Programul DACA rămâne în Incertitudine

A.F.
Internaţional / 14 septembrie

Programul DACA rămâne în Incertitudine

Statele Unite ale Americii au fost martorele unui proces judiciar îndelungat şi complex legat de Programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), iar decizia recentă a Judecătorului Andrew Hanen, numit în funcţie de fostul preşedinte George W. Bush în 2002, a adus un nou val de incertitudine asupra programului şi asupra viitorului celor cunoscuţi sub numele de "Dreamers" sau "Visători", conform nbcbayarea.com.

Hanen a susţinut că administraţia lui Barack Obama nu avea autoritatea de a crea programul DACA în 2012, susţinând că acesta a ocolit Congresul. În plus, în 2021, Hanen a declarat programul DACA ilegal, argumentând că acesta nu a fost supus perioadelor de notificare publică şi de comentarii necesare conform Legii Administrative Federale.

Cu toate acestea, administraţia Biden a încercat să abordeze aceste preocupări prin lansarea unei noi versiuni a DACA, care a intrat în vigoare în octombrie 2022 şi a fost supusă comentariilor publice ca parte a unui proces formal de elaborare a regulilor. Cu toate acestea, decizia lui Hanen a fost clară: versiunea actualizată a DACA rămâne ilegală, iar programul continuă să fie sub ameninţarea suspendării.

Un punct de dispută major în acest caz este dacă statele implicate în proces au fost afectate în mod direct de DACA. Acestea susţin că au suportat cheltuieli semnificative pentru sănătate, educaţie şi alte costuri atunci când imigranţilor li s-a permis să rămână în ţară ilegal. Statele care au dat în judecată includ Texas, Alabama, Arkansas, Louisiana, Nebraska, South Carolina, West Virginia, Kansas şi Mississippi.

Pe de altă parte, cei care apără programul, inclusiv guvernul federal, Fondul pentru Apărarea şi Educaţia Mexicanilor Americani şi statul New Jersey, susţin că statele nu au prezentat dovezi suficiente care să lege aceste costuri de beneficiarii DACA şi că Congresul a acordat Departamentului pentru Securitate Internă autoritatea legală de a stabili politici de aplicare a legilor privind imigraţia.

Decizia lui Hanen are consecinţe imediate. Cu toate că anterior a declarat DACA ilegală, acesta a permis continuarea programului pentru cei deja înscrişi, dar a interzis primirea de noi solicitări în timp ce apelurile în instanţă erau în curs de desfăşurare. Astfel, DACA rămâne într-o zonă gri, cu beneficiarii existenţi aşteptând cu nerăbdare rezolvarea legală a situaţiei.

Potrivit Serviciului de Cetăţenie şi Imigraţie al Statelor Unite, la sfârşitul lunii martie, în programul DACA erau înregistraţi 578.680 de oameni, fiecare cu propriile speranţe şi visuri pentru viitorul lor în ţara pe care o consideră a lor.

Este important de menţionat că Programul DACA a trecut prin mai multe provocări în instanţă în ultimii ani. În 2016, Curtea Supremă a rămas blocată într-un impas de 4-4 în privinţa unei versiuni extinse a DACA şi a unei versiuni a programului pentru părinţii beneficiarilor DACA. În 2020, Curtea Supremă a hotărât cu 5-4 că administraţia Trump a încheiat incorect DACA, permiţându-i să rămână în vigoare.

Cu toate acestea, în 2022, Curtea de Apel a Circuitului 5 din New Orleans a confirmat hotărârea anterioară a lui Hanen, declarând DACA ilegală, dar a trimis cazul înapoi la el pentru a revizui modificările făcute la program de administraţia Biden.

În acest moment, atenţia se îndreaptă către Congres, unde preşedintele Joe Biden şi grupurile de susţinere au făcut apel pentru adoptarea unor protecţii permanente pentru "Dreamers." Cu toate acestea, Congresul a eşuat de mai multe ori în încercările de a adopta propuneri numite "Legea DREAM" pentru a oferi securitate legală beneficiarilor DACA. Astfel, întrebarea rămâne: când va fi găsită o soluţie permanentă pentru această problemă complexă şi controversată?

Situaţia DACA continuă să fie o poveste în desfăşurare, iar viitorul programului şi al beneficiarilor săi rămâne incert. Cu toate acestea, rămâne clar că DACA continuă să fie un subiect important de discuţie şi dezbateri în Statele Unite ale Americii.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb