Proiect de lege iniţiat de USR pentru combaterea traficului de persoane

S.B.
Politică / 16 mai

Proiect de lege iniţiat de USR pentru combaterea traficului de persoane

Parlamentarii USR Silvia Dinică, Iulian Lorincz şi Radu Mihail au depus o iniţiativă legislativă care vine în ajutorul persoanelor exploatate de traficanţii de persoane, informează news.ro.

Iniţiativa legislativă modifică legea actuală astfel încât victimele care au fost obligate să presteze muncă sexuală să nu mai fi sancţionate

"Prin aplicarea sancţiunilor asupra persoanelor traficate nu facem decât să plasăm vina şi povara financiară tot asupra victimelor, făcându-le tot mai dependente de proxeneţii lor sau de reţeaua de trafic care le exploatează", a afirmat deputatul USR Iulian Lorincz, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

De asemenea, iniţiativa mai prevede ca victimele traficului de personae să poată primi acte de identitate provizorii, cu o valabilitate de 5 ani. Actele de identitate provizorii care se eliberează ulterior în ţară au o valabilitate de doar 1 an şi atestă că victimele sunt "persoane fără domiciliu".

Astfel, victimele cărora le-au fost confiscate documentele de către traficanţi vor putea avea acces imediat la serviciile de asistenţă şi alte forme de sprijin şi protecţie de care au nevoie.

Propunerea mai prevede şi eliberarea acestor documente în regim de urgenţă - 3 zile, precum şi posibilitatea ca domiciliul listat să fie o adresă de avocat, un sediu social sau o căsuţă poştală.

"Traficul de persoane nu ţine cont de graniţe şi parazitează cu succes, chiar şi în zilele noastre, fiecare ţară din lume. În România îl resimţim cu atât mai acut cu cât el se petrece nestingherit şi fără frica organelor de ordine, în culisele vieţii de zi cu zi", a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Iniţiativa legislativă a fost depusă în contextul în care România rămâne principala ţară-sursă din Uniunea Europeană pentru victimele traficului sexual, conform raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, din anul 2021, mai arată sursa citată.

"Există situaţii diverse în care persoana ce oferă servicii sexuale este o victimă. De exemplu, dacă aceasta este exploatată, ca parte dintr-o reţea de trafic de persoane sau dacă se află într-o relaţie de subordonare faţă de un proxenet, vorbim despre o stare continuă de vulnerabilitate din care victima, de cele mai multe ori, nu poate ieşi. Prin acest proiect propunem un ajutor real pentru ca aceste persoane să poată scăpa de cei care le exploatează", a subliniat senatorul USR Radu Mihail, conform sursei menţionate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. N-am vazut insa nimic acolo ca banii castigati de proxeneti sa fie confiscati si platit asa: victimelor direct ca daune samd si statului ( aka pt cheltuieli sociale...asa cum platesc firmele cas, cass, pt angajat) . Cand ii ataci la bani , s-a terminat. Asta plus constituirea de grupuri infractionale organizate sunt de natura a intoarce victimele contra agresorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro