Procesul de destituire a lui Donald Trump începe în Senatul american

B.F.
Internaţional /

Procesul de destituire a lui Donald Trump începe în Senatul american

Procesul istoric al lui Donald Trump începe efectiv marţi în Senatul american, în care se înfruntă două tabere ireconciliabile - opoziţia democrată care cere destituirea preşedintelui american şi majoritatea republicană hotărâtă să-l achite, dacă se poate foarte rapid, relatează AFP.

La patru luni de la izbucnirea scandalului ucrainean - care pătează sfârşitul primului mandat al miliardarului - şi cu mai puţin de zece luni înaintea alegerilor prezidenţiale, în care vrea să obţină al doilea mandat, cei 100 de senatori se reunesc începând de la ora locală 13.00 (20.00, ora României) în Capitoliul din Washington, sub preşedinţia şefului Curţii Supreme americane John Roberts.

Pe celălalt mal al Atlanticului, în timp ce soarele abia se ridica în capitala americană, Donald Trump, a calificat din nou procesul, la sosirea sa la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, drept o "farsă" şi o "vânătoare de vrăjitoare".

Senatorii, care au depus jurământul joi ca juraţi, în deschiderea oficială a procesului, urmează să stabilească dacă preşedintele se face vinovat de abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului, aşa cum se arată în actul inculpării ("impeachment") adoptat la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor.

Întâlnirea se anunţă şi mai gravă şi solemnă, în contextul în care este vorba despre doar al treilea proces de destituire a unui preşedinte american, după cele ale lui Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999.

Absent fizic de la audieri, din cauza participării sale la Forumul de la Davos, unde se întâlneşte timp de două zile cu elita politicii şi economiei mondiale, Donald Trump urmează să fie reprezentat de o echipă de avocaţi.

În centrul scandalului se află o convorbire la telefon în cursul căreia preşedintele american i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze cu privire la Joe Biden, potenţialul său adversar democrat în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Democraţii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, care a efectuat ancheta în vederea destituirii, îl acuză pe fostul magnat în domeniul imobiliar de faptul că a exercitat presiuni asupra Kievului - lansaţi ancheta sau blocăm un ajutor militar crucial.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS