PROIECT MARCA PNL: De la haznaua din fundul curţii, la comunitatea fosei septice

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 28 ianuarie 2020

De la haznaua din fundul curţii, la comunitatea fosei septice

Parlamentarii Partidului Naţional Liberal analizează înlocuirea programului de introducere a canalizării în satele de munte cu instalarea de fose septice, a declarat, ieri, Florin Roman, liderul deputaţilor liberali, cu prilejul unei conferinţe de presă comună cu ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan.

Florin Roman a precizat: "În mediul rural tot mai puţină lume se racordează la reţeaua de canalizare, din cauza preţurilor mari la branşamente. Există o discuţie la nivelul PNL pentru o subdiviziune pe fose septice a programului de introducere a canalizării realizat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. În zonele rurale unde populaţia scade, preţul foselor e mult mai rezonabil. Gândiţi-vă că o canalizare costă circa 15-20 miliarde lei vechi, iar gradul de branşare la reţeaua de canalizare este între 30-40% deoarece oamenii refuză din cauza costurilor".

Şeful deputaţilor liberali a menţionat că soluţia ar fi ca fosele septice să fie amenajate pe grupuri de 20-30 de proprietăţi, mai ales în zonele de munte şi în zonele în care casele sunt răsfirate. Florin Roman a arătat că o astfel de fosă comună ar costa 50.000 de euro.

Conform datelor Eurostat, la începutul anului trecut în ţara noastră erau 8,89 milioane de locuinţe, dintre care 3,98 milioane sunt situate în mediul rural. Dintre acestea, 2,9 milioane au acces la o reţea de canalizare, dar numai 2,2 milioane sunt branşate. Din informaţiile prezentate de Eurostat reiese că 1,8 milioane de locuinţe din ţara noastră au în continuare WC-ul în fundul curţii, ceea ce contravine normelor de mediu din Uniunea Europeană.

Ţara noastră riscă declanşarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor Directivei europene 91/271/EEC, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018 - dar pentru care am primit o derogare până în 2021 - şi care stipulea-ză ca toţi locuitorii din aşezările cu peste 2000 de locuitori să aibă gospodăriile branşate la canalizare.

Conform unei circulare a Ministerului Dezvoltării, trimisă în primăvara anului trecut către primarii din ţară, persoanele, care refuză să se branşeze la canalizare în localităţile care au o astfel de reţea de colectare a apelor reziduale, ar trebui amendate de comisarii Gărzii de Mediu. Documentul respectiv arată că nici persoanele care au fose septice nu ar scăpa de amendă. În circulara emisă la începutul lunii martie 2019 se arată: "Potrivit articolului 41, alin.14 din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, «utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural»".

În acest moment, branşarea la canalizare a locuinţelor din mediul rural este suportată de solicitant, iar amenda pentru nerespectarea legii este cuprinsă între 2000 şi 4000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5843
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2243
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.1390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb