Profesorii au ieşit în stradă: "Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi"

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 14 ianuarie

Profesorii au ieşit în stradă: "Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi"

Anul a început cu tensiuni mari în domeniul educaţiei. După ce elevii au ieşit în stradă săptămâna trecută, pentru burse, ieri a venit rândul profesorilor să facă acelaşi lucru, pentru salarii. Aproximativ 100 de angajaţi din învăţământ au participat la un miting în Piaţa Victoriei, solicitând Guvernului majorarea salariilor angajaţilor din educaţie potrivit Legii salarizării. La demonstraţie au participat membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret" şi Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", care reprezintă 300.000 de angajaţi din educaţie. Participanţii la miting au afişat pancarte inscripţionate cu mesajele: "Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi", "Apel pentru viitorul României - alocaţi 6% din PIB", "Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale", "Viitorul României este în clasele noastre", "Măştile sunt de unică folosinţă, profesorii - NU". Sindicaliştii au pichetat şi sediile principalelor partide politice - PSD şi PNL.

Angajaţii din educaţie sunt nemulţumiţi că Guvernul nu a majorat salariile acestora conform legii 153/2017. Potrivit celor trei organizaţii sindicale, personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020: "Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creştere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ". De asemenea, sindicatele subliniază că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut. Totodată, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, amintesc sindicaliştii.

În prezent, cele trei federaţii sindicale au în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei în sistemul educaţional.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

17 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8849
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8018
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8119
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.7366

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro