Profitabilitatea Prefab a scăzut puternic, în prima jumătate a anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 august

Profitabilitatea Prefab a scăzut puternic, în prima jumătate a anului

"Existenţa unui conflict la graniţă, coroborat cu scumpirea traiului zilnic a determinat orientarea consumului populaţiei către produsele strict necesare, în detrimentul altor produse", indică raportul companiei

Prefab Bucureşti (PREH), companie controlată de omul de afaceri Marian Miluţ, a raportat pentru primele şase luni ale anului un profit net de 0,4 milioane de lei, cu mult sub cel din prima jumătate a anului trecut, de 7,1 milioane de lei, în condiţiile în care veniturile au scăzut într-un ritm mai accelerat decât cheltuielile, după cum reiese din raportul producătorului de materiale de construcţii publicat, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"Criza energetică declanşată în anul 2021, resimţită puternic la începutul anului 2022 , a cauzat involuţii economice atât la nivel mondial cât şi naţional care au condus la creşterea semnificativă a costurilor de producţie şi implicit a contractării cererii în piaţa materialelor pentru construcţii. Costul de producţie în anul 2022 este la un nivel superior celui anticipat la începutul anului. Majorările au fost determinate de ascensiunea preţurilor la nivel internaţional şi naţional pentru gaz natural, energie electrică şi combustil, care au cauzat la rândul lor majorări în lanţ pentru toate produsele", se specifică în raport.

În plus, conflictul armat din Ucraina a generat implicaţii multiple asupra economiilor europene şi asupra economiei naţionale, iar impactul psihologic resimţit de către populaţie este semnificativ, se adaugă în raport. "Existenţa unui conflict la graniţa coroborat cu scumpirea traiului zilnic a determinat orientarea consumului polulaţiei către produsele strict necesare în detrimentul altor produse", spun reprezentanţii companiei.

În acest context, pentru primele şase luni ale anului, Prefab Bucureşti a raportat venituri din exploatare de 39,7 milioane de lei, cu 22,7% sub cele din perioada ianuarie-iunie 2021, în timp ce cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 38,56 milioane de lei, cu 9,2% mai mici decât cheltuielile din prima jumătate a anului trecut.

Cheltuielile materiale au fost de 23,8 milioane de lei, cu 9,7% mai mici comparativ cu cele din primele şase luni ale lui 2021, în timp ce cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 6,76 milioane de lei, în scădere cu 14,1% pentru aceeaşi perioadă de raportare. Rezultatul din exploatare obţinut de producătorul de materiale de construcţii în prima parte a anului a fost de 1,15 milioane de lei, cu mult sub cel din perioada ianuarie-iunie 2021, de 8,89 milioane de lei.

În primele şase luni ale anului, Prefab Bucureşti a avut o producţie de BCA (Betonul Celular Autoclavizat) de 13.566,45 metri cubi şi a comercializat aproximativ 120.671,26 mc., comparativ circa 201.100 mc. în perioada similară a anului 2021.

Acţionarul majoritar al producătorului de materiale de construcţii este Romerica International, companie controlată de Marian Miluţ, ce deţine 83,01% din Prefab. Evaluarea bursieră a producătorului de BCA se ridică la 100 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro