Producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 2,5%, în ianuarie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 martie 2021

Producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 2,5%, în ianuarie

Producţia industrială a Germaniei a scăzut în luna ianuarie cu un ritm lunar de 2,5%, conform datelor publicate ieri de Destatis, oficiul german de statistică. Scăderea surprinzătoare a industriei prelucrătoare germane în debutul anului ridică riscul ca cea mai mare economie europeană să retesteze recesiunea în acest trimestru în condiţiile în care activitatea din servicii continuă să fie blocată de restricţiile anti-Covid-19. De menţionat că scăderea din ianuarie a venit după opt luni consecutive de creştere, cifrele pe decembrie fiind revizuite la mijlocul lunii trecute la un plus de 1,9% după ce iniţial activitatea fusese văzută în stagnare.

Evoluţia din ianuarie a fost pe lângă aşteptările analiştilor care estimau o creştere a producţiei industriale, modestă, de 0,2%. Faţă de ianuarie 2020, producţia industrială a fost cu 3,9% mai mică, iar comparând cu februarie 2020, ultima lună de normalitate economică şi socială, producţia industrială a fost la finele lui ianuarie cu 4,2% mai mică. Producţia industrială din Germania include producţia în sectoarele manufacturier, energetic şi cel de construcţii, iar excluzând energia şi activitatea din construcţii, producţia industrială s-a diminuat cu un ritm lunar de 0,5% în ianuarie.

Industria a salvat până în prezent economia germană şi industriile furnizoare din ţările membre ale UE de la reintrarea în recesiune după lockdown-ul din primăvară. Serviciile au continuat să scadă în ianuarie în Germania. Sectorul industrial din România - şi din ţările vecine - este puternic integrat în lanţurile de aprovizionare ale industriei germane. Datele privind producţia industrială din România pentru ianuarie vor fi publicate vineri, 12 martie, la fel ca cifrele privind comenzile în industrie.

Excluzând industria manufacturieră, producţia de energie din Germania a crescut cu 0,6%, iar producţia în construcţii a scăzut cu 12,2% faţă de decembrie. Trebuie totuşi atrasă atenţia cu privire la volatilitatea estimărilor de activitate, activitate îngreunată de pandemie, dovadă fiind revizuirile extreme pentru luna decembrie. Şi datele pe noiembrie privind creşterea producţiei industriale au fost revizuite destul de mult la a doua publicare, la un plus de 1,5% de la un plus de 0,9% iniţial..

Tot excluzând energia şi construcţiile, producţia de bunuri intermediare (input-uri) din Germania a fost mai mare cu 0,7% în ianuarie în raport cu decembrie, în timp ce producţia de bunuri destinate consumatorilor a scăzut cu 3%. Producţia de bunuri de capital a scăzut de asemenea cu 0,8% în ianuarie în ritm lunar. De menţionat că la finalul lunii decembrie a luat sfârşit şi perioada de aplicare a unei reduceri de TVA.

În paralel, ieri, institutul economic Ifo a publicat un sondaj ce arată că perspectivele companiilor din sectorul manufacturier german s-au îmbunătăţit pentru a treia lună la rând în februarie, managerii companiilor producătoare de autovehicule semnalând planuri de majorare a producţiei în următoarea perioadă.

Potrivit Ifo, indicele aşteptărilor privind producţia industrială a crescut puternic la 20,7 puncte în februarie de la 9,4 puncte în ianuarie, majorarea fiind adusă de o creştere a sub-indicelui pentru industria automotive la 35 de puncte de la -1 puncte în ianuarie.

Totodată, cel mai recent raport de la Sentix GmbH, publicat ieri, arată că investitorii şi-au îmbunătăţit aşteptările pentru zona euro în martie 2021: indicele agregat al încrederii a crescut puternic cu 5,2 puncte faţă de luna precedentă, până la 5,0 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020 încoace.

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro