PROIECT LEGISLATIVPenalităţi de întârziere pentru sumele datorate de stat cetăţenilor

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 28 noiembrie 2022

Penalităţi de întârziere pentru sumele datorate de stat cetăţenilor

Statul va fi obligat să plătească penalităţi de întârziere pentru sumele pe care nu le-a achitat la timp cetăţenilor, dacă proiectul de lege iniţiat de deputatul Steluţa Cătăniciu (Partidul Umanist Social Liberal) va trece de voturile Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Un domeniu în care actualul proiect legislativ ar putea fi aplicat este cel privind sumele datorate de stat pentru banii încasaţi de ANAF din impozitul pe venit şi care, după regularizare, se dovedeşte că suma colectată a fost prea mare de la contribuabilul respectiv. În actuala reglementare legislativă, ANAF poate decide să îi ţină în cont şi să compenseze plăţi viitoare sau de multe ori întârzie restituirea sumelor încasate în plus.

Proiectul de lege depus de Steluţa Cătăniciu, ce urmează să fie dezbătut în Parlament, va elimina această formă de abuz.

"Prin această lege, cetăţeanul este pus pe picior de egalitate cu statul, respectiv contribuabilul este pus pe picior de egalitate cu organul fiscal. În acest moment există un dezechilibru major în Codul de Procedură Fiscală. Practic, este un proiect care încearcă să dea eficienţă acestui principiu fundamental al egalităţii în faţa legii", a declarat Steluţa Cătăniciu.

Aceeaşi situaţie este şi în cazul contribuţiilor achitate către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În practică au existat nenumărate cazuri în care asiguraţii au fost obligaţi să plătească mai mult, după care funcţionarii CNAS au constatat că ar trebui să returneze sumele încasate în plus şi care se ridicau pentru unele persoane la peste 1000 sau chiar 2000 lei. Conform legislaţiei actuale, CNAS poate compensa plata către cetăţeni a sumelor respective cu sumele ce ar trebui să le achite aceştia în viitor la bugetul public de asigurări de sănătate sau le poate restitui suma respectivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro