în creştere şi bunăstare suplimentară pentru regiune", a declarat Maria Varinia Michalun, director Planificare Strategică şi Inovare OECD.

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare a început să lucreze pentru acest proiect în anul 2021. După o serie de ateliere online, ieri a avut loc primul focus-grup în care actorii regionali s-au întâlnit faţă în faţă cu reprezentanţii organizaţiei. Ei au proiectat o viziune de ansamblu pe tema planificării regionale şi serviciilor suport privind inovarea, încercând să stabilească punctele tari, punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările existente în regiune; după care au generat o serie de potenţiale soluţii privind nevoile şi provocările identificate, luând în considerare capacităţile existente la nivelul ecosistemului regional.

Printre soluţiile propuse de actorii din regiune se numără simplificarea accesului la fonduri europene, prin măsuri de digitalizare, transparenţă şi implicare a solicitanţilor în consultarea publică; realizarea unui îndrumar pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locale; accesul solicitanţilor de fonduri europene la servicii specializate (audituri de inovare, digitalizare etc.); dezvoltarea unor servicii-suport prin care potenţialii aplicanţi pentru programul Orizont 2020 să benficieze de sprijin şi consultanţă internaţională; sau maparea nevoilor pentru proiecte soft internaţionale care pot să aducă cunoaştere, bune practici şi mobilităţi pe teme de interes, precum utilizarea tehnologiilor VR la obiectivele turistice de interes major.

"Vrem să dezvoltăm zona de expertiză pentru planificarea strategică. Prioritară este zona de inovare, unde avem încă multe de învăţat, dar şi planificarea în dezvoltarea regională. Ne bucurăm că regiunea noastră a fost aleasă ca să deschidă acest drum pentru România şi sperăm ca proiectul să genereze nişte politici naţionale care să ajute sistemul", a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Proiectul este unul naţional şi va fi implementat în toate regiunile României de către Asociaţia ROREG. El este finanţat de Digi Reform, prin Instrumentul de Suport Tehnic, mai arată sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro