Producătorii de GNL din America de Nord au încheiat în 2022 acorduri pentru creşterea livrărilor de gaze cu 60%

G.D.
Internaţional / 24 august 2022

Producătorii de GNL din America de Nord au încheiat în 2022 acorduri pentru creşterea livrărilor de gaze cu 60%

Dezvoltatorii şi producătorii de gaze naturale lichefiate (GNL) din America de Nord au încheiat în acest an acorduri pentru vânzarea a 48 de milioane de tone de GNL, iar în cele din urmă vor mări exporturile cu 60% faţă de nivelurile actuale, deşi o mare parte din producţie rămâne la ani distanţă, transmite Reuters, conform News.ro.

Cererea de GNL este în creştere, deoarece conflictul din Ucraina împinge preţurile globale la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Cumpărătorii din Europa au căutat furnizori de gaze din vest, îndepărtându-se de gazul rusesc, iar cumpărătorii chinezi încheie tranzacţii pe termen lung după o pauză.

Noi fabrici de export de gaze sunt în curs de dezvoltare în Statele Unite, iar Mexicul şi Canada sunt gata să se alăture ca exportatori importanţi de gaze, cu proiecte de fabrici pe coastele lor de vest.

Opt terminale de export de GNL din America de Nord sunt în construcţie şi alte peste o duzină ar putea aprobarea financiară până în 2023.

Unii cumpărători au încheiat acorduri de achiziţie a gazelor de la fabrici a căror construcţie nu au fost încă aprobată, aşa că nu orice acord de furnizare ar putea merge înainte.

"Dinamica s-a schimbat", a declarat Charlie Riedl, director general al grupului comercial Center for Liquefied Natural Gas.

"Cumpărătorii încearcă să încheie acorduri ferme, care pot (să) garanteze că vor fi livrate gaze", a spus el.

Săptămâna aceasta, preţurile gazelor europene au atins 84 de dolari pentru un milion de unităţi termice britanice (mmBtu), iar contractele futures pentru gaze din SUA au depăşit ieri 10 dolari/mmBtu, pentru prima dată din 2008. "

Goldman Sachs estimează că cererea globală de GNL va creşte cu aproximativ 12%, la 424 MTPA, anul viitor, şi se aşteaptă ca noi centrale, care vor furniza 156 MTPA, să fie aprobate în următorii cinci ani.

Cererea în creştere a făcut ca Statele Unite să fie în acest an ţara cu cele mai mari exporturi de GNL, în primele şase luni.

Proiectele aprobate, care se aşteaptă să înceapă livrările între 2023-2026, ar putea menţine ţara pe primul loc.

"Este important ca Statele Unite să aprovizioneze piaţa pentru a sprijini aliaţii din Europa şi Asia şi pentru a îmbunătăţi capacitatea lumii în curs de dezvoltare de a accesa gaze", a declarat Mike Sabel, directorul general al Venture Global LNG.

Din septembrie anul trecut, firma sa a încheiat acorduri pentru a vinde 18,5 MTPA de GNL.

Unele dintre cele mai mari oferte sunt de la firme chineze care se întorc pe piaţa din SUA după o pauză, determinată de dispute tarifare.

La sfârşitul anului trecut, Venture Global LNG a încheiat acorduri pentru 11 MTPA cu unităţile din China Sinopec şi CNOOC. China ENN Natural Gas a semnat contracte separate anul trecut cu Cheniere Energy and Energy Transfer.

Din cauza lipsei capacităţii disponibile, unele tranzacţii recente au implicat facilităţi a căror construcţie nu a primit încă aprobări financiare.

Acele acorduri "întăresc încrederea noastră în rolul pe termen lung" al GNL pe pieţele globale de energie, a declarat Tim Wyatt, vicepreşedinte senior al Cheniere.

Dar cererea în creştere a dus la construirea a trei noi proiecte de export în SUA şi alte câteva ar putea fi aprobate în 2023.

"Criza energetică globală se pregătea de ani de zile din cauza investiţiilor insuficiente", a declarat Octavio Simoes, CEO al Tellurian, care a început recent construcţia fabricii sale din Louisiana.

În 2021, cei mai importanţi exportatori de GNL au fost Australia, cu 78,5 MTPA, Qatar, cu 77,0 MTPA, Statele Unite, cu 67,0 MTPA şi Rusia, cu 29,7 MTPA, potrivit Uniunii Internaţionale a Gazului (IGU).

Statele Unite, cu rezerve vaste de gaze de şist, sunt pe cale să producă un volum record de 85 MTPA de GNL în acest an, conform previziunilor guvernului american.

Aproximativ 68% din exporturile de GNL din SUA au mers în Europa în prima jumătate a anului 2022, faţă de doar 35% în 2021, potrivit furnizorului de date Refinitiv.

Există patru fabrici de export de gaze aflate în construcţie în Statele Unite, care vor creşte capacitatea ţării de a produce GNL de la 104,6 MTPA la 156,3 MTPA, în 2026.

În plus, două fabrici de export sunt în construcţie în Canada şi două în Mexic, care vor adăuga încă 20,8 MTPA la producţia de GNL din America de Nord, odată ce toate instalaţiile vor intra în funcţiune până în 2027.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. pretul va rog,cati $ mia de metri ca poate trec pe coceni de porumb si bete de floarea soarelui,ca pe vremuri la campie!

  1. Intrebare LOGICA dar nu se pune fiindca NU ESTE CORECT POLITIC,

   IAR INTERESELE POPULATIEI NU CONTEAZA ptr. DECIDENTII JALNICI. 

   Va fi scump, poti sa faci si tizic daca se practica pe vremuri in zona.

   aia era in 1900,de unde mai iei balega,ca vezi mai multe vaci la zoo decat pe islaz in comune!

   dar cocenii de porumb,ciocalaii pe care sunt boabele sunt f eficienti termic,cu 2 remorci,mamaia mea trecea iarna,iar in Dobrogea sufla vant de vant! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9640
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6302
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1284
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7480
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.1652

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro