Procurorul Emilian Eva a fost pus sub control judiciar de DNA

Elena Deacu
Anticorupţie / 26 iunie 2015

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile de către DNA, în dosarul în care este acuzat că ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Emilian Eva este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia; executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, în scopuri comerciale sau dacă au fost expuse în public; tăinuire; folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit documentelor de la dosar, Emilian Eva a achiziţionat, în intervalul noiembrie 2014 - aprilie 2015, de la diverse persoane fizice, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitaţie "ARA ART" din Bucureşti.

Dintre acestea, 16 tablouri, semnate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Constantin Piliuţă, A. Popp, Oszkar Nagy, Thorma Janos, Aurel Ciupe, au fost evaluate la suma totală de 81.600 de euro.

În perioada ianuarie - februarie, procurorul Emilian Eva a postat prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul OLX (cu menţiunea "tablouri originale/expertizate") 34 de tablouri (presupus a fi semnate sau executate de către pictorii Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ştefan Pelmuş, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Ştefan Popescu, Constantin Piliuţă, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Bălţatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălaşa, Jean Steriadi), solicitând suma totală de 51.800 de euro.

Ulterior, în perioada 4 februarie - 22 iunie 2015, procurorul a achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori, şi a valorificat sau a încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 tablouri (semnate sau presupus a fi executate de către pictorii Alexandru Ciucurencu, Jean Steriadi, Jean Cheller, Radu Dărânga, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Dan Hatmanu, Karoly Ferencz şi Nicu Enea) au fost evaluate de către Emilian Eva şi intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei.

În data de 12 ianuarie, prin intermediul fiicei sale, Bianca Eva, a obţinut de la Ministerul Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi un certificat de export şi a trimis 3 tablouri în Marea Britanie, semnate Dimitrie Berea, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii.

Potrivit DNA, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

DNA i-a identificat pe principalii furnizori ai procurorului Eva, în persoana lui Dan Nicolae Tesloianu, doctor la Spitalul Judeţean "Sfântul Spiridon" din Iaşi, cunoscut colecţionar de artă de pe raza municipiului Iaşi, precum şi pe Tegzes Gabor, samsar de opere de artă, care îşi desfăşoară activitatea preponderent în zona Transilvaniei.

Procurorul a mai fost sprijinit de nepotul său, Ioan Eva, asistent medical în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" din Iaşi; de fiica sa, Bianca Eva, studentă, precum şi de fostul prieten al acesteia Alexandru Creţu.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro